Alba Iulia: Contracte de finantare REGIO pentru noi proiecte de 60 milioane euro |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 26 Feb 2020 16:08 |
Ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, Ion Stefan, a vizitat municipiul Alba Iulia, pe de o parte pentru a vedea la fata locului impactul fondurilor europene atrase pentru dezvoltare locala, dar si pentru a semna sase noi contracte reprezentand tot atatea proiecte finantate din fonduri europene REGIO pentru cresterea durabila a acestui oras, pentru modernizarea strazilor si a transportului public, pentru cresterea eficientei energetice si pentru sprijinirea comunitatilor defavorizate din oras. Insotit de europarlamentarul Mircea Hava, fost primar albaiulian, ministrul Stefan a dorit sa sublinieze in mod deosebit importanta procesului de dezvoltare urbana la Alba Iulia.
”Doresc sa va transmit tuturor ca am incheiat anul 2019 prin atingerea obiectivelor propuse la nivel national, in problematica absorbtiei fondurilor europene. Autoritatea de Management pentru POR a realizat tinta de absorbtie pentru anul 2019, inregistrand chiar o depasire cu 15 milioane de euro a valorii ce trebuia realizata, de 670,68 milioane euro eligibili, alocati prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Eforturile comune ale AMPOR, ale ADR-urilor si ale beneficiarilor au condus la realizarea acestui obiectiv extrem de important pentru Romania. Pe de alta parte, pana la 15 decembrie 2019 am finalizat tehnic 1.477 proiecte finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020, din cadrul prioritatilor de investitii adresate IMM-urilor, eficientei energetice a cladirilor rezidentiale si publice, imbunatatirii mediului urban si conservarii, protectiei si valorificarii durabile a patrimoniului cultural, imbunatatirii infrastructurii rutiere si dezvoltarii infrastructurii de sanatate. Azi suntem la Alba Iulia, un oras ce a atras peste 70 milioane euro din surse nerambursabile in precedenta perioada de finantare si are semnate pana in acest moment contracte prin care va atrage inca aproape 60 milioane euro, numai prin Programul Operational Regional. Consider ca, prin contractele semnate, prin valoarea lor, prin impactul pe care il vor aduce asupra comunitatii, avem un exemplu vadit al faptului ca echipele care au obtinut aceste rezultate nu au facut pauza si isi continua munca pentru dezvoltarea orasului. Romania are nevoie de astfel de exemple bune, prin care se investesc fondurile europene disponibile in proiecte durabile. Dorim sa ne pastram acest obiectiv: sa depasim si in anul 2020 gradul de absorbtie a fondurilor destinate dezvoltarii”, a declarat domnul Ion Stefan, Ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei.
Semnarea contractelor de finantare a avut loc in cadru festiv la Muzeul Principia din Alba Iulia, pe langa ministrul Stefan fiind prezent europarlamentarul Mircea Hava, fostul primar din Alba Iulia, documentele contractuale fiind semnate de domnul Paul Voicu, viceprimar cu atributii de primar al Municipiului Alba Iulia si de domnul Simion Cretu.
”Prin contractele semnate azi, beneficiile Europei se simt clar si au un destinatar mai bine definit ca oricand: albaiulianul si comUNITATEA. Fie ca vorbim de locuitorii blocurilor, de oamenii de langa Cetate, sau vorbim de miile de turisti care ne viziteaza, trecem la un nou nivel de dezvoltare. Sper ca am creat un ”obicei bun” la Alba Iulia, accesarea de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana fiind “specialitatea casei” la noi. Asta am facut in ultimii ani, asta se face si acum. In ceea ce ma priveste, asta voi face si pe viitor, voi lupta pentru cresterea calitatii vietii oamenilor, pentru absorbtia eficienta a fondurilor europene”, a declarat domnul Mircea Hava, europarlamentar.
Pana in anul 2023, edilii albaiulieni si-au propus sa finalizeze implementarea celor sase contracte de finantare - ce au o valoare totala de peste 214 milioane lei, din care peste 202 milioane lei reprezinta valoarea totala a fondurilor europene solicitate. Centrul orasului, cartierele Ampoi si Cetate, dar si zona Partos, sunt vizate de implementarea acestor proiecte.
„Sunt momente definitorii in viata si evolutia unui oras. Pentru Alba Iulia, o astfel de perioada, o reprezinta urmatorii trei ani, in care implementam toate aceste proiecte semnate acum. Vorbim de o regenerare urbana masiva, de o infuzie serioasa de bani europeni, dar si de o cantitate uriasa de munca, pentru a ne putea incadra in termenele asumate. Din experienta proiectelor de infrastructura si dezvoltare implementate in Alba Iulia stim ca urmeaza santiere ce vor aparea in intreg orasul. Sunt convins ca impreuna le vom duce pe toate la bun sfarsit. Ii rog pe albaiulieni sa fie ingaduitori pentru neplacerile aparute o data cu derularea acestor lucrari edilitare si sunt convins ca vom gasi intelegere din partea lor, fiindca ceea ce facem este pentru comunitate.” – Voicu Paul – viceprimar cu atributii de primar al municipiului Alba Iulia.
Ministrul Ion Stefan a discutat cu reprezentantii Primariei municipiului Alba Iulia si ai ADR Centru despre proiectele implementate la nivelul Regiunii Centru, a judetului Alba si a municipiului Alba Iulia. Ulterior au fost vizitate cateva obiective din zona Cetatii Alba Carolina, cel mai mare obiectiv de acest gen din Romania si din sud-estul Europei, reabilitat cu fonduri europene si redat cetatenilor. Astfel, a fost prezentat stadiul fizic al lucrarilor la Palatul Principilor, care au depasit 25%, perioada de implementare a proiectului fiind prelungita cu 18 luni. Au fost prezentate zonele de actiune pentru modernizarea zonei verzi din jurul Cetatii Alba Carolina, precum si cateva din imobilele din cartierul Cetate care vor fi reabilitate si termoizolate.
”Prin semnarea acestor contracte, Municipiul Alba Iulia va intra intr-o perioada cu activitate intensa privind lucrarile de modernizare urbana. Pe langa proiectele de reabilitare termica a fatadelor celor 13 blocuri cu mai mult de 1200 de apartamente, de modernizare a Palatului Principilor, sau a viitorului parc din Cetate, ce sunt finantate tot din fonduri Regio 2014-2020, vom incepe sa vedem si forfota lucrarilor prevazute prin aceste noi contracte. Privind in urma - la realizarile din perioada 2007-2013, cand Cetatea Alba Iulia, strazile din zona centrala, principalele intrari in oras, dar si Parcul Dendrologic sau Caminul de varstnici au fost modernizate - putem afirma ca municipiul Alba Iulia a renascut datorita fondurilor REGIO. Orasul nostru este mai european, fiind astfel un exemplu de utilizare a resurselor europene si speram ca impactul acestor investitii va creste pe viitor, atat in randul turistilor cat si a albaiulienilor, datorita ofertei istorice, turistice, a aerului mai curat si a imobilelor ce s-au innoit”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Detalii Contracte de finantare REGIO
- Prin proiectul cu titlul: „Reabilitare infrastructura retea majora de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot1”, pe 6 km de strazi din oras se vor lua masuri de siguranta a circulatiei si se va realiza un sistem inteligent al traficului. Acesta va include: management al traficului; supraveghere video; informare in trafic; alimentarea cu energie electrica si managementul iluminatului public; automate de inchiriere a bicicletelor. Acest proiect are o valoare totala de 81.470.449,53 lei, din care 75.751.690,28 lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata pentru realizarea activitatilor. Pe strada Regimentul ”V”-Vanatori, se vor amenaja doua benzi marginale dedicate exclusiv transportului local si una, respectiv doua benzi pentru transportul urban, piste de biciclete si trotuare pe ambele parti. Acolo unde exista posibilitatea se vor crea zone verzi. Pe bulevardul Ferdinand sunt prevazute lucrari pentru realizarea a 4, respectiv 3 benzi de circulatie, piste de biciclete si trotuare pe ambele parti, precum si un spatiu verde cu latimea variabila. De asemenea, se va amenaja o statie de inchiriere biciclete de tip bike-sharing. Pe strada I.C. Bratianu, pe langa cele 4 benzi de circulatie, pe partea stanga se va amenaja o pista de biciclete cu dublu sens si un trotuar, fiind amplasata o statie pentru incarcarea autovehiculelor electrice. De asemenea, pe strada Ardealului, in continuarea strazii I.C. Bratianu pana la intersectia semaforizata cu str. Calea Motilor, sunt prevazute 4 benzi de circulatie, iar pe partea stanga se va amenaja o pista de biciclete cu dublu sens, un spatiu verde cu latime variabila si un trotuar cu latimea minima de 1,20m. Pe bulevardul Tudor Vladimirescu, tronson cuprins intre strada Petru Dobra pana la podul peste raul Ampoi, se vor amenaja tot 4 benzi de circulatie si pe ambele parti ale strazii se va amenaja un aliniament de arbori, o pista de biciclete si un trotuar. Se vor amenaja si statii de inchiriere biciclete si statii pentru incarcarea autovehiculelor electrice. Strada Turnatoriei (de la str. Muresului pana la str. Cabanei) va fi amenajata cu 2 benzi de circulatie si trotuare pe ambele parti.
- Al doilea contract semnat completeaza activitatile proiectului anterior. Proiectul cu titlul „Reabilitare infrastructura retea majora de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2” vizeaza modernizarea amplasamentelor de pe strazile Francisca, Lalelelor, Nicolae Grigorescu, Pinului, Bulevardul Republicii, Bulevardul Revolutiei 1989, Bulevardul Incoronarii, Bulevardul 1 Decembrie 1918, continuand pe strazile Gheorghe Pop de Basesti si Bucovinei (pana la spatiul Primariei Alba Iulia). Pe traseul acestor strazi se vor realiza urmatoarele lucrari: modernizarea carosabilului, amenajarea unei benzi dedicate pentru transportul in comun, amenajarea unor benzi ciclabile, modernizarea trotuarelor, eliminarea alveolelor existente pentru statiile de autobuz si extinderea suprafetei pietonale. Prin proiect mai este prevazut ca statiile de autobuz sa fie realizate in calea de rulare dedicata, eliminand riscul de obturare a fluxurilor auto. De asemenea, se vor moderniza spatiile verzi, prin plantarea de arbori cu grad ridicat de retentie CO2, dar si arbusti si alte plante perene, se vor dota spatiile pietonale cu mobilier urban, rastele individuale de biciclete, banci simple, banci modulare si se vor moderniza statiile de imbarcare/debarcare calatori. Prin acest proiect este prevazuta amplasarea sistemelor de supraveghere video CCTV si eliminarea parcarilor de pe carosabil, implementarea politicilor de parcare inteligenta. Proiectul are o valoare totala de 64.217.774,88 lei, din care 62.862.109,21 lei reprezinta finantarea nerambursabila alocata pentru realizarea proiectului.
- Prin proiectul cu titlul ”Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia - Cartier Cetate” se urmareste cresterea eficientei energetice in sistemul de iluminat public al Municipiului Alba Iulia care, in prezent, inregistreaza consumuri energetice mari. Astfel, sistemul de iluminat modernizat va avea o lungime de peste 35km numai in cartierul Cetate, numarul de corpuri iluminat va creste de la 781 la 1.222 si se vor instala prin proiect 1.178 de stalpi. Lucrarile prevazute in proiect prevad demontarea aparatelor de iluminat existente si a bratelor de sustinere, trasarea retelei de alimentare subterane, subtraversarea cailor de circulatie, montarea prizelor de pamant, refacerea infrastructurii dupa realizarea retelelor, instalarea stalpilor metalici, montarea aparate de iluminat, cu instalarea kitului de alimentare din sursa fotovoltaica si a sistemului inteligent de management prin telegestiune. Proiectul are o valoare totala de 21.509.007,27 lei, din care 21.065.937,59 lei reprezinta fondurile europene nerambursabile alocate.
- Prin cel de-al patrulea proiect, cu titlul ”Crearea sistemului de iluminat public al municipiului Alba Iulia – zona centrala, cartierele Ampoi 1, Ampoi 2, Ampoi 3 si Partos”, incepand cu anul 2022 se va crea un nou sistem de iluminat public in zonele vizate prin proiect cu o lungime de peste 45,5km, care include instalatii, echipamente eficiente din punct de vedere al consumului de energie electrica si iluminarea unui numar de 104 de treceri de pietoni, incluzand sisteme bazate pe senzori de prezenta, care vor comanda cresterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public la trecerile de pietoni. Proiectul include si folosirea de materiale reciclabile, ecologice, respectiv a unor sisteme alternative de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie. Valoare totala a proiectului este de 23.097.652,16 lei, din care 22.619.742,53 lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata.
- Cel de-al cincilea proiect prevede construirea unei gradinite cu program prelungit in incinta Colegiului tehnic Alexandru Domsa. Gradinita cu program prelungit nr.16 se va construi pe amplasamentul cladirii fostei cantine din incinta Colegiului prin schimbarea destinatiei si extinderea acesteia pe orizontala si verticala. Gradinita va avea o capacitate de 160 copii prescolari, in cadrul a 8 grupe. Constructia va avea suprafata construita desfasurata de 2.263,3 mp si va fi dotata cu mobilier interior adecvat spatiilor si echipamente pentru bucatarie. Amenajarea exterioara urmareste necesitatile functiunii principale si imbunatatirea calitatii mediului, existand urmatoarele zone distincte: zona curtii alocata recreatiei, jocului, echipata cu dotari specifice varstei utilizatorilor (leagane, tobogane, balansoare, gropi de nisip, etc.), zona terenurilor alocate circulatiilor si acceselor cu alei pietonale si carosabile, respectiv zona verde plantata de-a lungul imprejmuirilor. Valoarea totala a acestui proiect este de 11.744.350,28 lei, din care 4.059.984,57 lei reprezinta finantarea nerambursabila alocata pentru realizarea activitatilor.
- Al saselea contract semnat azi, 25.03.2020, prevede construirea, dotarea si operationalizarea unui Complex multifunctional – pentru activitati educative, culturale, recreative, social culturale - pe strada Marcus Aurelius, nr.45. Proiectul cu o valoarea totala de 11.959.306,15 lei, din care 11.720.120,03 lei reprezinta finantarea nerambursabila alocata, presupune construirea unui structuri multifunctionale dedicata unui grup tinta format din 544 de beneficiari directi, locuitori ai zonei urbane marginalizate. Intreaga cladire se va concepe in jurul ideii de explorare, experimentare, creativitate si stimulare a simturilor, astfel ca s-au propus o serie de elemente care sa augmenteze spiritul ludic al obiectivului. Astfel, se vor crea diferite ateliere creative destinate stiintei, care vor beneficia de multiple dotari, care sa deserveasca nevoile beneficiarilor de orice varsta si categorie, acestea fiind de ultima generatie si facand parte din urmatoarele categorii: monitoare LCD, video-proiectoare, panouri inteligente, senzori inteligenti, ochelari VR, aparaturi pentru diferite activitati de tip IT etc. Pe langa aceste aparaturi, vor fi adaugate o serie de alte facilitati pentru a crea un adevarat ”laborator de stiinta” destinat realizarii de diferite activitati precum: experimente, observatii stiintifice, crearea diverselor machete si mici constructii cu rol educativ, etc. Totodata se vor crea diferite ateliere de muzica, de gatit, de pictura si ceramica etc. Prin aceste investitii se spera cresterea interesului locuitorilor zonei marginalizate, a copiilor si adultilor, pentru educatie, implicare civica si sociala si mai facila integrare a lor in comunitate.
Contractele primesc finantare nerambursabila din bugetul regional alocat Regiunii Centru, coordonat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin Axa Prioritara 4, ce vizeaza Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, respectiv Axa Prioritara 3, ce finanteaza proiectele ce Sprijina tranzitia catre o economie cu emisii scazute de carbon, din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.
|