CE: Finantare de 1 miliard euro pentru modernizarea centurii rutiere a Capitalei |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 02 Apr 2019 15:15 |
Politica UE de coeziune investeste fonduri UE in valoare de 4 miliarde euro in 25 de proiecte de infrastructura de mare anvergura din 10 state membre.
Pachetul de investitii vizeaza Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia si Romania. Proiectele acopera o serie larga de domenii: sanatate, transporturi, cercetare, mediu si energie. Combinate cu cofinantarea nationala, investitiile totale in cadrul acestor proiecte se ridica la 8 miliarde euro.
Iata ce a spus comisarul pentru politica regionala Corina Cretu: „Aceste 25 de proiecte reprezinta tot atatea exemple despre modul in care UE contribuie la imbunatatirea vietii cotidiene a cetatenilor nostri, de la o apa potabila de mai buna calitate la transport feroviar mai rapid si spitale moderne. In actuala perioada bugetara, am adoptat 258 de proiecte de infrastructura de mari dimensiuni in valoare de 32 de miliarde euro reprezentand fonduri UE; intr-un fel, acestea sunt ambasadorii politicii de coeziune si sunt mandra de fiecare dintre ele.”
Proiecte pentru un transport mai fluid in Bucuresti, pentru protectia mediului si o mai buna gospodarire a apelor in Romania
Fonduri in valoare de 1 miliard euro vor contribui la modernizarea centurii rutiere a Bucurestiului prin extinderea mai multor segmente ale acesteia, dubland benzile in ambele sensuri. Prin aceasta investitie se va sprijini si construirea unei sectiuni de 51 km in partea de sud a noii autostrazi orbitale a Bucurestiului. Tot in capitala Romaniei, fonduri UE de 97 de milioane euro vor finanta lucrari in cadrul intregii magistrale 2 de metrou, incluzand linii noi si material rulant.
De asemenea, o suma de aproape 603 milioane euro va sprijini protectia si reabilitarea zonei foarte frecventate de turisti a litoralului Marii Negre din judetul Constanta. Proiectul include lucrari de consolidare a falezelor, reumplerea plajelor cu nisip, masuri de conservare a biodiversitatii (recife artificiale si repopularea cu specii marine), precum si echipamente de monitorizare.
In fine, UE va investi peste 135 de milioane euro in sisteme mai bune de apa potabila si de ape reziduale in judetul Timis. Un numar de 15 000 de locuitori vor fi racordati la reteaua de apa potabila si aproape 380 000 de oameni vor beneficia de apa potabila de mai buna calitate.
Energie mai sigura si la preturi mai accesibile in Bulgaria
Fonduri UE in cuantum de 33 de milioane euro vor finanta constructia unei conducte transfrontaliere de interconectare pentru gaze cu o lungime de 182 km intre Komotini, Grecia, si Stara Zagora, Bulgaria. Conducta este rezultatul unui proiect de interes european comun, contribuind la realizarea obiectivelor uniunii energetice. Sistemele de gaze ale celor doua tari vor fi conectate pentru prima oara, diversificandu-se astfel sursele de energie din regiune si sporindu-se securitatea energetica. Cu o piata a gazelor caracterizata de o concurenta mai intensa, consumatorii vor profita de preturi mai reduse.
Conexiuni rutiere si feroviare mai eficiente in reteaua transeuropeana de transport in Cehia
In primul rand, o suma de 76 de milioane euro finanteaza modernizarea coridorului feroviar dintre Praga si Pilsen. Lucrarile includ cai noi sau reconstruite intre Rokycany si Pilsen, injumatatind durata calatoriilor pe acest segment si sporind atractivitatea orasului Pilsen in calitatea sa de centru economic regional. Apoi, aproape 75 de milioane euro sunt investite intr-o sosea intre Nebory si Bystřice, parte dintr-o conexiune importanta intre autostrada ceha D48 si autostrada slovaca D3.
Un campus modern pentru cercetare la Jena, in Germania
In Turingia, la Jena, localurile Universitatii Friedrich Schiller vor fi reconstruite gratie unor fonduri de aproape 84 de milioane EUR. Proiectul va finanta constructia a doua cladiri: centrul de date al universitatii si facultatea de matematica si stiinte IT, de rezultatul acestor lucrari beneficiind 18 000 de studenti.
Servicii publice eficiente in Grecia si energie la preturi accesibile in Creta
Aproape 135 de milioane euro sunt investite in sistemul de telecomunicatii „Syzefxis II”, care in cele din urma va unifica intreaga retea a administratiei publice elene. Vor fi conectati la sistem inca 600 000 de functionari publici si 34 000 de sedii suplimentare, rezultand astfel importante economii de scara si servicii mai bune pentru populatie.
In fine, aproape 95 de milioane euro vor finanta constructia unei linii electrice de interconectare intre insula Creta si peninsula Peloponez; aceasta include doua cabluri submarine de energie cu o lungime de 135 km. Proiectul va duce la reducerea costurilor energiei electrice in Creta prin inlocuirea energiei electrice produse de unitati generatoare costisitoare pe baza de pacura cu energie electrica din Grecia continentala.
O mai buna conectivitate, mai putine congestii si un nivel mai ridicat de siguranta in zona din jurul Budapestei, in Ungaria
O suma de 105,5 milioane euro va finanta modernizarea sectiunii sudice a centurii rutiere a Budapestei, prin drumuri si poduri reconstruite si piste ciclabile noi. In urma proiectului, durata calatoriilor va fi mai mica, iar siguranta rutiera va creste pentru 90 000 de vehicule care circula zilnic in aceasta zona. Gratie proiectului se vor reduce si congestiile, traficul fiind deviat in afara centrului orasului.
Transport feroviar ameliorat in Sicilia, Italia
Fonduri UE in valoare de peste 358 de milioane euro vor ajuta la extinderea liniei feroviare Circumetnea care deserveste Catania, in Sicilia, cu opt statii noi si material rulant. Acest proiect va contribui la reducerea congestiilor din reteaua rutiera si va promova mobilitatea curata in regiune.
Apa potabila de mai buna calitate in Malta
Datorita unei sume de aproape 74 de milioane EUR, insulele malteze Gozo si Comino vor avea apa potabila de mai buna calitate, o mai mare securitate a distributiei apei si o mai buna gestionare a resurselor de ape subterane. Intreaga populatie a tarii va beneficia de acest proiect. Lucrarile finantate de UE includ un tunel subteran si extinderea retelelor de distributie a apei si a apei reziduale.
Servicii de asistenta medicala mai bune si o mai mare conectivitate in Polonia
In domeniul asistentei medicale, fonduri UE in valoare de aproape 61 de milioane euro vor contribui la achizitionarea de echipamente noi pentru Spitalul Universitar din Cracovia, Polonia Mica, oferind beneficii pentru mai mult de 3,3 milioane de locuitori. Totodata, 56 de milioane euro vor ajuta la construirea unui complex spitalicesc nou pentru Centrul Regional pentru Sanatatea Copiilor din Poznań, Polonia Mare, prin centralizarea serviciilor de asistenta medicala, extinderea infrastructurii si achizitionarea de echipamente noi. Centrul va fi dotat cu un departament pediatric de urgenta si isi va extinde departamentele de ortopedie, traumatologie si reabilitare.
De asemenea, in domeniul transporturilor maritime, suma de 155 de milioane euro va contribui la sporirea sigurantei operatiunilor din portul Gdańsk, Pomerania, cu structuri de indiguire modernizate. Fonduri in valoare de aproape 65 de milioane euro vor contribui la construirea sau modernizarea cheiurilor si a structurilor de inginerie hidrotehnica din portul Gdynia, sporindu-se siguranta traficului.
In domeniul transportului feroviar, suma de 126 de milioane euro va contribui la construirea retelei feroviare din zona metropolitana Szczecin, care conecteaza principalele orase din Pomerania Occidentala, inclusiv Stargard, Police si Gryfino, aducand beneficii unui numar de 687 000 de locuitori. Un proiect in valoare de aproape 39 de milioane euro va contribui la achizitionarea a 16 unitati de tren electric care vor opera in aglomerarea urbana Varsovia. Suma de aproape 58 de milioane euro va ajuta la modernizarea unui numar de 152 de vagoane de calatori si la achizitionarea a 20 de locomotive electrice care vor circula pe rutele operate de PKP Intercity in tara.
In fine, in domeniul transportului rutier, politica de coeziune va finanta constructia unei sectiuni a drumului rapid S7 care leaga Varsovia de Grójec (129 de milioane EUR), a unei sectiuni a autostrazii A2 intre derivatia sudica a Varsoviei si Mińsk Mazowiecki (peste 78 de milioane EUR), a unei sectiuni a drumului rapid S3 care duce catre frontiera ceha din Silezia Inferioara (105 milioane EUR) si a unei sectiuni a derivatiei Olsztyn in Warmińsko-Mazurskie (87 de milioane EUR). Toate aceste proiecte, situate in reteaua transeuropeana de transport, vor spori siguranta rutiera, vor determina reducerea duratei calatoriilor si sporirea coeziunii teritoriale din tara.
O linie feroviara modernizata in nordul Portugaliei
Sectiunea Ovar-Gaia din linia feroviara nordica, care face parte din reteaua transeuropeana de transport, va fi modernizata cu fonduri europene de aproape 119 milioane EUR. Calatorii vor beneficia de durate de calatorie mai reduse, de conditii mai confortabile si de mai multa siguranta pe aceasta portiune.
|