Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - ABC: Singura optiune pentru angajatorii care nu gasesc muncitori este sa ii importe
ABC: Singura optiune pentru angajatorii care nu gasesc muncitori este sa ii importe Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 02 Feb 2022 12:08
Singura optiune pentru angajatorii din Romania care se confrunta cu lipsa muncitorilor este sa importe angajati din Asia, deoarece muncitorii din UE nu vor veni sa lucreze in Romania, a declarat directorul general al companiei de recrutare de personal ABC International, Nikhil Mansharamani.
"In fiecare an avem tot mai multe cereri de la angajatori din Romania. In primul an (2019, n.r.) am avut cereri pentru 400-500 de oameni, apoi am avut cereri pentru 1.000 de oameni, anul acesta pentru 1.500 de oameni, chiar si in pandemie cererea a crescut. Trendul cererii de forta de munca este in crestere, deoarece, chiar daca romanii sunt lucratori foarte competenti, ei migreaza toti spre Occident. Romania este intr-o situatie in care exista multi bani de la UE si exista multa dezvoltare imobiliara. Dar cu toate acestea nu exista suficienta forta de munca, iar singura optiune ramasa e importul de forta de munca non-UE, deoarece nu va veni nimeni din UE in Romania, pentru ca aici e aproape cel mai mic salariu minim. Germania are un salariu de 2,5 ori mai mare, iar Polonia are un salariu de 1,5 ori mai mare. Singura optiune pentru Romania e sa importe forta de munca din Asia", a afirmat Nikhil Mansharamani.
Directorul general al ABC International a explicat ca firma sa a adus aproximativ 3.000 de muncitori in Romania incepand cu 2019.
"ABC International se ocupa de 40 de ani cu recrutarea de forta de munca. Recrutam forta de munca din Asia - India, Bangladesh, Nepal, Pakistan pentru a munci in Orientul Mijlociu si in Uniunea Europeana. Luand in considerare noii lucratori, pe care ii asteptam acum, am adus aproximativ 3.000 de muncitori straini in Romania, din 2019. In acest an, contingentul de lucratori non-UE stabilit de autoritati incepe de la 100.000, desi deficitul actual de forta de munca este mult mai mare decat atat. Majoritatea companiilor romanesti activeaza in orasele mari, Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Galati... problema este ca nu sunt destui angajati la Inspectoratul General pentru Imigrari de aici care sa proceseze permisele de munca. Exista acum o initiativa de a aduce 100 de angajati in birourile IGI. Privind la trendul de anul trecut, din plafonul de 100.000 de muncitori straini, in acest an probabil 40-50% din total vor fi muncitori din India, Nepal si Bangladesh", a mentionat Nikhil Mansharamani.
Directorul general al ABC International a atras atentia ca in prezent procesul de recrutare dureaza mai mult ca in anii trecuti, deoarece doar etapa eliberarii permisului de munca de catre autoritatile romane dureaza 3-4 luni.
"Primul pas al recrutarii este sa avem o intalnire cu clientul, sa intelegem ce anume cauta. Apoi organizam interviuri direct in tara de unde vin lucratorii. Inainte de pandemie, toti clientii mergeau la acest interviu in tara de origine a muncitorilor, pentru a face procesul de selectie. Noi organizam interviurile, la centrele de pre-testare. Avem aproape 50 de centre de testare, unde angajatorii vin si testeaza fiecare lucrator, pentru competente specifice. Inainte, procesul de recrutare dura 4 luni, dar acum, cu situatia de la Inspectoratul General pentru Imigrari, doar etapa emiterii permisului de munca dureaza 3-4 luni. Deci acum durata intregului proces e o necunoscuta, deoarece si ambasadele sunt foarte aglomerate. Toti lucratorii sunt angajati direct de clientii romani, de angajatorii romani, care le platesc salariile, taxele, contributiile sociale, plus mancarea, cazarea si transportul", a precizat Nikhil Mansharamani.
Acesta a declarat ca majoritatea lucratorilor recrutati pentru Romania sunt solicitati de companiile din constructii.
"Aproximativ 90% din lucratorii adusi de noi lucreaza in prezent in constructii de cladiri si constructii de infrastructura, iar un mic procent in productie. Toti muncitorii din constructii trebuie sa lucreze potrivit normelor autoritatilor romane din constructii. Potrivit legii, munca lor e cuantificata lunar. Fiecare 10-15 lucratori au un lider de grup desemnat, iar fiecare 3 lideri de grup au un sef de echipa desemnat, un fel de subinginer, iar doi sefi de echipa au desemnati un inginer care ii supravegheaza. Iar toti acestia, liderii de grup, sefii de echipa, inginerii, au studiat in limba engleza la scoala si inteleg 100% limba engleza. Atunci cand au lucrat in Dubai, lucratorii au avut supraveghetori din Egipt, din Marea Britanie, din Australia, si au inteles tot ce era nevoie. Deci limba engleza este limba de munca principala pentru ei", a mentionat Nikhil Mansharamani.
Directorul general al ABC International a aratat ca, pentru un angajator roman, costul recrutarii unui muncitor din Asia este de aproximativ 900 de euro.
"Pentru un angajator roman exista costuri in Romania si exista costuri in India, plus costul de transport cu avionul. Costul din Romania este aproximativ 100 de euro pentru obtinerea permisului de munca. Costul in India, pentru taxa la Ambasada, este de aproximativ 120 euro, iar dupa ce lucratorul ajunge aici angajatorul roman trebuie sa acopere alte costuri si apoi sa obtina permisul de sedere. Deci, cu toate costurile incluse, costul total este de aproximativ 900 de euro", a afirmat Nikhil Mansharamani.
Acesta a explicat ca salariul unui muncitor asiatic in constructii porneste de la 3.000 de lei.
"In Romania, lucratorii angajati de marile companii sunt platiti cu salariul minim pe economie din constructii, adica cu 3.000 de lei, care inseamna un salariu net de aproximativ 550 de dolari americani, plus mancare, cazare si transport, care sunt oferite de angajator. Dar, dupa venirea muncitorilor aici, are loc o evaluare dupa o luna sau doua, iar angajatorul le majoreaza de obicei salariul cu 50 sau 100 de euro, deoarece astfel evita varianta ca alt angajator sa le ofere un salariu mai mare. Deci toti incep cu un salariu de 550 de dolari si apoi, in functie de nivelul lor de competente, salariul lor e majorat, o data la 3 luni sau o data la sase luni. Avem deja angajati care au finalizat un contract de doi ani, iar majoritatea lor vor sa revina sau au revenit. Cum noi am inceput sa recrutam pentru Romania in 2019, contractele s-au finalizat in 2021, deoarece contractele de obicei sunt pe 2 ani. Majoritatea lucratorilor vor sa revina sa munceasca in Romania deoarece aici castiga mai bine decat in Orientul Mijlociu", a incheiat Nikhil Mansharamani.
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Acvatot 2019
EDIT-Structural
siniat
CDS
ness project
strabag nivel 1
rigips
leviatan
noark
theda mar
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Ubitech
viarom

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander