eJobs: 5 din 10 angajati si-au schimbat jobul cel putin o data in ultimii doi ani |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 20 Iul 2022 11:50 |
40% dintre respondentii celui mai recent sondaj derulat de eJobs Romania spun ca nu si-au mai schimbat jobul dinainte de 2019, decizie motivata de o nevoie crescuta de stabilitate in contextul tulbure creat de pandemie si de implicatiile economice care i-au urmat. 2020 si 2021 au fost ani de mutari profesionale pentru 30% dintre angajati, iar 2022 a adus curajul de a incerca un nou job pentru 20% dintre participantii la sondaj. ”Pe o piata destul de fierbinte pentru candidati, in care migrarea de la un loc de munca la altul se poate face foarte usor, o astfel de decizie vine doar daca este insotita de argumente solide care tin de salariu, program mai bun de lucru, o oportunitate de avansare in cariera sau daca este impusa, cum este cazul disponibilizarilor. Altfel, este destul de greu sa atragi candidati noi pentru ca sunt putini cei care vor sa plece intr-un loc nou daca nu au pe masa o oferta foarte atragatoare din toate punctele de vedere”, spune Raluca Dumitra, head of marketing in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare din Romania.
Rezultatele sondajului arata ca 40% dintre cei care si-au schimbat jobul in ultimii doi ani au fost motivati de un salariu mai mare, 14% spun ca nivelul de incarcare la job ii depasea, iar 12% au vrut sa un alt domeniu de activitate pentru ca nu le mai placea ce faceau. 27% au fost nevoiti sa plece din companie pe fondul unui val de disponibilizari. Pentru 3% motivul a fost legat de refuzul primit de la angajator de a lucra de acasa. ”Interesant este si faptul ca jumatate dintre cei care si-au schimbat jobul au optat si pentru un nou domeniu de activitate. O buna parte dintre ei sunt cei care au fost disponibilizati si si-au pierdut increderea in stabilitatea sectorului respectiv. Contextul economic si nevoia de stabilitate reapar ca elemente recurente in decizia de a face o astfel de miscare in cariera pentru ca rar se intampla sa vedem un numar atat de mare de oameni care sa doreasca sa lucreze intr-o industrie complet noua atunci cand cauta un alt loc de munca”, mai spune Raluca Dumitra.
41% dintre respondenti declara ca noul job a presupus si o promovare, 49% lucreaza pe aceeasi pozitie, iar pentru 11% mutarea a insemnat o retrogradare la nivel profesional. Cu toate acestea, 7 din 10 au acum un salariu mai mare decat la jobul anterior.
Rezultatele sondajului traseaza premisele unei perioade care ar putea aduce un val semnificativ de fluctuatie a personalului, in conditiile in care 35% dintre respondenti isi cauta in mod activ un nou loc de munca si aplica la joburile nou aparute in piata, 44% urmaresc ce pozitii scot angajatorii pe platformele de recrutare, insa nu aplica deocamdata si doar 21% sunt complet multumiti de locul de munca actual si, prin urmare, nici nu aplica, nici nu urmaresc oportunitati de angajare.
Principalele criterii pe care le au in vedere cei care iau in calcul acest pas sunt obtinerea unui salariu mai mare (mentionat de 47% dintre participantii la sondaj), sa poata lucra de acasa (21%), sa intre intr-un domeniu mai stabil decat cel in care lucreaza in prezent (11%), sa aiba mai multe beneficii extrasalariale (8%), sa aiba o pozitie mai buna decat cea curenta (7%) sau sa le ofere ocazia de a se reloca in afara tarii (2%).
|