Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ALBA: Investitii de 30 milioane lei pentru reabilitarea de obiective publice in Cugir
ALBA: Investitii de 30 milioane lei pentru reabilitarea de obiective publice in Cugir
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 19 Nov 2019 13:28
Orasul Cugir, judetul Alba, tinde sa devina tot mai eco-eficient, utilizand din plin resursele nerambursabile oferite de Programul REGIO. Printr-un nou contract de finantare, in valoare totala de peste 16,4 milioane lei, se vor moderniza peste 28,3 km de retea de iluminat stradala in aceasta urbe de la poalele muntelui Dragana. Acest fapt este posibil ca urmare a semnarii - de catre primarul Adrian Teban si directorul general ADR Centru, Simion Cretu - a contractului de finantare cu denumirea ”Eficientizarea sistemului de iluminat public in UAT Cugir”, prin care se vor reduce cu mai mult de 40% consumul anual de energie primara si gazele cu efect de sera, poluante, in conditiile in care va creste gradul de iluminare urbana. Acest proiect se adauga pe lista proiectelor de eficienta energetica din Cugir contractate in ultimii ani, prin care se vor face investitii la Spitalul Orasenesc, la scoli si gradinite, dar si in sistemul de mobilitate urbana.
Buget si perioada de finalizare:
Contractul are o valoare totala de peste 16.421.385,34 lei, din care suma fondurilor nerambursabile solicitate este de 15.946.136,60 lei (respectiv peste 3,4 milioane euro, 98% din suma cheltuielilor eligibile din proiect). Finantarea nerambursabila este alocata din bugetul Regiunii Centru, prin Axa prioritara 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede ”Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor”, operatiunea destinata iluminatului public. Edilii estimeaza finalizarea proiectului pana la data de 31 martie 2022.
”Prin realizarea acestei investitii urmarim reabilitarea integrala a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ si calitativ optim pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor financiare, dar si pentru a avea un sistem care va deservi populatia pe o perioada mai lunga de timp. Vom inlocui aparatele de iluminat existente cu unele performante din punct de vedere optic, asigurand astfel siguranta si buna vizibilitate atat pentru toti conducatorii auto, cat si pentru cetateni. E un proiect pe care l-am propus pentru ca toti cei aproape 30.000 de cetateni care isi doresc sa beneficieze de un sistem de iluminat public modern, eficient energetic, un serviciu public de calitate. Nu in ultimul rand trebuie sa mentionez ca astfel integram proiectele noastre de dezvoltare, modernizarea sistemului de transport urban, eficientizarea energetica a cladirilor publice si altele, utilizand eficient aproape 100 milioane lei, in beneficiul tuturor cetatenilor”, a declarat domnul Adrian Teban, primarul orasului Cugir.
Lucrari prevazute in proiect:
Investitia propusa consta in montarea unor noi corpuri de iluminat cu LED. Se vor amplasaa un numar de 780 corpuri de iluminat existente, dintre care 766 pe stalpi noi, care vor fi monitorizate printr-un nou sistem de telegestiune. Fiecare corp de iluminat va fi echipat cu un dispozitiv de control individual. Practic, se va realiza montarea/inlocuirea corpurilor de iluminat cu un consum ridicat de energie electrica, cu becuri noi, tip LED, cu eficienta energetica ridicata, durata mare de viata, care vor asigura confortul corespunzator, atat in cazul sistemelor existente, cat si in cazul celor nou create. In cadrul proiectului este prevazuta si reabilitarea instalatiilor electrice, a stalpilor si cablajelor acestora, precum si implementarea sistemului care va asigura controlul individual al fiecarui corp de iluminat, astfel incat fiecare corp de iluminat sa poata fi pornit/oprit sau sa i se regleze intensitatea luminoasa in mod automat, conform unor programe prestabilite si a unor senzori. Trebuie mentionat si faptul ca, prin executarea unei retele de iluminat noua cu corpuri noi de iluminat cu tehnologie LED, pe partea opusa a strazii fata de sistemul de iluminat public existent, se va asigura accesul populatiei orasului Cugir la un sistem de iluminat inteligent, care sa permita cetatenilor o mobilitate mai buna pe timp de noapte, siguranta dar si o eficienta energetica sporita.
”Acesta este al doilea proiect semnat pe acest domeniu, privind iluminatul eficient, si este imbucurator faptul ca doua localitati cum sunt Gheorgheni in Harghita si Cugir din Alba, investesc pentru eficientizarea conditiilor urbane. Din nou edilii cugireni sunt printre primii in Regiunea Centru, care atrag fonduri europene pentru eficientizare energetica. In aceste conditii, prin toate proiectele REGIO deja contractate in orasul Cugir, se vor utiliza fonduri in valoare totala de aproximativ 100 milioane lei, fie ca vorbim de eficientizarea energetica a Maternitatii Spitalului, de crearea centrului de zi pentru varstnici, cu cantina sociala, ca si de modernizarea gradinitelor de la Scoala Gimnaziala ”Iosif Pervain”, la care se adauga proiectul de baza, de imbunatatire a mobilitatii urbane si de reducerea a poluarii, prin investitii in infrastructura si sisteme moderne de transport public. Realizarea proiectelor europene in oras este impusa de necesitatea de a realiza o infrastructura la standarde europene, astfel incat conditiile de trai din localitate sa creasca si de rezultate vor beneficia toti locuitorii din zona, adica mai mult de 30.000 persoane, efectul obtinut fiind cresterea confortului public”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Un nou proiect REGIO va asigura modernizarea ambulatoriului spitalului orasenesc
Dupa un an de la semnarea contractului de finantare pentru transformarea unui teren degradat in suprafata de peste 16.500 mp si crearea unei zone publice de agrement si recreere, edilii din Sangeorgiu de Padure - judetul Mures, vor incepe proiectul ”Modernizarea si extinderea ambulatoriului din cadrul Spitalului Orasenesc Sangeorgiu de Padure, judetul Mures”, in valoare totala de peste 7 milioane lei, finantat prin Axa Prioritara 8 a Programului Operational Regional 2014-2020. Prin aceasta noua initiativa se vor investi fonduri europene in vederea cresterea calitatii serviciilor medicale si pentru imbunatatirea accesului persoanelor sarace la serviciile de ingrijire medicala primara. Contractul de finantare a fost semnat azi la sediul ADR Centru din Alba Iulia de catre primarul din Sangeorgiu de Padure, domnul Attila Zoltan Csibi, si directorul general ADR Centru, domnul Simion Cretu.
Proiectul urmareste modernizarea si dotarea corpului de cladire ambulatoriu, cresterea calitatii serviciilor oferite in cadrul sectiilor ambulatoriului, dar si cresterea gradului de accesibilitate in spatiile aferente ambulatoriului. Aceste elemente sunt in acord cu prevederile Ghidului de finantare pentru Prioritatea de Investitii 8.1 din cadrul POR 2014-2020, care prevede dezvoltarea infrastructurii sanitare si sociale, pentru reducerea inegalitatilor in privinta starii de sanatate a cetatenilor si promoveaza incluziunea sociala, prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale si de sanatate publica. Fondurile europene sprijina astfel cresterea accesibilitatii serviciilor de sanatate, comunitare si a celor de nivel secundar, in special pentru zonele sarace si izolate.
Orasul Sangeorgiu de Padure, cu o istorie deosebita, situat pe cursul mijlociu al Tarnavei Mici, are acum putin peste 5000 de locuitori, dar in zona adiacenta sunt peste 30.000 locuitori, marea majoritate de varsta a III-a, care nu dispun de resurse pentru a apela la servicii medicale din marile centre urbane. Multi cetateni erau nevoiti sa se deplaseze la Tirgu Mures, chiar si pentru cele mai banale servicii medicale.
”Prin acest proiect ne propunem sa schimbam aspectul, functiunile si dotarile cladirii de pe strada Livezilor, nr 6. Trebuie sa oferim locuitorilor o unitate medicala moderna, reabilitata. Aceasta modernizare, va ridica la standarde europene spatiile ambulatoriului si vor rezulta posibilitati crescute de igienizare si sterilizare in activitatea sanitara. Astfel, vom tine sub control bolile transmisibile, intr-un spatiu cu frecventa ridicata a accesului public, pentru a reduce potentialele focare de raspandire de germeni. In toamna anului 2022, locuitorii din Sangeorgiu si cele sapte comune limitrofe orasului vor beneficia de conditii decente, europene, pentru efectuarea actului medical”, a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, domnul Attila Zoltan Csibi, Primarul orasului Sangeorgiu de Padure.
Cererea de finantare pentru proiectul ”Modernizarea si extinderea ambulatoriului din cadrul Spitalului Orasenesc Sangeorgiu de Padure, judetul Mures” are o valoare totala de 7.041.094,98 lei, din care circa 6,9 milioane lei - respectiv 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului, peste 1,48 milioane euro - sunt fonduri nerambursabile. Data limita pentru finalizarea proiectului este prevazuta a fi 30 septembrie 2022.
In esenta, proiectul prevede lucrari de interventii la structura existenta si refacerea acoperisului. Prin modernizare se vor reorganiza spatiile existente la parterul cladirii, prin lucrari de recompartimentare, in vederea asigurarii unor circuite functionale optime, cu respectarea normelor actuale. Dotarile prevazute se refera la patru cabinete de specialitate: Medicina interna, Pediatrie, Chirurgie generala, Obstetrica - ginecologie. Este vorba de achizitionarea de echipamente de ultima generatie, in vederea desfasurarii in cele mai bune conditii a activitatii medicale.
”Unitatile medicale din judetul Mures beneficiaza, prin contractele semnate, de investitii pentru extinderi si modernizari de cladiri, dar si pentru eficientizare energetica sau achizitia de echipamente moderne. Realizarile sunt posibile datorita accesarii de catre reprezentantii administratiei publice locale a mai multor scheme de finantare din fonduri europene REGIO pentru reabilitarea infrastructurii de sanatate. As dori sa subliniez ca edilii din Sangeorgiu de Padure sunt preocupati de dezvoltarea comunitatii locale. Nu este usor pentru o localitate cu buget destul de redus sa acceseze fonduri europene, dar acest domeniu al sanatatii este foarte important. Pana la urma, miile de oameni, locuitorii intregii zone deservite de acest ambulatoriu, vor sti ca administratia locala face eforturi pentru rezolvarea problemelor comunitatii, utilizand resurse europene”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
O cresa noua va fi construita cu fonduri REGIO
Peste doi ani si jumatate, orasul Ludus va avea o noua cresa in zona centrala, ca urmare a implementarii proiectului pregatit de edili, prin care se atrag fonduri europene nerambursabile in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 10, destinata investitiilor in infrastructura de educatie. Proiectul ”Constructia si echiparea infrastructurii pentru educatia timpurie (cresa)”, avand o valoare totala de peste 6 milioane lei, a fost semnat la Alba Iulia, de catre primarul din Ludus, domnul, Ioan Cristian Moldovan, si directorul general ADR Centru, Simion Cretu.
Buget proiect si domeniu finantare:
Prezentul proiect vine in intampinarea necesitatii adaptarii infrastructurii educationale si presupune construirea unei crese cu 41 de locuri in orasul Ludus, localitate unde mai exista singura o unitate de invatamant pentru copii intre 0-3 ani, cu o capacitate de numai 20 de locuri.
Proiectul are o valoare totala de 6.014.598,90 lei, din care 1.441.212,01 lei reprezinta fondurile europene Regio solicitate pentru realizarea proiectului, respectiv 98% din valoarea eligibila a proiectului, in suma de 1,47 milioane lei. Fondurile solicitate sunt alocate din Programul Operational Regional 2014-2020, prin Prioritatea de investitii 10.1 - Investitii in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare. In cadrul acestei axe se pune accent pe cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si a invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului, fiind vorba de un apel dedicat invatamantului anteprescolar si prescolar.
Termen finalizare proiect:
Beneficiarul proiectului, primaria orasului Ludus, estimeaza ca proiectul se va finaliza pana la data 30 iunie 2022.
”Un numar mare de copii din oras si din satele din apropiere pot fi beneficiarii directi ai acestui proiect. Oferim o noua structura, cu cel putin 41 de locuri si unde vor lucra 25 de persoane, pentru a dovedi parintilor ca putem asigura un invatamant de calitate pe plan local. Avem in implementare si proiectul de la Scoala ”Ioan Vladutiu”, al carui buget este mult mai mare, dar ne preocupa si izolarea termica a blocurilor. Noi am preluat astfel eforturile materiale din partea cetatenilor, pentru ca vrem sa le oferim conditii de trai cat mai bune. Pentru o localitate cu buget mic nu este foarte usor sa sustinem aceste proiecte, dar vom utiliza peste 15 milioane lei din resursele europene si vom oferi conditii mult mai bune decat acum pentru invatamantul primar si gimnazial. Trebuie sa depasim aceasta criza, cu spatii de educatie supraincarcate, prost iluminate si fara dotari si sa ne concentram investitiile, mai ales din fonduri europene, pe cresterea calitatii actului educational, prin asigurarea spatiilor si dotarilor necesare”, a declarat domnul Ioan Cristian Moldovan, primarul Orasului Ludus.
Descrierea investitiei:
Proiectul vizeaza constructia unei crese cu 41 de locuri, dotarea si punerea acesteia in functiune, in termen de 31 de luni de la semnarea Contractului de finantare. Locatia de implementare a proiectului o reprezinta un spatiu aflat in domeniul public al orasului, identificat prin numarul cadastral 57106, in suprafata totala de 3.000 mp, din care noua cladire va ocupa circa o sesime. Capacitatea cresei va fi de 41 de copii, structurati astfel: o grupa speciala pentru 5 copii, 2 grupe mijlocii cu cate 9 copii/grupa si 2 grupe mari, cu cate 9 copii/grupa.
Intreaga constructie va avea un singur nivel, cu o inaltime totala de 7,2m, dar in zona administrativa va exista un demisol. Fiecare grupa va avea propria sala, in suprafata de peste 30mp si va exista si o sala de mese, dar si grupuri sanitare distincte, pentru copii si adulti. Demisolul va avea suprafata utila de 200mp si va cuprinde centrala termica, vestiarul personalului administrativ, spalatoria cu spatiile aferente, camera de odihna pentru personal si adapostul de protectie civila. Acesta din urma a fost dimensionat pentru 66 de persoane si va avea grup sanitar propriu, o instalatie de ventilare mecanica si manuala, iesire de siguranta etc.
”Noile reglementari in educatie prevad si aspecte pe care multe unitati administrativ teritoriale nu le pot implementa fara resursele europene, deoarece depasesc posibilitatile bugetelor locale. Totusi, vorbim de o capacitate de prognoza si de corelare a necesarului de finantare, de o prioritizare a investitiilor. Este foarte clar ca educatia reprezinta unul dintre primele obiective ale oricarui edil. In mediul urban, capacitatea de cuprindere a acestor unitati este insuficienta pentru a asigura participarea tuturor copiilor la o educatie de calitate. In acest sens, asigurarea bazei materiale minime prin cladiri moderne, cu conditii sanitare decente, avand dotari corespunzatoare si material didactic potrivit, sunt aspecte la care raspunde programul REGIO. In intreaga regiune avem contractate 15 proiecte pentru desfasurarea optima a actului educational in domeniul anteprescolar, a caror valoare totala este de peste 11 milioane euro, care se adauga celor inca 15 proiecte prin care se modernizeaza tot atatea scoli din invatamantul obligatoriu, folosind peste 17 milioane euro. Pe langa acestea mai avem si initiativele locale de reabilitare termica a unitatilor de invatamant, din toate cele sase judete ale regiunii, precum si proiectele de investitii in infrastructura de educatie din municipiile resedinta de judet. In total, vorbim de sume cumulate de peste 40 milioane euro, pe toate axele si domeniile de interventie, care trebuie sa asigure cresterea calitatii invatamantului in Regiunea Centru” a declarat domnul Simion Cretu , director general ADR Centru.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
theda mar
concelex
MAKITA
viarom
leviatan
ness project
siniat
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
quadratum
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CDS
Acvatot 2019
noark
rigips

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander