Agenda Constructiilor
Luni, 27 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - EATON: Arcurile electrice, pericole in panourile electrice din cladiri si infrastructuri
EATON: Arcurile electrice, pericole in panourile electrice din cladiri si infrastructuri
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Stelian DINCA 17 Mar 2022 12:58
Pentru cladirile comerciale critice a caror functionare din punct de vedere energetic este critica, cum ar fi fabricile de procesare, spitalele si uzinele, alimentarea continua cu energie electrica este esentiala. Potrivit unor cercetari derulate de Eaton, companie lider in managementul energiei electrice, pentru o instalatie medie de productie din industria alimentara, daunele perioadei de nefunctionare a productiei pot ajunge la 40.000 de euro in primele 24 de ore. ARCON® este un sistem de protectie impotriva defectelor de arc, ce opreste alimentarea cu energie electrica intr-un timp record pe piata, de doar doua milisecunde, pentru a minimiza daunele.
Furnizarea de energie electrica in astfel de cladiri se bazeaza pe panourile de distributie de joasa tensiune care se afla in centrul instalatiei electrice. Cerintele impuse acestor panouri, in special pe masura ce operatiunile si infrastructura se extind in timp, le lasa extrem de vulnerabile la defectiunile de arc electric.
O defectiune de arc electric intr-un panou de distributie a energiei electrice este greu de ignorat. O crestere masiva a presiunii in interiorul panoului, ce poate ajunge la 25 de tone pe metru patrat, poate duce la o explozie, aruncand componente prin aer, distrugand instalatia si amenintand viata oricui aflat in apropiere. Apoi, exista costul inlocuirii aparatelor de protectie si comutatie, potentialele actiuni in justitie si plata daunelor asociate. Cu alte cuvinte, oamenii, proprietatea si continuitatea afacerii sunt puse in pericol serios atat imediat, cat si pe termen lung.
Experienta Eaton in siguranta in exploatare a aparatelor de comutatie este demonstrata de ARCON®, un sistem de protectie impotriva defectelor de arc, ce opreste panoul intr-un timp record pe piata de doua milisecunde pentru a minimiza daunele. Reactionand semnificativ mai repede decat intervalul de timp larg acceptat de 15 pana la 30 de milisecunde, sistemul limiteaza nivelul de deteriorare. Astfel, dispozitivul ramane cel mai rapid sistem de atenuare a defectului de arc electric disponibil pe piata. Dupa remedierea cauzei defectului si inlocuirea dispozitivului de stingere a arcului, sistemul poate fi repus in functiune in cel mai scurt timp posibil, pentru a asigura nivelul necesar de disponibilitate.
 
 
„Datele noastre ne arata ca doar conformitatea cu standardul poate sa nu fie suficienta pentru a maximiza protectia. De aceea, un nivel mai ridicat de siguranta poate fi atins prin implementarea noilor tehnologii. Iar in ceea ce priveste protectia impotriva defectelor de arc electric, adoptarea tehnologiei de ultima generatie este o masura cheie pe care angajatorii o pot lua pentru a reduce posibilele daune asociate si pentru a spori protectia angajatilor, depasind astfel cerintele minime. Ca rezultat, vorbim despre o reducere importanta a riscului unei defectiuni catastrofale cauzate de aparitia arcului electric si consecintele sale costisitoare”, spune Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric Romania.
Companiile consumatoare de energie isi pot extinde, in timp, operatiunile, adaugand noi instalatii pe sistemele existente. Rezultatul final este ca ansamblul de tablouri, aparate de protectie si comutatie se poate supraincarca, provocand un arc electric, distrugand nu numai proprietati si bunuri valoroase dar si instalatia, perturband grav continuitatea activitatii si punand in pericol vieti omenesti.
Distrugerea partiala sau completa a sistemului de distributie a energiei va duce inevitabil la intreruperi ale activitatii, care pot dura zile, saptamani sau chiar luni. Dar mai grav este ca daunele asociate (costurile care apar in timpul intreruperilor de activitate) cresc semnificativ cu cat intreruperea este mai lunga.
 
Sase tipuri de riscuri ce pot aparea in cazul unui defect de arc electric si cum sa va protejati de ele
Cauzele din spatele originii unui arc electric sunt variate, dar cele mai frecvente situatii includ: un tablou electric deteriorat sau dimensionat incorect pentru aplicatii; erori de fabricatie, instalare sau intretinere; defecte de material nedetectate; animale mici in interiorul tabloului electric (rozatoare, insecte); defectiuni sau service defectuos sau neprogramat periodic.
Eaton a identificat sase tipuri de riscuri care pot aparea in urma unui arc electric intr-o cladire sau intr-o infrastructura in care alimentarea cu energie electrica este vitala:
Riscuri de securitate pentru persoane. Un arc electric urmat de incendiu genereaza o situatie de pericol pentru oameni. Daca explozia este mica sau izolata, pagubele vor fi mici; pe de alta parte, o explozie de mari dimensiuni poate provoca riscuri serioase de arsuri grave sau chiar de deces.
 
Deteriorarea iremediabila a instalatiei
Un arc electric poate distruge complet tabloul electric. Indiferent de consecintele economice directe ale inlocuirii acesteia, instalatia sau cladirea va ramane fara energie electrica pentru o perioada de timp, ceea ce va genera si o serie de pierderi indirecte.
Pierderi financiare semnificative. Inlocuirea tablourilor electrice poate reprezenta o investitie semnificativa si poate dura chiar cateva saptamani. Costurile suplimentare pot include curatenia, eliminarea deseurilor, inchiderea, costurile cu personalul si taxele legale.
Oprirea productiei. Pentru intreprinderile mici si mijlocii, o zi de inactivitate poate ajunge sa insemne costuri substantiale, iar in situatia economica si sociala in care ne aflam, acest lucru poate insemna chiar sistarea definitiva a activitatii lor.
Probleme legate de continuitatea activitatii. Problemele pot varia de la pierderi de comenzi si profit, pana la daune grave aduse reputatiei. Revenirea din aceasta situatie este costisitoare si consumatoare de timp.
Deteriorarea mediului de lucru si a mediului inconjurator. Atunci cand are loc o explozie din cauza unui arc electric, exista posibilitatea de contaminare daca se intrerupe un proces chimic industrial, iar substantele periculoase necesita tratament special pentru deseuri. Acest lucru produce pagube semnificative asupra mediului inconjurator.
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
GEWISS
ERBASU CONSTRUCT
MCA
rigips
leviatan
EDIT-Structural
theda mar
EURO BUILD
konsent
SIGM
DRS
Arduro
quadratum
CDS
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
concelex
AED
strabag nivel 1
Ubitech
BogArt
noark
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<