PROGRAM de finantare de 130 milioane euro pentru dezvoltarea statiunilor balneare |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 18 Feb 2019 13:35 |
Guvernul a aprobat un memorandum cu privire la incadrarea schemei de minimis privind "Programul de finantare a investitiilor pentru modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare” in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman. Executivul asigura, astfel, toate resursele bugetare necesare pentru schema de ajutor de minimis de pana la 200.000 de euro pentru finantarea investitiilor in modernizarea si dezvoltarea statiunilor balneare din Romania, care va fi operationalizata prin hotarare de guvern.
Masura va contribui la dezvoltarea sectorului turistic balnear, precum si la valorificarea potentialului balnear si identificarea mijloacelor de promovare a factorilor naturali de cura utilizati in statiunile balneare. Schema de minimis consta in acordarea unui ajutor nerambursabil, respectiv grant, in proportie de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile si se acorda pana la maximum 200.000 euro, pentru cheltuielile ce vizeaza activitati economice.
Schema va fi implementata din acest an si se va derula pana la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire, in raport cu reglementarile europene. Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2019-2021. Guvernul estimeaza un numar mediu anual de circa 100 de societati beneficiare.
Bugetul alocat schemei de minimis este de 130 milioane de euro anual. In proiectul de buget pentru anul 2019, pentru aceasta masura, s-au propus credite de angajament de 400 milioane lei si credite bugetare de 80 milioane lei. Prezenta schema de ajutor de minimis se instituie prin hotarare de Guvern. Comisia Nationala de Strategie si Prognoza este initiatorul, furnizorul si administratorul schemei de minimis.
Costurile eligibile pentru acordarea ajutorului
Sunt considerate cheltuieli eligibile urmatoarele categorii de cheltuieli:
a) constructia, extinderea si reabilitarea de capacitati turistice de alimentatie publica si cazare, precum si a capacitatilor de tratament balnear, pe care respectivele societati comerciale le detin;
b) constructia, extinderea si reabilitarea obiectivelor de sanatate, culturale, sportive si de agrement din statiunile balneare, in conditiile legii;
c) achizitia de echipamente, mobilier si aparatura medical specific tratamentelor balneare;
d) achizitia de mijloace de transport persoane, utilizabile exclusive in scopuri turistice;
e) realizarea de centre de informare turistica si dotarea acestora;
f) alte obiective de investitii prin care societatile comerciale contribuie la dezvoltarea statiunii balneare respective;
g) cheltuieli privind pregatirea profesionala a persoanelor cu calificari in domeniul HORECA si a persoanelor cu pregatire medical-sanitara, precum si cheltuieli pentru locurile de munca nou create pentru personalul cu pregatire medical-sanitara.
|