Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - SCHNEIDER: Bateriile tip Li-ion, preferate pentru alimentare UPS-uri si centre de date
SCHNEIDER: Bateriile tip Li-ion, preferate pentru alimentare UPS-uri si centre de date
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 29 Mar 2019 13:33
Schneider Electric, liderul transformarii digitale a managementului energiei si al automatizarii, ofera o gama extinsa de UPS-uri (surse neintreruptibile de energie), atat pentru centre de date, cat si pentru utilizatorii individuali. Majoritatea gamelor de UPS din portofoliul APC by Schneider Electric sunt compatibile cu bateriile VRLA si doar cateva modele folosesc baterii cu tehnologia Li-ion, insa, pe masura ce aceasta tehnologie devine mai accesibila si mai eficienta, portofoliul nostru va reflecta cu siguranta aceasta schimbare.
Bateriile de tip Lithium-ion (Li-ion) sunt utilizate in aplicatii comerciale de peste 20 de ani. Asadar, de ce nu sunt inca folosite pe scara larga pentru UPS-urile monofazate? Pana recent, pur si simplu nu au fost disponibile celule Li-ion care sa le ofere furnizorilor de UPS-uri combinatia ideala de accesibilitate de pret, densitate a energiei, putere, siguranta si fiabilitate pentru UPS-urile monofazate. Insa, datorita nevoilor si standardelor setate de industria autovehiculelor electrice, ultimii 10 ani ne-au adus suficiente optiuni realiste pentru a putea integra tehnologia Li-ion in procesul de dezvoltare a UPS-urilor.
Bateriile Li-ion ofera cateva beneficii considerabile in comparatie cu clasicele baterii VRLA:
- Mai putine inlocuiri ale bateriei (sau chiar niciuna) necesare de-a lungul ciclului de viata al UPS-ului, ceea ce elimina riscul unei perioade de nefunctionare cauzate de inlocuirea bateriei
- O greutate de aproximativ trei ori mai mica, pentru acelasi volum de energie
- De pana la zece ori mai multe cicluri de incarcare - descarcare, in functie de tehnologia si de compozitia chimica
- De aproximativ patru ori mai putina auto-descarcare (descarcarea mai lenta a bateriei, in timp ce nu este utilizata)
- O incarcare de patru ori mai rapida, esentiala pentru situatiile de urgenta
Cu toate acestea, bateriile Li-ion au doua dezavantaje principale fata de tehnologia VRLA:
- Cheltuieli totale mai mari pentru acelasi volum de energie din cauza costurilor de fabricatie mai ridicate si costului sistemului de gestionare a bateriilor necesar
- Reglementari mai stricte privind transportul
„Tendinta generala este de a face trecerea de la traditionala tehnologie VRLA la bateriile Li-ion, care sunt mai mici, mai usoare, rezista mai bine la temperaturi ridicate si, per total, sunt mai durabile,” spune Traian-Alexandru Petric, National Sales Director pe Romania si Republica Moldova, APC by Schneider Electric. „Nu mai putin important este faptul ca tehnologiile de producere a acestor baterii sunt din ce in ce mai eficiente, ceea ce inseamna ca pretul de achizitie scade si noile modele ajung mai rapid pe piata. Ne aflam deja in punctul in care Li-ion prezinta net mai multe beneficii decat VRLA? Inca nu, iar fiecare client trebuie sa faca aceasta alegere in functie de cazul sau particular.”
Un aspect esential pentru clientii care aleg intre un UPS care functioneaza cu baterii VRLA si unul cu baterii Li-ion este TCO (Costul asociat utilizarii echipamentului de-a lungul intregului ciclu de viata). In cazul bateriilor Li-ion, unele compozitii chimice si unele tehnologii pot avea un TCO favorabil pe o perioada de 10 ani, comparativ cu bateriile VRLA (10 ani reprezinta durata medie de viata a unui UPS). Calculele finale au aratat ca bateriile Li-ion au un TCO de 1.400 dolari, cu 53% mai putin decat TCO-ul de 3.010 dolari al bateriei VRLA.
Ca tendinta generala, bateriile de tip Li-ion sunt din ce in ce mai prezente nu doar in UPS-urile monofazate, ci si in centrele de date. Principalul dezavantaj pe care il prezinta este costul initial ridicat, dar analizele Schneider Electric au demonstrat ca, pe termen lung, tehnologia Li-ion poate avea un TCO mai avantajos fata de bateriile VRLA. In functie de nevoi si de bugetul de care dispun, utilizatorii care sunt in cautarea unui UPS monofazat pot alege dintr-un portofoliu extins de echipamente care folosesc atat baterii VRLA, cat si Li-ion.
 
ABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesSISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
MCA
strabag nivel 1
DRS
rigips
Ubitech
leviatan
Acvatot 2019
SIGM
konsent
CDS
concelex
BogArt
MAKITA
SSAB
Arduro
quadratum
AED
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
EDIT-Structural
EURO BUILD
noark
VEGO
GEWISS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<