Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Mihai Daraban, CCIR: E timpul sa apelam la forta de munca din strainatate
Mihai Daraban, CCIR: E timpul sa apelam la forta de munca din strainatate Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 15 Dec 2021 11:37
Romania trebuie sa iasa din "doliul" dupa forta de munca pe care a pierdut-o si sa se gandeasca cum poate fi suplinit acest deficit, sa apeleze la forta de munca mai ales din zona Asiei, a declarat, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban.
"Probabil trecem printr-o ciclicitate, pentru ca ce ni se intampla noua ce li s-a intamplat si tarilor din vest acum zeci de ani, cand stim bine ca italienii, portughezii munceau in Germania si in tarile nordice. Iata ca a venit si randul nostru sa migram. Cred ca e timpul sa iesim din acest doliu, cu ghilimele, dupa forta de munca pe care am pierdut-o, trebuie sa ne gandim la viitor si sa ne gandim cum suplinim acest deficit de forta de munca, cu toate ca sunt cam doua milioane de cetateni apti de munca existenti in Romania azi si care nu muncesc. Si de aici am avut grija sa scot acele categorii defavorizate. Vorbesc de apti de munca. Dar pana se vor trezi acei doua milioane de oameni la realitate cred ca trebuie sa apelam la forta de munca calificata mai ales din zona Asiei, pentru ca ne e mai la indemana", a spus Daraban la conferinta "Impactul si managementul migratiei cetatenilor straini in Romania - Perspective si solutii cu privire la managementul si performantele lucratorilor straini", organizata de CCIR, in parteneriat cu TAKT Manpower Romania si PATROMIL.
Presedintele Camerei de Comert a subliniat ca Romania se afla intr-o zona "oarecum defavorizata", iar pozitia geostrategica la Marea Neagra nu este neaparat o binecuvantare, in contextul in care tarile riverane sunt "slabe" din punct de vedere economic.
"Suntem din pacate intr-o zona oarecum defavorizata, in sensul ca, desi multi spun de celebra noastra pozitie geostrategica la Marea Neagra. Marea Neagra sa stiti ca nu e neaparat o binecuvantare, mai ales in contextul in care are tari riverane slabe din punct de vedere economic. Marii Negre ii lipseste de fapt acel motor al economiei, acel generator, ceva de genul Coreii de Sud, Germaniei, care sa aduca trafic, sa forteze stramtorile turcesti pentru un comert adecvat. Din pacate, Bulgaria are 69 miliarde de dolari PIB-ul, Romania 248 miliarde de dolari, Ucraina 155 miliarde de dolari, Rusia 1.493 miliarde si Georgia 15,8. Am scos Turcia din ecuatia Marii Negre pentru ca turcii tot ce au comercial e la sud de Istanbul, catre Marmara, Egee si Mediterana", a explicat Daraban.
El a adaugat ca, in acest context, trebuie folosita ruta de transport intern europeana "care se numeste Dunarea", care sa fie adusa la capacitatea "macar la jumatate din ce se intampla pe Rin".
"Si aici ramane de vazut daca vom reusi, mai ales cu PNRR (Planul National de Redresare si REzilienta n.r) si alte proiecte europene, pe care sa le inteleaga si celelalte tari riverane Dunarii ca sa putem avea aceasta solutie", a punctat presedintele CCIR.
Daraban a mai aratat ca sunt domenii clar afectate de lipsa fortei de munca si, din bilanturile contabile depuse anul acesta de companii, "lipsesc" 100.000 de oameni.
"Sunt 37.000 de societati in plus care au depus bilantul si, paradoxal, lipsesc 100.000 de oameni. Din 4,1 milioane, acum suntem cam 3,9 milioane. Deci au disparut cam 100.000 din ce declara societatile. Trebuie sa fim si constienti ca tehnologia vine din urma. Tehnologia in general suplineste forta de munca, dar nu suntem noi in faza aceea inalt tehnologica", a punctat oficialul CCIR.
Acesta a subliniat ca, dupa anul 2.000, atrageam investitiile straine in Romania cu forta de munca si calificata si suficienta, ori in prezent nu ne mai putem lauda cu acest lucru.
 
TotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
theda mar
Ubitech
konsent
EURO BUILD
AED
leviatan
quadratum
CDS
rigips
EDIT-Structural
noark
MAKITA
BogArt
VEGO
GEWISS
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
DRS
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
SSAB
Acvatot 2019
SIGM

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<