MAP: Investitii de peste 700 milioane lei pentru domeniul gospodariei apelor in 2019 |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 21 Feb 2019 12:31 |
Investitii in domeniul gospodaririi apelor cu finantare de la bugetul de stat, 199,8 milioane lei + surse proprii ANAR, 300 milioane de lei + credite de angajament 200 milioane lei. Valoare totala: aproximativ 700 milioane lei.
Din aceasta suma vor fi alocate fonduri pentru:
a. 60 de obiective care vor fi finalizate in 2019 cu valoare totala de 251,62 milioane lei
- Regularizare parau Bistrita pe sectorul Costesti Babeni , jud Valcea - 12 milioane lei
- Amenajare Valea Halmagel, jud. Arad, 7,7 milioane lei
- Consolidare talveg albie rau Sabasa, in comuna Borca, jud. Neamt, 9,3 milioane lei
- Refacerea capacitatii de tranzitare a acumularii lac de redresare aval captare Uzina Hidroelectrica Bacau II, jud. Bacau, valoare 8,5 milioane lei
- Amenajare Valea Botiza si Valea Sasu, in localitatea Botiza, judetul Maramures. Valoare 7,7 milioane lei
- Regularizare rau Glavacioc la confluenta cu paraul Sericu, baraj Fulculesti, judetul Teleorman. Valoare 6,1 milioane lei
b. Pe langa cele 60 de obiective care vor fi finalizate in 2019 avem in vedere si rezolvarea a peste 70 de puncte critice, suma alocata fiind de aproximativ 130 milioane lei
Vreau sa fac o paranteza aici: i-am cerut directorului general al Administratiei Nationale „Apele Romane”(ANAR), Victor Sandu, sa dispuna ca toate Administratiile Bazinale precum si Serviciile de Gospodarire a Apei sa evalueze, la pas daca este nevoie, toate cursurile de apa pe care le avem in administrare si sa identifice punctele critice care, in urma unor fenomene meteo extreme, ar putea sa ne creeze probleme. Astfel, dorim sa fim proactivi, sa identificam din timp locurile in care ar trebui sa intervenim. Din dialogul cu autoritatile locale, cu primarii, cu cetatenii, vrem sa identificam aceste locuri unde au aparut probleme in dig, sunt clapete care nu functioneaza, locuri unde au fost inundatii in trecut, astfel incat sa putem sa intervenim din timp acolo unde este cazul si sa remediem, sa suprainaltam digurile sau sa reparam clapetele, astfel incat sa nu constatam aceste deficiente cand vine apa mare.
c. De asemenea, vom finanta 36 de obiective cu 120 milioane de lei, dar acestea nu vor fi finalizate in 2019, ci in 2020, 2021
- Lucrari pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in Bazinul Hidrografic Crisul Alb in perioada 30-31.07.2018, jud. Hunedoara. Valoarea alocata este de 23 milioane lei.
- Combaterea inundatiilor in Bazinul Hidrografic al raului Slanic, jud Buzau. Valoare 13,5 milioane lei
- Regularizare parau Belareca, jud. Caras Severin. Valoare 8,3 milioane lei
- Regularizare parau Nadrag si afluenti, pe sectorul amonte localitate Nadrag, confluenta cu raul Timis, judetul Timis. Valoare 9,2 milioane lei
- Lucrari de aparare impotriva inundatiilor in Bazinul Hidrografic Casimcea, jud. Constanta. Valoare 2,3 milioane lei
- Amenajarea raului Somesul Mic in Municipiul Cluj, in zona aeroportului Cluj -Napoca. Valoare 3 milioane lei, alocata in 2019. Mentionez ca valoarea totala a proiectului este de 110 milioane lei, iar lucrarile prevad si devierea cursului raului Somesul Mic, pentru extinderea aerportului. Dar ca acest fapt sa fie posibil, autoritatile locale trebuie sa mute podul care traverseaza soseaua de centura a municipiului.
Din sursele bugetare si veniturile proprii ale ANAR vom face:
- 283,5 km de amenajare albie
- 164,55 km de consolidari de mal
- 48 km de diguri
- 245 mii metri cubi decolmatari.
d. Totodata, vom aloca fonduri in valoare de 23 milioane de lei pentru 11 obiective, finantarea provenind din surse externe, respectiv credit de la BDCE.
Lucrarile constau in efectuarea unor interventii la nivel structural, care au scopul de a creste gradul de protectie a populatiei in cazul producerii de inundatii catastrofalem dar si imbunatatirea nivelului de siguranta a barajelor si protejarea resurselor de apa.
- Acumularea Varfu Campului, judetele Suceava si Botosani - valoarea de 6,8 milioane lei pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici si demararea lucrarilor;
- Acumularea Runcu, jud. Maramures - valoarea de 7,0 milioane lei pentru continuarea lucrarilor la baraj.
Restul sumei, 9,2 milioane de lei, a fost repartizat pentru 9 obiective de investitii care se inscriu la capitolul - Consolidari si interventii pentru prevenirea si inlaturarea efectelor produse de actiuni accidentale si calamitati naturale. Dintre acestea, in 2019 se va finaliza obiectivul de investitii Amenajare Valea Rea, judetul Satu Mare, si se vor pune in functiune urmatoarele capacitati:
- 8 km de reprofilare albie,
- 9,425 km de consolidare mal,
- 1,235 km de zid sprijin.
e. Investitii derulate de MAP prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) - pt 2019:
Prin Programul Operational Infrastructura Mare, Ministerul Apelor si Padurilor deruleaza 20 de proiecte.
Pentru 13 obiective de investitii au fost incheiate contractele de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare. Valoarea totala (fara TVA) a contractelor de asistenta tehnica atribuite este de 38.985.288,69 lei.
- Pentru 1 obiectiv de investitii licitatiile sunt in curs de desfasurare.
- Au fost avizati indicatorii tehnico-economici pentru 3 obiective de investitii:
1. „Marirea gradului de siguranta a acumularii Colibita, judetul Bistrita-Nasaud”;
2. „Amenajare rau Barzava si afluenti pe sector Bocsa-Gataia-Denta, judetul Caras-Severin si Judetul Timis”;
3. „Amenajarea complexa a raului Crisul Negru in vederea apararii impotriva inundatiilor a localitatilor riverane pe cursul superior si mijlociu”.
Pentru proiectul „Apararea impotriva inundatiilor a localitatii Babadag, judetul Tulcea":
- a fost aprobat HG nr. 699/2018 privind aprobarea amplasamentului si declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica de interes national
- este depusa la AM POIM la data de 31.10.2018 Aplicatia de Finantare.
Se estimeaza ca lucrarile la cele 4 obiective mentionate anterior vor fi incepute dupa parcurgerea etapelor legale de contractare, in semestrul II 2019.
- Proiectul „Amenajarea raului Crisul Repede in vederea apararii impotriva inundatiilor a municipiului Oradea si a localitatilor din aval - Punerea in siguranta a barajului Lesu, judetul Bihor”:
Lucrarile au inceput la finele anului trecut.
- Pentru obiectivul de investitii „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)”, Contractul de Finantare a fost semnat la data de 09 noiembrie 2018.
Valoarea totala a Contractului de Finantare pentru implementarea proiectului „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)”. Etapa I + Etapa II este de 3.198.018.252,77 fara TVA (cca. 810 mil euro).
Stadiul:
- Lotul 1 - Stavilarelor Edighiol si Periboina: Este semnat contractul de executie lucrari la 8.02.2019; Inceperea lucrarilor este estimata in iunie 2019.
- Lotul 2 - Mamaia; 3 - Tomis (Casino); 4 - Agigea; 5 - Eforie: Inceperea lucrarilor este estimata in octombrie 2019.
- Procedura de achizitie pentru atribuirea contractelor P.T. si de executie lucrari aferente obiectivului de investitii „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)” - Etapa II zonele: Costinesti, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangaliei - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn, 2 Mai este in desfasurare: documentatiile au fost postate pe SEAP la data de 27-28.12.2018.
- Procedura de atribuire a contractelor de servicii de supervizare lucrari „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)” pentru Etapa 1 + Etapa 2 este in desfasurare si va fi finalizata in trimestrul II al anului 2019, cand estimam ca vor incepe si lucrarile. Trebuie mentionat ca inceperea lucrarilor este conditionata de perioada sezonului estival, timp in care nu pot fi amplasate echipamentele si utilajele in zona plajelor.
Creditul bugetar alocat pe 2019 este de 81,84 milioane lei, din care pentru „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)” - 30 milioane lei, restul sumei, respectiv 51,84 milioane lei, fiind repartizata celorlalte proiecte.
Pentru anul 2019 a fost alocat un credit de angajament de 3,9 milioane lei din care pentru „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)” - 2,38 milioane lei. Aceste fonduri vor fi recuperate din banii europeni, dupa inceperea lucrarilor.
Subiectul 2
Investitii ale Ministerului Apelor si Padurilor realizate in cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.
- Acesta este un proiect derulat de Ministerul Apelor si Padurilor, dar care, din pacate, pana in prezent nu s-a aflat in prim-planul atentiei opiniei publice. De aceea, avand in vedere ca unul din obiectivele majore ale ministerului este conservarea si protejarea resurselor de apa, am demarat o campanie nationala de informare a cetatenilor despre efectele poluarii cu nitrati asupra sanatatii oamenilor si mediului.
- Un studiu facut de MAP anul trecut arata ca, la ora actuala, doar 49,9% din fermierii chestionati considera ca gunoiul de grajd poate polua apele! In contextul in care in tara noastra sunt peste 3 milioane de ferme mici (sub 5 ha), ne confruntam cu o poluare difuza, care nu poate fi controlata decat cu sprijinul direct al acestor fermieri. Iar aceasta poluare afecteaza in primul rand fantanile fermierilor si, in al doilea rand, lacurile si baltile, avand ca rezultat eutrofizarea si, ulterior, moartea pestilor din lipsa de oxigen.
- Acesta este motivul pentru care, la inceputul lunii ianuarie 2019, MAP a demarat o campanie nationala de informare a publicului in ceea ce priveste riscurile poluarii apelor cu nitrati din surse agricole si a masurilor care pot fi luate, cu referire in special la gestionarea gunoiului de grajd in gospodarii si ferme mici.
- In ceea ce priveste sprijinul direct acordat fermierilor, prin finantarea autoritatile locale, MAP a semnat deja anul trecut si anul acesta un numar de 45 de contracte de finantare, in valoare totala de 76.81 milioane lei, din care contributia MAP de 74.92 milioane lei, restul fiind contributia UAT-urilor beneficiare. Aceste investitii au insemnat: construirea a 33 de platforme comunale si o statie de compostare, toate dotate cu sistem de colectare si management al gunoului de grajd, 1 sistem de canalizare cu statie de epurare, 10 seturi de utilaje pentru cresterea capacitatii de operare a unor platforme existente.
- Valoarea totala a investitiilor este de 174,46 milioane lei, din care fondurile alocate de MAP, pe parcursul celor 5 ani de implementare, este de 161,8 de milioane de lei. Aceste investitii sunt destinate unui numar total de 89 de localitati. La acestea se adauga investitiile destinate localitatilor care deja aveau platforme de gunoi de grajd functionale, ceea ce ridica numarul localitatilor beneficiare la 100.
- Anul acesta estimam sa finalizam si sa transferam catre UAT-uri sistemul de canalizare cu statia de epurare si 12 platforme comunale, dar si sa contractam inca 22 de platforme, care urmeaza sa fie finalizate anul viitor.
- In final, revin cu apelul, pe care il voi face continuu, catre micii fermieri din Romania si catre autoritatile locale: sa vina in sprijinirea eforturilor noastre, pentru ca, altfel, tot ceea ce intreprindem ramane cu rezultate limitate. Sper ca fermierii sa inteleaga acest lucru, mai ales ca primii afectati de poluarea cu nitrati a fantanilor sunt chiar ei si familiile lor.
|