eJobs: 2020, cel mai greu an pentru romani, din punct de vedere profesional |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 21 Ian 2021 13:38 |
"Cel mai greu din cariera mea", "plin de incertitudini", "plin de provocari" sau chiar "inspaimantator" - acestea au fost cateva dintre caracteristicile pe care participantii la cel mai recent studiu eJobs le-au dat anului 2020, privind activitatea profesionala. 18% au raspuns, totusi, ca pandemia a fost mai usor de traversat decat se asteptau initial, iar 15% spun ca anul trecut le-a adus o serie de surprize placute pe plan profesional. Cu toate acestea, 2021 este asteptat cu optimism de jumatate dintre respondenti, cea mai mare dorinta pentru anul in curs fiind sa-si schimbe jobul sau sa se angajeze, in cazul celor care, momentan, nu lucreaza. Un sfert dintre respondenti spera ca anul acesta vor fi promovati sau vor primi o marire salariala, mai ales in conditiile in care multi dintre angajatori au plafonat salariile in 2020.
"Mai vedem doua tendinte importante pentru acest an: un numar semnificativ de candidati care sunt decisi sa faca reconversie profesionala, pentru a-si gasi un job mai bun si a castiga mai bine - si, in acest sens, declara ca planuiesc sa urmeze cursuri de specialitate - si o alta parte, care isi exprima dorinta ca munca de acasa sa se permanentizeze. Asta in ciuda faptului ca, la finalul anului, intr-un studiu in care sondam asteptarile angajatorilor cu privire la 2021, acestia spuneau ca vor sa revina, alaturi de echipe, la munca de la birou", spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
2021 este, totodata, si anul in care sunt vizibile cele mai mici procente alocate intentiei de a lucra in afara tarii sau de a-si deschide propriul business. A fost una dintre marile schimbari ale pietei in 2020, care pare sa aiba continuitate si anul acesta, conform sondajului eJobs.
In ceea ce priveste temerile pe care le au romanii, pe primul loc se afla posibilitatea de a nu-si gasi job nici in 2021. 10% se tem ca vor avea loc concedieri in compania pentru care lucreaza si aproape la fel de multi iau in calcul o posibila inchidere a activitatii angajatorului. Reducerea salariilor sau a pachetului de beneficii extrasalariale ori faptul ca vor reincepe sa lucreze de la birou sunt alte aspecte mentionate de respondenti. Aproape jumatate insa spun ca nu au niciun motiv sa fie ingrijorati cu privire la 2021.
O alta intrebare importanta adresata participantilor la studiu a vizat modul in care si-ar dori sa se modifice relatia pe care o au cu angajatorul actual. Principala schimbare mentionata a fost legata de scaderea nivelului de presiune de la locul de munca. O treime isi doreste mai multa flexibilitate si aproape la fel de multi ar vrea sa fie mai des informati despre schimbarile care au loc in companie. Feedback-ul constant ramane si in acest context una dintre principalele dorinte pe care le au angajatii in raport cu angajatorii lor.
Studiul a fost realizat in luna ianuarie, pe un esantion de 810 respondenti.
In acest moment, peste 18.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.
|