Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - PMB: Plan anual de inlocuire pentru 20 de kilometri de retea de termoficare
PMB: Plan anual de inlocuire pentru 20 de kilometri de retea de termoficare
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 27 Sep 2019 08:40
Transferul de activitate de la RADET la Compania Municipala Termoenergetica se realizeaza cu preluarea angajatilor si astfel incat sa fie asigurata continuitatea furnizarii agentului termic, dupa cum s-a explicat intr-o conferinta, sustinuta pe tema termoficarii, de edilul-sef al Capitalei, Gabriela Firea. In acelasi timp, s-a anuntat ca RADET a reabilitat in ultimii trei ani aproximativ 180 de km de conducta pe circuitele primar si secundar si continua investitiile. Pentru o capacitate de lucru sporita, in prezent, lucrarile se realizeaza in paralel atat prin RADET, cat si prin contractarea catre companii private si prin Compania Municipala Energetica. Echipele RADET sunt pregatite sa intervina prompt in caz de avarie, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
„Ii asigur pe bucuresteni, inca o data, ca sub nicio forma, in aceasta iarna, apa calda si caldura nu vor fi sistate, indiferent de amenintarile si intoxicarile aparute in spatiul public! Doresc de asemenea sa ii informez pe cetateni ca, desi se confrunta cu restrictii bugetare majore, Primaria Capitalei va plati in continuare subventia pentru caldura, la acelasi pret ca si pana acum! In fiecare an, Primaria Municipiului Bucuresti plateste pentru bucuresteni 65% din valoarea facturilor de incalzire, adica aproximativ 220 de milioane de euro anual. Este o cheltuiala consistenta si importanta pentru calitatea vietii cetatenilor Capitalei, care platesc cel mai mic cost din tara al gigacaloriei! In sistemul de termoficare nu s-a mai investit la modul serios de 50-60 de ani, iar in actuala administratie RADET a reusit sa reabiliteze 180 de km de conducta, ceea ce reprezinta foarte mult comparativ cu cat s-a reabilitat anterior, cand nu mai pleca subventia de la Primaria Municipiului Bucuresti catre RADET, iar banii erau folositi pentru alte scopuri, in loc sa fie investiti in sistemul de termoficare”, a declarat primarul Municipiului Bucuresti, Gabriela Firea.
Termoficarea Capitalei reprezinta un domeniu strategic
Serviciul Public de Termoficare al Capitalei este un domeniu strategic, esential pentru un trai civilizat, care vizeaza peste 1,3 milioane de bucuresteni care locuiesc in peste 560.000 de apartamente racordate la acest serviciu. Primarul Capitalei le-a reamintit cetatenilor ca echipele RADET sunt pregatite sa intervina 24 de ore din 24 in cazul producerii unor avarii, astfel incat acestea sa poata fi remediate cat mai rapid cu putinta.
In ceea ce priveste investitiile, incepand cu anul 2016, RADET a reabilitat aproximativ 180 de km conducta pe circuitele primar si secundar, din care 30 de km pe reteaua primara, iar restul in reteaua secundara. Lucrarile efectuate in anul 2019 constituie cea mai ampla campanie de reparatii si inlocuiri de subansamble tehnice efectuate de regia autonoma din ultimii 10 ani.
Prezent la conferinta, Alexandru Burghiu, administrator special al RADET, a explicat: „In aceasta administratie, am initiat cel mai ambitios program de investitii, modernizari si revizii. Astfel au fost si inca sunt in desfasurare lucrari din planul anual de inlocuire a retelelor de termoficare prin care se vor schimba aproximativ 20 de kilometri de conducta, pana la finalul sezonului rece, in principalele zone in care cetatenii au resimtit disconfort in sezonul anterior de incalzire. Pana acum au fost finalizate lucrarile in urmatoarele zone: bulevardul Theodor Pallady, strada Petre Ispirescu, strada Moinesti, strada Ion Berindei, Piata Constitutiei, strada Razoare, statia de metrou Pacii, Soseaua Virtutii (zona strandului Ciurel), Soseaua Pantelimon, strada Lizeanu, strada Matei Basarab, Campia Libertatii si Lujerului”.
O parte din aceste lucrari sunt executate de catre RADET, cu forte proprii (in jur de 10 km) si restul de catre terti cu care RADET are acord-cadru pentru lucrarile de prima urgenta, prin care se vor organiza succesiv 52 de santiere in mai multe zone din Capitala, ce insumeaza 27 de kilometri de conducta. Aceste lucrari au in vedere repararea portiunilor de conducta in zonele in care s-au produs 70%-80% dintre avariile de anul trecut.
Se lucreaza si se va lucra in urmatoarele zone: Iancu de Hunedoara, 1 Mai si Nicolae Caramfil (sectorul 1), str. Hatisului - sectorul 2, str. Racari - sectorul 3, str. Stefan Constnatin - sectorul 3, Splaiul Unirii si str. Danubiu. In sectorul 4 - str. Vitan Barzesti, Turnu Magurele, Resita, Radu Voda, sectorul 5 - bd. Geniului si sectorul 6 - Apusului, Paralutelor Edilii subliniaza si ca se va lucra pe toata perioada sezonului rece, fara a fi insa afectata furnizarea agentului termic catre clientii RADET.
Totodata, RADET continua lucrarile de investitii, fiind montate pana in prezent, dupa o perioada de pauza de peste zece ani, un numar de 87 de vane de sectorizare cu actionare electrica, din totalul celor 100 preconizate a fi montate pana la finalul sezonului rece, din cele 200 care necesita a fi schimbate in regim de urgenta. Acest tip de echipamente sunt esentiale pentru a izola perimetrele afectate de eventuale avarii.
Printre zonele in care s-au montat cei aproximativ 50 de compensatori se regasesc bulevardul Ion Mihalache, strada Alexandru Ioan Cuza, zona Lizeanu din Sectorul 2 al Capitalei, strada Victor Manu.
In paralel cu lucrarile de investitii derulate de RADET, Compania Municipala Energetica a realizat proiectarea pentru modernizarea a 63 de km de retea si a demarat, in vara acestui an, lucrarile in zona Bobocica, pe magistrala 2 CET Sud, zona care a provocat avariile din decembrie anul trecut.
Este vorba de inlocuirea conductelor cu conducte preizolate, care sa nu mai permita pierderi in retea.
Solutionarea problemelor de personal si financiare
O alta problema cu care se confrunta RADET incepand cu anul 2010 a fost diminuarea masiva a numarului de salariati, din cauza salariilor foarte mici (salariul mediu fiind de 1.900 de lei net, iar pentru muncitori calificati - sudori, instalatori - mai putin de 1.700 de lei net). Astfel, daca in anul 2000, RADET avea aproape 7.000 de angajati, in 2018 numarul acestora a scazut sub 3.000 de persoane.
S-a luat masura majorarii fondului de salarii cu 30% in luna aprilie a anului 2019, prima majorare semnificativa din ultimii 15 ani, pentru ca Regia sa devina atractiva pentru specialisti, iar in prezent numarul de salariati a crescut la 3.100 de persoane, fiind in continua crestere.
Din punct de vedere financiar, pierderile au scazut cu 81% in ultimii 3 ani: au fost luate toate masurile manageriale astfel incat, daca in anul 2015 se inregistra o pierdere de aproximativ 430 de milioane de lei, in anul 2017, valoarea pierderii a fost de 160 de milioane de lei, iar in 2018, pierderile s-au situat la nivelul cifrei de 79 de milioane de lei.
Fonduri europene nerambursabile pentru termoficare
Cu privire la accesarea fondurilor europene nerambursabile, Sorin Chirita, administratorul public al Primariei Capitalei, a declarat: „Sa reamintim ca in 2016 am gasit RADET in insolventa de facto, nedeclarata, si nu am gasit niciun document premergator accesarii de fonduri europene, desi programul exista. Intre timp, am finalizat strategia de termoficare - document premergator accesarii de fonduri, am realizat studiul de fezabilitate pentru 500 de km de retea, din care 200 vor fi finantati prin POIM. Delegarea presupune un proces complex: inventarierea bunurilor, elaborarea regulamentului pentru serviciul de termoficare, caietul de sarcini, studiul de oportunitate, contractul de delegare a serviciului, raporturile cu autoritatile de reglementare (ANRE si Consiliul Concurentei). Suntem in etapa finala din punctul de vedere al contractului de delegare a serviciului de termoficare de la RADET la Compania Municipala Termoenergetica”.
Ulterior acestei etape, va fi depusa cererea de accesare a fondurilor europene prin POIM pentru 177 de milioane de euro, pentru modernizarea a 202 km din reteaua primara. De asemenea, se lucreaza la caietul de sarcini pentru atribuirea contractului de proiectare si executie a acestor lucrari de modernizare.
La conferinta au mai participat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice si Ioana Stoica, sefa Sindicatului Liber RADET. „Ideea initiala, care nu ne apartine, a fost ca cele doua entitati sa se uneasca intr-una singura, printr-o fuziune – care sa rezolve si situatia juridica, si pe cea comerciala. Noi am rezolvat ce aveam de rezolvat, legat de transferul serviciului public de la RADET la compania Termoenergetica. Teoretic, RADET este in prezent in faliment, insa ceea ce se intampla de facto este ca Regia se afla intr-un proces de modernizare, situatia economica si de personal a Regiei fiind stabilizata, imbunatatita chiar. Ceea ce consider important acum este ca acest transfer sa fie realizat cu continuitatea activitatii si eficient. Reamintesc faptul ca ICCJ a spus in februarie 2017 ca Primaria Capitalei nu datoreaza nimic ELCEN”, a declarat Gheorghe Piperea.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUGhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
SIGM
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
EDIT-Structural
Arduro
Ubitech
MCA
concelex
EURO BUILD
theda mar
quadratum
noark
CDS
rigips
AED
VEGO
MAKITA
SSAB
ELECTROGRUP
BogArt
strabag nivel 1
DRS
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<