PS4: Noul Plan Urbanistic Zonal se afla in dezbatere publica |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 31 Iul 2018 06:27 |
Peste 50.000 de oameni vor putea avea o locuinta in Sectorul 4 al Capitalei, datorita noului Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Sudul Bucurestiului, care a fost aprobat, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Potrivit Arhitectului Sef al Sectorului 4, Calin Alexandrescu, prin intermediul noului plan urbanistic se vor sti exact zonele de strada, iar toti operatorii de retele - apa, energie electrica si gaz - vor putea monta utilitatile.
Aflat de cateva luni in dezbatere publica si discutat atat la nivelul Primariei Capitalei, cat si la Primaria Sectorului 4, proiectul Planului Urbanistic Zonal care vizeaza dezvoltarea Sudului Capitalei a fost aprobat in ultima sedinta a CGMB. Documentul, la care arhitectii Primariei Sectorului 4 au lucrat timp de doi ani, va sta la baza dezvoltarii zonei Berceni, care a devenit extrem de atractiva, in ultimii ani, pentru foarte multi oameni dornici sa-si construiasca o casa.
De acum, prin intermediul acestui PUZ, despre care Arhitectul Sef al Sectorului 4, Calin Alexandrescu sustine ca este “instrumentul dezvoltarii coerente”, zona de Sud a Sectorului 4 va deveni si mai atractiva pentru bucuresteni si nu numai, estimandu-se ca peste 50.000 de oameni vor putea avea o locuinta in aceasta zona administrativa, alaturi de cei peste 322.856 de locuitori deja existenti, conform datelor Institutului National de Statistica din luna iunie 2018.
“In aceasta zona avem 24 de strazi care sunt neasfaltate. Ca sa le putem asfalta avem nevoie sa aiba retele de apa si canal. Exista un program al municipalitatii, gratuit, se numeste programul Bucur, dar pentru a-l pune in aplicare aveam nevoie de PUZ. Din fericire, dupa doi ani de munca, toata documentatia este gata. Este un PUZ doar pentru zona de Sud, care include partea aceea de pe Sos. Berceni ca zona de dezvoltare. Dar doi ani s-a lucrat la aceasta documentatie si imi doresc sa va pot spune ca in urmatorii 2-3 ani vom avea aceste strazi asfaltate. Nu sunt ipocrit sa va spun ca la anul vor fi asfaltate pentru ca, dupa acest moment, avem nevoie de apa si canal, abia apoi putem asfalta”, a declarat Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta.
Reprezentantii autoritatii locale sustin ca, pe langa faptul ca traseaza foarte clar zonele unde se va putea construi, acest plan urbanistic simplifica mult procedura de expropriere de utilitate publica, atat in cazul zonelor in care sunt prevazute drumuri de acces, cat si in cazul spatiilor verzi.
“Peste tot in lume tendinta este sa nu se creeze densitate in centrul orasului, iar astfel de proiecte devin instrumente indispensabile pentru o dezvoltare coerenta, spre marginea oraselor. PUZ pastreaza spatiile verzi, conform Planului Urbanistic General si ofera posibilitatea extinderii acestora prin exproprieri de utilitate publica. Mai mult decat atat, prin acest PUZ este incurajata industria nepoluatoare de mici dimensiuni. Vor aparea hub-uri tehnologice in apropierea liniei de centura a Capitalei, iar acest lucru va diminua traficul greu din interiorul inelului median de circulatie.
In momentul de fata, zonele destinate constructiilor sunt rasfirate si conflictele dintre ansamblurile de locuinte colective si individuale sunt foarte frecvente, in principal din cauza zonelor de acces subdimensionate. Prin noul PUZ nu vor mai fi astfel de situatii, pentru ca toate ansamblurile vor beneficia de drumuri de acces si de utilitati”, a explicat Arhitectul Sef al Sectorului 4, Calin Alexandrescu. El sustine ca, in prezent, interesul oamenilor pentru aceasta zona administrativa este de cinci ori mai mare fata de alte sectoare din Bucuresti, pentru fiecare apartament nou construit in celelalte zone se construiesc cinci locuinte in Sectorul 4.
|