Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - ELSACO Solutions estimeaza o cifra de afaceri de 100 milioane lei in 2024
ELSACO Solutions estimeaza o cifra de afaceri de 100 milioane lei in 2024
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Ovidiu Stefanescu 14 Oct 2024 06:20
Elsaco Solutions, societate specializata in proiectarea si executia centralelor fotovoltaice, a solutiilor de stocare a energiei in baterii si sistemelor de monitorizare si contorizare pentru clienti industriali, a inregistrat o cifra de afaceri de 45 milioane de lei in primele 6 luni ale acestui an. Pentru intregul an in curs, conducerea Elsaco Solutions estimeaza ca businessul va atinge pragul de 100 de milioane de lei, nivel similar celui realizat in 2023. Incepand cu 2019, compania s-a implicat activ in instalarea de centrale fotovoltaice pentru clienti comerciali si industriali colaborand cu producatori de renume cum ar fi: Jinko Solar, JA Solar, Canadian Solar, Huawei, Sungrow. Printre beneficiarii solutiilor implementate de companie se numara: E.ON Romania, Kaufland Romania, Continental Romania, Heraeus Romania, Vrancart, Ameropa Grains, Tuborg, Alliance Healthcare Romania, Bog’Art, Amiblu Romania, Conpet, Dr. Oetker, Celco etc. In continuare, Doru Popa, administratorul Elsaco Solutions, se refera pe larg la problematica actuala a pietei sistemelor fotovoltaice si la perspectivele de dezvoltare a acesteia. 

- Cum a evoluat piata romaneasca de sisteme pentru instalatii ce utilizeaza energiile alternative in ultimii doi ani si cum credeti ca se va dezvolta acest sector in perioada 2025-2030?
- Piata romaneasca, atunci cand vorbim de energie regenerabila, a urmat tendinta europeana, in ultimii doi ani realizandu-se foarte multe centrale fotovoltaice, fapt declansat de cresterea pretului la energie. Felul cum se va dezvolta acest sector in viitor depinde mult de pretul energiei. Cred ca avantul pe care l-a luat instalarea centralelor fotovoltaice nu va fi franat neaparat de pretul mai mic al energiei electrice, instalarile vor continua existand la acest moment o cerere mare, bazata pe randamentul, eficienta si castigurile aduse de centrala fotovoltaica. De asemenea, cei care si-au instalat centrale si sunt multumiti de instalatia pe care o au, vor dori sa o dezvolte ulterior si vor solicita upgrade-uri. Dar, daca pretul energiei va cobori din nou la nivelul celui din 2020, adica la 30-40 de euro MWh, atunci avantul acesta se va diminua, normal, pentru ca este o piata de reactie.
Elsaco Solutions activeaza in domeniul centralelor fotovoltaice din 2019, cand pretul energiei era mic si era extrem de dificil sa convingi o firma, chiar una foarte mare, sa-si instaleze un astfel de sistem. Perioada de amortizare a investitiei era mare, de aproximativ 8 ani, peste limita de 5 ani acceptabila pentru companii, si era greu sa convingi un client de beneficiile investitiei intr-o centrala PV, chiar amintind de energie verde, de functionare timp de 30 de ani etc. In afaceri predomina planificarea pe termen scurt. Pentru noi centrala fotovoltaica este importanta, o vedem ca pe o unitate care functioneaza 30 de ani. Bineinteles ca pe parcursul celor trei decenii vor exista fluctuatii de pret la energie, dar per total centrala PV este utila, se amortizeaza si produce profit, fiind necesara pentru toate companiile. Noi credem ca fiecare intreprindere, daca are cum sa-si instaleze centrala fotovoltaica si se dovedeste utilitatea din analiza consumului de energie, ar fi bine sa o faca.

 
- Ce parere aveti despre utilizarea bateriilor? Sunt acestea solutii viabile pentru surplusul de energie livrata de prosumatori?
- Bateriile sunt o completare fireasca a centralelor care produc energie din surse regenerabile, ce sunt inconstante si impredictibile, pentru ca nu stii cat va produce maine centrala fotovoltaica, daca va fi soare sau nu. La fel sunt impredictibile in productia de energie si centralele eoliene. In situatiile in care nu ai o predictibilitate buna sau, chiar daca o ai, soarele si vantul sunt disponibile doar cateva ore pe zi, context in care utilizarea bateriilor este neaparat necesara, iar sursele regenerabile de energie trebuie sa fie completate de capacitati de stocare a energiei. 

- Care sunt cele mai noi tehnologii in domeniul sistemelor fotovoltaice si ce aduc acestea pe piata?
- In domeniul sistemelor fotovoltaice, suntem dependenti de cercetare, iar tehnologiile se concentreaza pe cresterea eficientei panourilor, pe micsorarea suprafetei acestora, urmand sa produca mai multa putere pe aceeasi unitate de suprafata. Astazi, panourile utilizeaza tehnologia N-Type, ce a aparut pe piata anul trecut. Toti marii producatori de panouri fotovoltaice lucreaza si cheltuie sume mari in cercetare si, cu siguranta, acest fapt va face ca sistemele sa devina tot mai performante. Daca instalam astazi o centrala fotovoltaica de 1 MW pentru un client industrial, credem ca peste 10-15 ani acesta va schimba panourile cu unele superioare, care vor mari semnificativ productia de energie, fata de cea obtinuta in prezent. Prin "semnificativ" intelegem o crestere de 30%-50% sau poate chiar mai mare. Tehnologia avanseaza, sunt foarte multe companii care cerceteaza si, in mod firesc, vor aparea progrese tehnologice importante. 

- Ce prevede strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul 2025-2030? Aveti in vedere investitii pentru extinderea activitatii?
- Ne concentram pe realizarea de centrale fotovoltaice si pe solutii de stocare a energiei, acestea fiind domeniile noastre de interes. In ceea ce priveste stocarea energiei, urmarim in special stocarea in baterii, care este acum foarte accesibila, dar nu omitem si celelalte solutii, cum ar fi cele pe baza de hidrogen, gravitationale etc.
Fiind o companie de tip EPC, investim mai putin in cercetare si mai mult in oameni, avand nevoie de specialisti buni, ingineri bine pregatiti, care sa poata implementa solutiile pe care le promovam, sa fie la nivelul cerintelor beneficiarului si sa raspunda celor mai complicate solicitari ale clientilor. Daca in 2019-2020, cand am inceput sa instalam centralele fotovoltaice, clientii erau multumiti ca au instalatia, astazi vor centrale fotovoltaice cu multiple caracteristici, stiu exact ce au nevoie. La fel se va intampla si in ceea ce priveste stocarea de energie. De aceea, trebuie sa fim inaintea cererii din piata si, astfel, investim in trainingul inginerilor nostri, in specializarea si pregatirea lor permanenta in domeniul in care activam.
Compania noastra ofera inclusiv servicii de forecast a productiei de energie pentru centrale fotovoltaice, precum si de optimizare a valorificarii energiei parcurilor fotovoltaice. Elsaco a fost furnizor de energie si de aceea stim cum si cand se poate valorifica cel mai bine energia produsa de centrala fotovoltaica. Oferim clientilor proprietari de centrale PV variante de maximizare a energiei prin valorificarea pe pietele de energie disponibile. Centralele PV pentru care optimizam veniturile sunt cu sau fara stocarea energiei. Noi recomandam beneficiarilor sa doteze centralele fotovoltaice cu capacitati de stocare.

 
- Cum comentati implementarea programului Casa Verde Fotovoltaice si ce considerati ca ar trebui facut pentru o buna functionare a acestuia?
- Chiar daca programul a inceput cu o serie de dificultati in ceea ce priveste platforma online, consider ca a evoluat si este acum pe o directie buna. Beneficiarilor le sunt oferite pachete interesante, atractive ca valoare si ca oportunitate atat pentru montarea de panouri fotovoltaice, cat si pentru stocarea de energie. Am participat la programul Casa Verde de la inceput, am vazut cum a evoluat organizarea lui si consideram ca este un program foarte bun. Speram ca inclusiv la sesiunea din septembrie-octombrie sa avem cat mai multi beneficiari.
Noi realizam centrale fotovoltaice preponderent pentru companii comerciale si industriale mari si pentru zona de utilitati, dar abordam, totodata, si zona clientilor casnici, inscrisi in programul Casa Verde. Personalul implicat in ambele cazuri este acelasi, iar componentele folosite la montaje sunt similare. Ceea ce instalam la Kaufland, la Continental sau la alte companii mari unde facem proiecte de fotovoltaice, folosim si la clientii casnici. Lucram cu invertoare Huawei, de inalta calitate, pe care le folosim si in proiectele clientilor casnici. Pentru noi acest aspect este foarte important. Empatizam cu consumatorul si ii oferim ceea ce ne-am dori noi sa primim, daca ni s-ar instala o centrala fotovoltaica. Chiar daca poate pierdem clienti, chiar daca ni se reproseaza ca avem un cost mai mare comparativ cu alti instalatori, calitatea este primordiala pentru noi. In 30 de ani de afaceri am invatat ca acesta este lucrul care conteaza cel mai mult. Drumul este lung, dar vrem sa ne dezvoltam temeinic, sa avem certitudinea ca vom ramane in businessul de fotovoltaice si stocare de energie timp de inca trei decenii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergieshiltiABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
noark
ness project
quadratum
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
CDS
SSAB
ELECTROGRUP
concelex
Ubitech
MAKITA
VEGO
leviatan
EDIT-Structural
BogArt
konsent
rigips
Arduro
strabag nivel 1
viarom
DRS
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<