Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - EWL: Cetatenii asiatici care lucreaza in Romania, activi in principal in constructii
EWL: Cetatenii asiatici care lucreaza in Romania, activi in principal in constructii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 24 Nov 2022 12:46
Muncitorii din sudul si sud-estul Asiei vor sa lucreze in Romania, sunt tineri, jumatate dintre ei invata limba romana, iar unul din trei si-ar dori sa ramana mai mult timp in tara, potrivit studiului "Muncitorii din Asia - solutie pentru deficitul de forta de munca din Romania".
Studiul, realizat de Platforma de Migratie EWL si Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varsovia, arata ca trei sferturi dintre muncitorii din sudul si sud-estul Asiei care lucreaza in Romania sunt barbati. O proportie semnificativa a respondentilor provine din India (18%), Vietnam (17%), Bangladesh (16%), Pakistan (15%) si Nepal (14%).
Cetatenii asiatici care lucreaza in Romania se regasesc in principal in sectoarele legate de constructii (39%), servicii (14%) si logistica si transport (11%, inclusiv logistica depozitelor). Acestia sunt angajati ca muncitori in productie (57%) si in sectorul serviciilor (22%). Dupa ce au ajuns in Romania, multi au continuat sa lucreze in aceeasi profesie ca in tara lor de origine.
De asemenea, potrivit studiului, majoritatea cetatenilor asiatici care lucreaza in Romania sunt tineri. Varsta medie a acestora este de 27 de ani, iar cel mai mare grup (60%) este format din persoane intre 26 si 35 de ani.
"Cu sprijinul potrivit din partea institutiilor guvernamentale si al societatii, ei se vor adapta pe termen lung la piata muncii din Romania. Acest lucru va avea un efect foarte pozitiv asupra dezvoltarii economice a Romaniei", a declarat Michalina Sielewicz, director Dezvoltare Internationala la Platforma de Migratie EWL.
Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, cercetarile arata ca angajatii care provin din tari asiatice sunt multumiti de conditiile de angajare din Romania. Mai mult de jumatate dintre ei (53%) intentioneaza sa recomande rudelor si prietenilor sa lucreze in aceasta tara. Unul din trei respondenti ar dori sa ramana in Romania cel putin 2 ani si 7% planuiesc sa se stabileasca definitiv in tara.
Aproape 28% dintre respondenti arata ca bariera lingvistica este una dintre cele mai mari provocari si 40% recunosc ca pot vorbi limba romana cel putin la nivel comunicativ de baza. Totodata, 52% dintre respondenti au inceput deja sa invete limba romana, in timp ce un sfert dintre ei au spus ca se vor inscrie la un curs de limba in viitorul apropiat.
"Speram ca rezultatele acestui studiu sa ajute la o mai buna intelegere a situatiei si sa fie benefice pentru angajatorii romani. Rapoartele si analizele EWL au ca rezultat cele mai bune practici in domeniul ocuparii fortei de munca, definesc standarde contemporane si modalitati de implementare a acestora de catre angajatori si autoritati", a spus Michalina Sielewicz.
Studiul a fost realizat in urma analizarii rezultatelor cercetarii sociologice "Muncitori din Asia - solutie pentru deficitul fortei de munca din Romania", care a fost efectuat in perioada 12-23 septembrie 2022 la Bucuresti, Craiova si Cluj-Napoca de catre Platforma de Migratie EWL si Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varsovia. Au fost chestionati 400 de cetateni din tarile din sudul si sud-estul Asiei care si-au gasit un loc de munca in Romania.
Fondat in 2007, Grupul EWL conecteaza cu succes persoane aflate in cautarea unui loc de munca de pe patru continente cu angajatori din Uniunea Europeana. In calitate de platforma de migratie, ale carei activitati depasesc cu mult sfera agentiilor de ocupare a fortei de munca traditionale si combina lumea offline si cea online, compania este lider pe piata poloneza de angajare a strainilor.
Gama larga de servicii a platformei include gestionarea intregului proces de migratie: de la recrutare, pana la realizarea tuturor actelor necesare muncii, asigurarea unei cazari, leasing pentru angajati sau furnizarea de servicii sub forma de externalizare.
In fiecare zi, datorita Grupului EWL, peste 13.000 de oameni sunt angajati in fabrici de productie, centre logistice si depozite din Europa. In istoria sa, compania a ajutat peste 120.000 de oameni sa se relocheze si sa isi gaseasca un loc de munca.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
Acvatot 2019
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
DRS
VEGO
BogArt
theda mar
SIGM
noark
rigips
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
Arduro
AED
ELECTROGRUP
quadratum
concelex
MAKITA
GEWISS
CDS
leviatan
EDIT-Structural
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<