Agenda Constructiilor
Luni, 27 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - eJobs: Companiile spun ca sunt pregatite pentru transparentizarea pietei salariilor
eJobs: Companiile spun ca sunt pregatite pentru transparentizarea pietei salariilor Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 16 Ian 2023 12:46
33% din totalul joburilor disponibile in acest moment pe eJobs.ro au salariul afisat, procentul fiind mai mult decat dublu fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, peste 8.000 de pozitii pentru care companiile cauta candidati au fie salariul fix mentionat in anuntul de angajare, fie un interval salarial. „Iesirea salariilor din zona subiectelor tabu si intrarea lor intr-o zona de transparenta marcheaza o schimbare majora pe piata muncii, dupa foarte multi ani in care au stat sub semnul confidentialitatii. Desi inca nu este obligatorie prin lege publicarea salariilor, angajatorii au inceput sa ia masurile necesare pentru a face tranzitia mai lina atunci cand va veni momentul. Daca astazi avem o rata de 33% dintre pozitii cu salariul publicat versus 14%, anul trecut, pe vremea aceasta, ne arata ca piata este din ce in ce mai pregatita”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs Romania.
Potrivit celui mai recent sondaj realizat de eJobs Romania, principalul motiv pentru care angajatorii au inceput sa faca publice salariile pe care le ofera este legat de faptul ca reusesc sa gaseasca mai repede candidatul potrivit si sa inchida angajarea (34,4% dintre respondenti au facut aceasta mentiune). 22% spun ca primesc mai multe aplicari, 15,6% ca este imbunatatita relevanta candidatilor, 9,4% au observat ca anuntul postat primeste mai multe vizualizari, iar alti 9,4% procedeaza astfel pentru ca aceasta este politica stabilita de companie.
„Datele noastre arata ca anunturile de angajare cu salariul publicat sunt cu 40% mai vizualizate decat celelalte. Cu toate acestea, 31,3% dintre angajatorii care au raspuns intrebarilor din sondaj indica o performanta de peste 50% a acestor anunturi. Astfel de rezultate stau in spatele cresterii pe care o vedem in numarul de joburi cu salariul publicat. Nu pentru toate pozitiile exista aceeasi deschidere spre transparenta, iar angajatorii sunt dispusi sa arate salariul in special pentru joburile entry level”, spune Raluca Dumitra.
In timp ce 37,5% recunosc ca au salariul vizibil in primul rand pentru pozitiile de intrare, 21,9% au raspuns ca le afiseaza pentru joburile de specialisti. 31,3% declara ca politica de transparenta se aplica la nivel general, fara diferente intre nivelurile de cariera vizate. „Ar fi fost de asteptat sa vedem in top si joburile pentru muncitori calificati si necalificati, dar si acele joburi pentru care recrutorii gasesc foarte greu candidati si unde afisarea salariului ar putea incuraja aplicarile. Cu toate acestea, cele doua categorii se regasesc in aproximativ 10% dintre raspunsuri”, completeaza Raluca Dumitra.
Domeniile care au cele mai multe pozitii cu salariul mentionat in anuntul de angajare sunt retail, industria alimentara, call center / BPO, imobiliare, constructii si telecomunicatii. O alta categorie de joburi pentru care candidatii primesc indicii clare despre nivelul salarial oferit sunt cele din afara tarii. In prezent, sunt peste 1.000 de joburi in strainatate care au salariul afisat pe eJobs.ro.
Sondajul a fost realizat in luna decembrie, pe un esantion de 180 de angajatori, reprezentati de specialisti in resurse umane, recrutori, manageri de departament sau antreprenori.
In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 27.000 de locuri de munca.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiman and machineTERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
MAKITA
CDS
Ubitech
CELCO 2020
BALTIC
theda mar
BMI_Icopal
FRONTALE
Acvatot 2019
rigips
leviatan
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023