IRSOP: Circa 3 din 4 romani au cel putin o urgenta locativa |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 14 Sep 2018 15:07 |
Casele romanilor sunt tot mai greu incercate de confortul modest, de trecerea anilor si de povara costurilor de intretinere. In populatia urbana, 20-65 ani cu venit stabil, 72% au cel putin o urgenta locativa. Si fara indoiala ca situatia locuintelor din mediul rural este si mai dificila, se arata intr-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).
Conform sondajului IRSOP:
- 59% au mai mult de 2 urgente locative.
- Una din patru gospodarii se plange de spatiu insuficient si frig in casa.
- Una din cinci gospodarii are probleme de etanseitate sau necesita consolidare antiseismica.
- Intre 12% si 16% din totalul gospodariilor urbane au nevoie de inlocuiri sau reparatii majore la diferitele categorii de instalatii.
Fiecare om, fiecare familie isi doreste si incearca sa locuiasca mai bine. Finantarea cresterii confortului locativ este o urgenta pentru dezvoltarea si incluziunea sociala: veniturile gospodariilor sunt prea mici, economisirea e expusa la nevoi si tentatii multiple si observam ca persista teama de credit.
Conform legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului adoptate de Parlament, in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) vor modifica in mod corespunzator normele metodologice de aplicare necesare punerii in practica a noii legi.
Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei inca din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit „cadrul de lucru” institutional pentru a ajuta intr-o perioada in care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Bancile de locuinte ofera credite in domeniul locativ cu dobanzi fixe.
Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Intai clientul BAUSPAR economiseste, statul sustinand prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acorda credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienti care isi doresc acest lucru si care sunt eligibili.
Sistemul BAUSPAR reprezinta un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat sa sustina dezvoltarea si extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru sustinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populatie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum si faptul ca statul ofera o prima pentru depuneri, iar aceasta prima este acordata tuturor cetatenilor, indiferent de varsta.
|