UNIPREST INSTAL: Piata instalatiilor se adapteaza rapid la noile provocari |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Ovidiu Stefanescu 09 Apr 2025 06:25 |
![]() Fondata in anul 2009, compania are in portofoliu branduri de top dintr-o mare varietate de industrii (gaz, instalatii termice, de apa, sanitare, energie verde si AC/ventilatie) - furnizori recunoscuti international pentru calitatea si fiabilitatea produselor promovate. De asemenea, Uniprest Instal este distribuitor exclusiv in Romania pentru marci precum Remeha, Comisa, Haka si Inventor.
- Cum a evoluat piata de instalatii HVAC in anul 2024 si care sunt previziunile pentru 2025-2030 in acest domeniu?
- Anul trecut, lipsa de predictibilitate a contextului economic si presiunea tot mai mare asupra bugetelor au fost factorii care au generat diminuarea marjelor generale. De asemenea, scaderile masive din Europa de Vest s-au simtit si in Romania, unde producatorii s-au confruntat cu taieri de bugete. In acest climat, piata a ramas in stagnare, cu o crestere nesemnificativa de pana la +3%. In 2025, situatia geopolitica afecteaza deja economia la nivel global si, implicit, local, astfel ca este de asteptat o scadere a investitiilor. In consecinta, situatia macroeconomica va afecta mediul de business privat. Situatia economica si evaluarea negativa a perspectivelor vor limita apetenta investitorilor mari pentru Romania. Pe langa toate acestea, cresterea de taxe va crea dificultati firmelor din constructii.
![]() - Cum vedeti directia de dezvoltare a pietei, ca oferta, in contextul scumpirii energiei?
- Piata instalatiilor si cea a constructiilor se adapteaza rapid la noile provocari generate de scumpirea energiei si cerintele tot mai stricte privind emisiile. Vedem o orientare clara catre solutii eficiente energetic, sustenabile si inteligente, care permit reducerea consumului si optimizarea costurilor pe termen lung. In acest context, produsele cele mai recomandate sunt pompele de caldura, datorita eficientei ridicate si a versatilitatii lor; sistemele de automatizare si control inteligent, care ajuta la gestionarea consumului in timp real; panourile solare, pentru utilizarea surselor regenerabile sau centrale termice in condensare, care optimizeaza consumul de combustibil. La Uniprest, ne adaptam constant portofoliul de produse pentru a oferi solutii eficiente, fiabile si conforme cu noile cerinte din industrie.
![]() - Care sunt premisele dezvoltarii pietei locale de HVAC?
- Dezvoltarea pietei locale de HVAC este sustinuta de o serie de factori structurali si conjuncturali, atat la nivelul cererii din segmentul rezidential, cat si din zona proiectelor comerciale si industriale. Putem vorbi despre trei directii principale de dezvoltare. In primul rand, este vorba despre segmentul de inlocuiri si renovari, care este puternic influentat de puterea de cumparare a populatiei. Avand in vedere climatul economic actual, caracterizat de incertitudine si volatilitate, preconizam o evolutie moderata a acestui sector. Totusi, presiunea de a inlocui echipamentele vechi si ineficiente cu solutii moderne, cu randament energetic ridicat si aliniate noilor reglementari privind emisiile, va sustine o cerere constanta.
In al doilea rand o directie importanta este constituita de proiectele de constructii noi, care includ segmentul rezidential, segmentul comercial si industrial privat, si investitiile in infrastructura publica. Chiar daca cererea pentru locuinte noi ramane ridicata, impredictibilitatea macroeconomica si volatilitatea costurilor de finantare au determinat o abordare mai conservatoare din partea dezvoltatorilor. Se construieste in continuare, dar proiectele sunt mai mici, etapizate si bine dimensionate in raport cu riscurile actuale.
In sectorul comercial si industrial privat observam o tendinta de investitii continue din partea companiilor, cu accent pe extinderea capacitatilor logistice si de productie, ceea ce genereaza cerere pentru solutii HVAC adaptate noilor nevoi tehnologice si de eficienta operationala. Investitiile in infrastructura publica sunt dependente de capacitatea statului de a atrage si gestiona fonduri europene, in special prin programe precum PNRR. Aceste investitii au reprezentat un motor important pentru piata de constructii si instalatii in ultimii ani si continua sa joace un rol semnificativ in activitatea sectorului HVAC.
In al treilea si ultimul rand trebuie amintiti factorii de impuls structural, precum programul Casa Verde, care sustine direct tranzitia catre surse de energie regenerabila, contribuind la cresterea cererii pentru pompe de caldura, panouri fotovoltaice si alte solutii eficiente energetic. Aditional, alinierea la standardele europene privind eficienta energetica si emisiile creeaza presiune pozitiva asupra pietei de inlocuire si genereaza oportunitati pentru inovatie in produse si servicii. As spune, asadar, ca piata locala de HVAC ramane una cu potential ridicat, insa evolutia sa este dependenta de echilibrul dintre politicile de sustinere publica, capacitatea investitionala a sectorului privat si adaptabilitatea jucatorilor din industrie la noile cerinte de eficienta si sustenabilitate.
![]() - Ce impact au asupra activitatii companiei masurile fiscale care au intrat in vigoare la inceputul acestui an?
- Modificarile fiscale aplicate la inceputul anului 2025 au generat un impact semnificativ asupra intregului mediu economic, inclusiv asupra sectorului instalatiilor. Cresterea costurilor operationale si noile reglementari fiscale ne-au determinat sa regandim o parte din procesele interne si sa ajustam strategia de business in mod responsabil.
Pentru a atenua efectele asupra profitabilitatii, la Uniprest am implementat un plan de masuri axat pe sustenabilitate operationala si optimizare financiara. Am lucrat pe 4 piloni, reprezentati de eficientizarea proceselor interne (unde am demarat un proces amplu de optimizare logistica si administrativa, fara insa a compromite calitatea serviciilor oferite partenerilor nostri), diversificarea portofoliului (prin orientarea strategica spre produse cu valoare adaugata mai mare, in special solutii eficiente energetic, care se aliniaza tendintelor actuale de consum), consolidarea parteneriatelor strategice (domeniu in care colaboram activ cu furnizorii pentru a mentine un echilibru sustenabil intre costuri si preturile de vanzare), respectiv digitalizare si automatizare (prin accelerarea integrarii solutiilor digitale in fluxurile de lucru cu scopul de a reduce costurile, a creste viteza de reactie si a oferi o experienta mai buna clientilor).
![]() - Ce obiective si planuri de investitii aveti stabilite pentru anul 2025?
- In aceasta perioada, continuam investitiile in trei piloni strategici: oameni, servicii si digitalizare. Dezvoltam constant competentele tehnice, de "soft skills" si de leadership ale colegilor nostri, astfel incat intreaga organizatie sa fie pregatita sa raspunda provocarilor actuale si viitoare din industrie. Construim in jurul produselor noastre un portofoliu extins de servicii care au rolul de a facilita activitatea clientilor si partenerilor - de la suport tehnic si logistic pana la instrumente digitale dedicate ofertarii si gestionarii proiectelor. De asemenea, continuam investitiile in infrastructura noastra IT si in platforma Uniprest Instal Digital. Toate aceste initiative se traduc, pe termen mediu si lung, in servicii mai rapide, mai precise si mai usor de utilizat pentru toti partenerii nostri.
Pe langa aceste directii, continuam sa investim in diseminarea de know-how relevant pentru industrie. Continuam sa dezvoltam seria de evenimente EXPO Uniprest, dedicate exclusiv profesionistilor din domeniul instalatiilor, unde aducem la un loc expertiza tehnica, perspective juridice si tactici de marketing si vanzari, adaptate afacerilor locale, si care de anul acesta devin evenimente regionale. Continuam proiectul Uniletter, newsletterul nostru lunar care ofera informatii actuale si relevante din instalatii, constructii, imobiliare, economie si reglementari, cu scopul de a-i sprijini in luarea unor decizii de business informate si strategice. Ne mandrim cu faptul ca Uniletter este disponibil atat in format scris, cat si audio.
Avem si initiative noi. Pe 8 aprilie, in cadrul Install Efficiency, eveniment pe care il organizam in al treilea an consecutiv, lansam Raportul Pietei de Constructii & Instalatii in Romania 2025. Este primul studiu de piata dedicat tendintelor si oportunitatilor din sectorul constructiilor si al instalatiilor, realizat de Uniprest Instal cu sprijinul MKOR. Cercetarea, pe care o vom realiza anual, va dezvalui cum evolueaza cererea si tehnologiile din instalatii & constructii, care sunt criteriile de eficienta si provocarile actuale, ce impact au noile cerinte legale privind sustenabilitatea, dar si alte perspective valoroase din industrie.
|