Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Salarii minime echitabile: CE lanseaza alta etapa de consultari cu partenerii sociali
Salarii minime echitabile: CE lanseaza alta etapa de consultari cu partenerii sociali Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 03 Iun 2020 13:08
Astazi, 3 iunie, Comisia Europeana lanseaza a doua etapa a consultarii cu sindicatele si cu organizatiile patronale europene cu privire la modul de asigurare a unor salarii minime echitabile pentru toti lucratorii din Uniunea Europeana. Aceasta este continuarea primei etape a consultarii, care s-a desfasurat in perioada 14 ianuarie - 25 februarie 2020, la care Comisia a primit raspunsuri din partea a 23 de parteneri sociali din intreaga UE. Pe baza raspunsurilor primite, CE a concluzionat ca sunt necesare actiuni suplimentare la nivelul UE.
 
Nu va exista un salariu minim universal. Orice potentiala propunere va reflecta traditiile nationale, indiferent daca acestea constau in contracte colective de munca sau in dispozitii juridice. Unele tari au deja in vigoare sisteme excelente. Comisia doreste sa se asigure ca toate sistemele sunt adecvate, ca ele acopera suficiente persoane, ca prevad o consultare aprofundata cu partenerii sociali si ca dispun de un mecanism de actualizare corespunzator, precizeaza un comunicat al Comisiei Europene.
 
UE a fost deosebit de afectata de pandemia de coronavirus, cu efecte negative asupra economiilor statelor membre, asupra intreprinderilor si asupra veniturilor lucratorilor si familiilor acestora. Asigurarea faptului ca toti lucratorii din UE castiga un trai decent este esentiala pentru redresare, precum si pentru construirea unor economii echitabile si reziliente, iar salariile minime joaca un rol important. Salariile minime sunt relevante atat in tarile care se bazeaza exclusiv pe nivelurile salariale convenite in mod colectiv, cat si in cele cu un salariu minim prevazut de lege.
 
Salariile minime care sunt negociate in mod corespunzator cu partenerii sociali, respectate si actualizate pot:
  • sa puna la dispozitia lucratorilor vulnerabili o rezerva financiara pentru perioade dificile;
  • sa creeze stimulente mai puternice pentru munca, imbunatatind astfel productivitatea;
  • sa reduca inegalitatile salariale in societate;
  • sa sporeasca cererea interna si rezilienta economiei;
  • sa contribuie la eliminarea diferentelor de remunerare intre femei si barbati.
 
Atunci cand sunt stabilite la niveluri adecvate si tinand seama de conditiile economice, salariile minime reprezinta un sprijin pentru lucratorii vulnerabili si contribuie la mentinerea atat a ocuparii fortei de munca, cat si a competitivitatii intreprinderilor.
Comisia nu urmareste stabilirea unui salariu minim european uniform, nici armonizarea sistemelor minime de stabilire a salariilor. Orice eventuala masura ar urma sa fie aplicata diferit, in functie de sistemele de stabilire a salariului minim si de traditiile statului membru, cu respectarea deplina a competentelor nationale si a libertatii contractuale a partenerilor sociali.
 
Documentul de consultare din a doua etapa stabileste posibile cai de actiune a UE pentru a se asigura ca salariile minime sunt stabilite la niveluri adecvate si ca ele protejeaza toti lucratorii. Negocierile colective joaca un rol esential, astfel cum s-a subliniat in raspunsurile partenerilor sociali cu ocazia primei etape a consultarii. Prin urmare, initiativa UE ar urmari sa garanteze ca:
  • salariile sunt stabilite ca urmare a unor negocieri colective care functioneaza bine;
  • cadrele nationale permit stabilirea si actualizarea regulata a salariilor minime obligatorii, pe baza unor criterii clare si stabile;
  • partenerii sociali sunt implicati in mod efectiv in stabilirea prin lege a salariului minim pentru a sprijini gradul de adecvare al salariului minim;
  • variatiile salariului minim si exceptarile sunt eliminate sau limitate;
  • cadrele nationale privind salariul minim sunt respectate in mod efectiv si ca exista mecanisme de monitorizare.
 
Partenerii sociali sunt invitati sa raspunda la intrebarile adresate in cadrul consultarii pana la 4 septembrie 2020. Aceasta include tipul de instrument considerat ca fiind cel mai potrivit. Comisia are in vedere atat instrumente legislative, cat si instrumente nelegislative, si anume o directiva in domeniul conditiilor de munca si, respectiv, o recomandare a Consiliului.
Avand in vedere circumstantele actuale legate de criza provocata de coronavirus si pentru a acorda partenerilor sociali timp suficient pentru a-si prezenta raspunsurile, aceasta perioada este mai lunga decat in cazul consultarilor anterioare.
Urmatorul pas catre aceasta a doua etapa a consultarii consta fie in negocierile dintre partenerii sociali in vederea incheierii unui acord in temeiul articolului 155 din Tratatul privind functionarea UE (TFUE), fie in prezentarea unei propuneri de catre Comisia Europeana.
 
"In perspectiva unei redresari favorabila incluziunii ca urmare a crizei cauzate de coronavirus, dorim sa ne asiguram ca toti lucratorii din UE sunt protejati de un salariu minim echitabil, care sa le permita sa castige un trai decent indiferent de locul lor de munca. Partenerii sociali joaca un rol esential in negocierea salariilor la nivel national si local si ar trebui sa fie implicati in stabilirea salariilor minime, atat in tarile care se bazeaza exclusiv pe nivelurile salariale convenite in mod colectiv, cat si in cele cu un salariu minim prevazut de lege", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, din cadrul CE.
 
La randul sau, Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de munca si drepturi sociale, a precizat: "In UE, unul din sase lucratori sunt clasificati ca lucratori cu venituri salariale mici, iar majoritatea lor sunt femei. Acesti lucratori au asigurat functionarea societatilor si economiilor noastre, in timp ce tot restul a trebuit sa se opreasca. Insa, in mod paradoxal, ei vor fi afectati cel mai puternic de criza. Eforturile in vederea unei initiative privind salariile minime in UE sunt un element esential al strategiei noastre de redresare. Toata lumea merita un standard de viata decent"
 
***
In orientarile sale politice, presedinta CE Ursula von der Leyen s-a angajat sa prezinte un instrument juridic pentru a se asigura ca toti lucratorii din Uniune sunt protejati de salariu minim echitabil, care sa le permita un nivel de trai decent, indiferent de locul de munca.
Ca parte a Comunicarii privind o Europa sociala puternica pentru tranzitiile juste, Comisia a lansat, la 14 ianuarie 2020, prima etapa a consultarii cu partenerii sociali cu privire la modul de asigurare a unor salarii minime echitabile pentru toti lucratorii. Prima etapa a consultarii s-a incheiat la 25 februarie, iar Comisia a primit 23 de raspunsuri din partea partenerilor sociali europeni reprezentand sindicate si organizatii patronale de la nivelul UE.
Dupa analizarea punctelor de vedere exprimate de partenerii sociali in prima etapa a consultarii, Comisia a ajuns la concluzia ca este nevoie de actiune la nivelul UE. Prin urmare, Comisia lanseaza in prezent a doua etapa de consultare a partenerilor sociali, in conformitate cu articolul 154 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
BogArt
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
SIGM
ELECTROGRUP
Arduro
strabag nivel 1
EDIT-Structural
ness project
theda mar
leviatan
DRS
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
rigips
noark
MAKITA
CDS
Acvatot 2019
concelex
konsent
SSAB
viarom

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<