EUROMAN EXIM: Inca se gasesc pe piata centrale termice clasice, desi sunt ilegale |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 09 Mar 2017 09:52 |
Piata centralelor termice murale a inregistrat un declin cauzat de introducerea obligativitatii productiei (si implicit a comercializarii) de echipamente cu tehnologie in condensare, conform Regulamentului EU 813/2013. Pretul noilor sisteme este sensibil mai mare decat al celor "clasice" si, prin urmare, piata s-a orientat mai degraba spre repararea celor vechi aflate in functiune, decat spre inlocuire, respectiv catre achizitia unora noi, potrivit datelor companiei Euroman Exim Int., reprezentantul tehnic si comercial al grupului italian Radiant, in Romania.
"Acest fenomen nu este pur romanesc, ci este valabil in toata Europa. Din estimarile partenerilor nostri italieni, piata europeana s-a contractat, in 2016, cu valori cuprinse intre 25% si 40%. Previziunile noastre sunt, totusi, optimiste si credem ca anul 2017 va aduce o crestere a vanzarilor, fiind inceputul unei perioade care ar putea readuce afaceri apropiate de cele din anii anteriori normativului din septembrie 2015", a declarat Cristian Manasia, directorul general al companiei Euroman Exim.
Totusi, dupa aproape doi ani de la intrarea in vigoare a Regulamentului EU 813/2013, inca sunt disponibile pe piata centrale termice clasice. "Inca exista pe piata producatori si comercianti care gasesc moduri de a eluda legile. Nu intelegem cum, dupa aproape doi ani de la intrarea in vigoare a obligativitatii comercializarii centralelor in condensare, sa se mai gaseasca centrale clasice, non-condensing. Ce producator sau comerciant era capabil sa aiba stocuri atat de mari, incat sa poata vinde aproape doi ani? Comparativ cu anii precedenti, vanzarile de centrale in condensare au crescut foarte mult, prin aplicarea noilor regulamente. Piata este, insa, mult sub potential, din cauza existentei unor stocuri de centrale clasice si, mai ales, a patrunderii pe piata a aparatelor care contravin regulilor actuale. Inca se mai «gasesc» centrale clasice, asa cum se mai «gasesc» aparate de aer conditionat cu freon R22. Noi, ca producatori, suntem obligati sa ne conformam legislatiei, dar comerciantii, mai putin. Organismele de supraveghere sunt depasite, neavand prea multe parghii de control si de corectare a situatiei", a explicat managerul Euroman Exim.
Crestere de 10%-15% a pietei de centrale, estimata in 2017
Pe piata locala de centrale termice s-au comercializat, in 2016, circa 100.000 de unitati, conform datelor companiei, estimarile pentru 2017 indicand o crestere de 10%-15% in domeniu. In contextul in care piata s-a inscris pe un trend descrescator in 2016, vanzarile Euroman Exim au scazut, de asemenea, dar previziunile pentru anul in curs sunt optimiste.
"Avem sperante ca 2017 ne va readuce cifrele din 2015. Totodata, avem in vedere sa continuam activitatea de productie si import si sa pregatim noi produse, care sa satisfaca si cerintele din «pragul 2» al Regulamentelor Europene, respectiv cel de poluare, care va intra in vigoare in septembrie 2018", a mai spus Cristian Manasia.
Euroman Exim Int. este prezenta pe piata centralelor termice din 1992 ca agent si importator pentru Hermann, iar din 1997 reprezinta si compania Radiant, ambele din Italia. Din 2010, compania produce in Romania centralele termice Caloma, care au fost proiectate pentru specificul pietei locale. In prezent, compania detine o unitate de fabricatie in comuna Corbeanca (judetul Ilfov), cu o capacitate de 4.500 buc/an.
Conform datelor companiei, echipamentele Caloma de 24 kW, cu preparator instantaneu de apa calda, se afla in topul vanzarilor, fiind un produs accesibil ca pret.
|