Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - Directiva de performanta energetica impune noi reguli pentru constructori din 2020
Directiva de performanta energetica impune noi reguli pentru constructori din 2020
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 28 Nov 2019 13:10
Pana in martie 2020, Romania trebuie sa transpuna in legislatia nationala Directiva 2018/844/UE privind performanta energetica a cladirilor, care va impune constructorilor si proprietarilor de cladiri reguli importante, precum obligatia de a instala echipamente pentru alimentarea vehiculelor electrice si sisteme de automatizare si control al consumului de energie, spune Radu Dudau, director al Energy Policy Group (EPG), think-tank specializat in domeniul energiei si coordonator al proiectului Romania Eficienta.
„Eficienta energetica a cladirilor este o prioritate a politicilor UE privind energia si schimbarile climatice, dar si securitatea aprovizionarii cu energie si combaterea saraciei energetice. Sectorul european al cladirilor este responsabil pentru 40% din consumul final de energie si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera. Revizuirea Directivei privind performanta energetica a cladirilor a adus cerinte noi de promovare a infrastructurii de electromobilitate si de introducere de tehnologii inteligente in cladiri, accentuand dimensiunea de sanatate publica si de calitate a vietii pentru utilizatorii cladirilor”, a explicat Radu Dudau, director si co-fondator al EPG.
Prin transpunerea Directivei 2018/844/UE in legislatia nationala, apare obligativitatea investitorilor/proprietarilor/administratorilor, dupa caz, de a asigura echiparea cladirilor noi, precum si a cladirilor existente care sunt supuse unei renovari majore cu puncte de reincarcare si infrastructura incastrata pentru vehiculele electrice. Masura se va aplica cladirilor care au mai mult de zece locuri de parcare, in cazul in care parcarea se situeaza in interiorul cladirii sau este adiacenta fizic cladirii.
In cazul cladirilor rezidentiale noi, precum si in cazul renovarii majore a cladirilor rezidentiale existente, care au mai mult de zece locuri de parcare, investitorii sau proprietarii acestora, dupa caz, ar putea fi obligati sa asigure instalarea tubulaturii incastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, astfel incat sa permita instalarea intr-o etapa ulterioara a punctelor de reincarcare pentru vehicule electrice.
In plus, la intocmirea proiectului tehnic de executie si/sau a documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie, pot fi luate in considerare si aspecte privind securitatea la incendiu asociata vehiculelor electrice si infrastructurii de incarcare; infrastructura de parcare dedicata bicicletelor electrice si mijloacelor de transport destinate persoanelor cu mobilitate redusa; contorizarea inteligenta; facilitarea utilizarii bateriilor vehiculelor electrice ca sursa de energie.
Sistem obligatoriu de control al temperaturii in fiecare incapere
De asemenea, pentru cladirile noi si cladirile existente supuse renovarii majore s-ar putea introduce obligativitatea montarii unor dispozitive de autoreglare si sisteme de automatizare si control al consumului de energie. De pilda, pentru cladirile noi al caror certificat de urbanism a fost emis dupa data de 10 martie 2020, investitorii vor fi obligati sa asigure echiparea acestora cu dispozitive care permit reglarea distincta automata a temperaturii in fiecare incapere a cladirii si/sau a unitatii de cladire, daca acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic si economic.
Aceste prevederi sunt incluse in proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, pus in dezbatere publica de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, in calitatea acestuia de autoritate competenta. Proiectul transpune la nivel national prevederile Directivei 2018/844/UE de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor.
In Romania sunt peste 8.300.000 de cladiri, din care cele mai multe sunt construite inainte de 1990 si au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decat cladirile moderne. Masurile de eficienta energetica pot reduce cu pana la 40% consumul de energie al unei cladiri. Energia termica pentru incalzire si apa calda reprezinta aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidential. Prin izolarea termica corespunzatoare si prin implementarea unor solutii eficiente de incalzire, consumul de energie poate fi redus la jumatate.
Romania Eficienta este un proiect privat, de interes public national, derulat de Energy Policy Group (EPG) in parteneriat cu OMV Petrom, companie care contribuie financiar cu o sponsorizare a programului in valoare de 4 milioane de euro pana in 2022. Proiectul a demarat in vara anului 2019 si consta in derularea unui program national multianual de eficienta energetica, cel putin pana in 2022. Romania Eficienta isi propune sa ajute atingerea tintelor de eficienta energetica ale Romaniei stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030 in privinta reducerii emisiilor de carbon si a cresterii eficientei energetice, atat prin campanii de informare si educare, cat si prin realizarea unor proiecte concrete de renovare profunda a unor cladiri publice, in diferite regiuni ale tarii. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIMRAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
konsent
AED
ELECTROGRUP
CDS
MCA
SIGM
BogArt
leviatan
SSAB
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
DRS
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
concelex
Ubitech
rigips
VEGO
EDIT-Structural
strabag nivel 1
MAKITA
noark
EURO BUILD
GEWISS
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<