BT: Crestere anuala cu peste 5% a sectorului de constructii, in urmatorii 10 ani |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 17 Mar 2020 09:56 |
Institutul National de Statistica (INS) a comunicat astazi datele cu privire la dinamica sectorului de constructii in prima luna a anului curent. Statisticile indica accelerarea ritmului anual si evolutia peste potential pentru a saptea luna consecutiv in ianuarie, dinamica sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice. Se evidentiaza cresterea constructiilor ingineresti cu un ritm record, pe fondul accelerarii lucrarilor asociate organizarii campionatului EURO 2020.
Astfel, constructiile au crescut cu 20.9% luna/luna in ianuarie (ritm record, cel putin din ianuarie 2010 pana in prezent), evidentiindu-se majorarea lucrarilor de reparatii capitale cu o dinamica lunara de 34.6%, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de investitiile publice.
De asemenea, lucrarile de constructii noi si cele de reparatii curente au urcat cu ritmuri lunare de 24.7%, respectiv 25.2% in ianuarie. Dinamica anuala a constructiilor a accelerat de la 24.8% in decembrie la 48% in ianuarie, cea mai buna evolutie din aprilie. Lucrarile de reparatii capitale, constructiile noi si reparatiile curente au urcat cu 40.4% an/an, 40.8% an/an, respectiv 81.1% an/an in ianuarie.
Se evidentiaza majorarea componentei constructii ingineresti cu un ritm record de 54.4% an/an, evolutie influentata de accelerarea lucrarilor asociate organizarii campionatului EURO 2020. De asemenea, lucrarile de constructii cladiri rezidentiale au accelerat de la 11% an/an in decembrie la 39.4% an/an in ianuarie, cel mai bun ritm din iulie. Pe de alta parte, lucrarile de constructii cladiri nerezidentiale au decelerat de la 82.7% an/an in decembrie la 47.8% an/an in ianuarie, cea mai slaba evolutie din luna septembrie.
Conform estimarilor econometrice elaborate (si sintetizate in al treilea grafic din partea dreapta) sectorul constructiilor a evoluat pentru ritmul potential pentru a saptea luna consecutiv in ianuarie. Din perspectiva termenului scurt ne asteptam ca acest sector sa fie afectat de consecintele pandemiei.
Cu toate acestea, prognozam o crestere a sectorului constructiilor cu un ritm mediu anual de peste 5% in acest deceniu, date fiind necesitatea modernizarii infrastructurii critice si perspectiva mentinerii costurilor reale de finantare la un nivel redus.
|