Agenda Constructiilor
Luni, 23 Decembrie 2024
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - APMR: Criza lemnului a adus cresteri de costuri si incertitudine pe piata mobilei
APMR: Criza lemnului a adus cresteri de costuri si incertitudine pe piata mobilei
Producatori & Furnizori Publicat de Ovidiu Stefanescu 19 Aug 2024 06:25
Cresterea costurilor de productie si scaderea competitivitatii sectorului de mobila au reprezentat principalele efecte pe care criza lemnului le-a avut asupra productiei de mobilier din tara noastra. Potrivit lui Dumitru Blaga, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) - organizatia ce reprezinta interesele fabricantilor de mobila si produse din lemn, precum si pe cele ale agentilor economici din industrie, in prezent, nu se poate vorbi de o criza acuta a lemnului, cat mai ales despre o lipsa de disciplina si control in ceea ce priveste comercializarea, manifestata prin neconcordanta intre pretul platit si calitatea materiei prime lemnoase achizitionate in cazul achizitiilor de masa lemnoasa prin licitatii publice de material lemnos din padurile aflate in proprietatea publica a statului. Acesta este si motivul pentru care APMR face demersuri constante pentru ca masa lemnoasa provenind din padurile proprietate publica a statului si comercializata prin licitatii publice sa fie vanduta din depozite sub forma de masa lemnoasa fasonata si sortata, iar cei care executa sortarea sa fie responsabili si sanctionati proportional pentru executarea necorespunzatoare a acestei operatii.
APMR are o larga reprezentativitate la nivel de ramura, incluzand peste 400 de societati comerciale membre, avand mai mult de 37.500 de salariati si realizeaza circa 60% din productia de mobila din Romania, din care 65% se exporta. Industria mobilei are un aport net valutar de peste 1,5 miliarde euro/an in balanta comerciala a Romaniei. In continuare, Dumitru Blaga, presedintele APMR, ofera informatii interesante despre starea de fapt a industriei si demersurile pe care patronatul le intreprinde pentru a asigura o dezvoltare armonioasa a bransei.

- Ce evolutie a inregistrat piata locala a mobilei in 2023 si in primele 6 luni din 2024 si ce estimari aveti pentru a doua jumatate a acestui an si pe termen mediu?
- Consumul aparent pe piata locala a mobilei a scazut cu 22,6% in 2023 fata de 2022. Datele aferente primelor sase luni din 2024 nu sunt inca disponibile, totusi in primele trei luni ale anului curent acesta a crescut cu 53,7% fata de aceeasi perioada a anului 2023. O serie de fenomene afecteaza negativ industria mobilei din tara si de la nivelul UE, impiedicand predictibilitatea indicatorilor. Criza geopolitica afecteaza semnificativ industria mobilei, deoarece intretine un sentiment de nesiguranta, care este nefavorabil consumului de mobilier in Uniunea Europeana. Cresterea salariului minim pe economie are un impact negativ asupra sectorului prin cresterea costurilor de productie, in special, deoarece productivitatea nu tine pasul cu aceste cresteri repetate. De asemenea, cresterea inflatiei are efecte negative asupra puterii de cumparare a pietei interne. Totusi din istoricul anterior putem mentiona ca productia a reusit sa atinga un nivel record in anul 2016, cand s-a ridicat la 2,697 miliarde euro, consumul aparent aferent aceluiasi an ridicandu-se la 1,124 miliarde euro. 

- Ce impact a avut criza de pe piata lemnului asupra pietei de mobila si ce solutii vedeti, ca asociatie, pentru rezolvarea crizei de masa lemnoasa cu care se confrunta Romania de peste doi ani?
- Cresterea costurilor de productie si scaderea competitivitatii sectorului au reprezentat principalele efecte. In prezent, nu se poate vorbi de o criza acuta a lemnului, cat mai ales despre o lipsa de disciplina si control in ceea ce priveste comercializarea, manifestata prin neconcordanta intre pretul platit si calitatea materiei prime lemnoase achizitionate in cazul achizitiilor de masa lemnoasa prin licitatii publice de material lemnos din padurile aflate in proprietatea publica a statului. Acesta este si motivul pentru care APMR face demersuri constante pentru ca masa lemnoasa provenind din padurile proprietate publica a statului si comercializata prin licitatii publice sa fie vanduta din depozite (sau macar comasata la drumuri cu acces auto) sub forma de masa lemnoasa fasonata si sortata, iar cei care executa sortarea sa fie responsabili si sanctionati proportional pentru executarea necorespunzatoare a acestei operatii.
 
- Cum ati caracteriza, pe scurt, noul Cod Silvic? Este acesta suficient pentru a corecta derapajele inregistrate in ultimii ani pe piata lemnului? Dar modificarile aduse SUMAL? Ce impact ar avea toate acestea asupra producatorilor de mobila?
- Noul Cod Silvic a adus imbunatatiri semnificative, cel putin la modul teoretic deocamdata, ale modului in care sprijina valorificarea superioara a lemnului, insa o caracterizare in acest moment este prematura, deoarece proiectul se afla inca in dezbaterea Parlamentului. A spune in acest moment ca este suficient pentru corectarea derapajelor inregistrate pe piata lemnului in ultimii ani este o afirmatie nerealista. Pentru a fi caracterizat ca atare, trebuie in mod obligatoriu sa fie urmat de norme adecvate de punere in aplicare a diverselor prevederi, adica de norme de punere in aplicare care sa respecte spiritul Codului Silvic, astfel incat sa nu se ajunga - asa cum s-a mai intamplat - ca legislatia subsecventa sa inabuse fondul bun al legii fundamentale a sectorului de prelucrare a lemnului, anuland in practica principiul de valorificare superioara a resursei lemnoase in tara sau pe cel de dezvoltare a comunitatilor locale dependente de padure.
Despre SUMAL este prematur sa vorbim, deoarece acesta va trebui sa urmeze evolutia legislatiei in domeniu. In prezent, s-a dat unda verde pentru lucrari de actualizare a sistemului care sa raspunda si sa sprijine inclusiv alinierea companiilor romanesti la noile reglementari UE in domeniul lemnului, cum este EUDR. EUDR va avea, probabil, un impact negativ serios asupra industriei mobilei, din cauza cerintelor complexe si birocratiei, precum si a timpului scurt rezervat alinierii companiilor si clasificarii dupa risc a tarilor.

- Ce capacitate totala de productie de lemn exista in Romania, in acest moment? Cum este aceasta in raport cu nevoia pietei si ce procent se utilizeaza in productia de mobila?
- Volumul total de lemn recoltat anual din padurile proprietate publica a statului este de circa 20 milioane mc, insa potrivit estimarilor specialistilor exista loc de crestere pana la 30 milioane mc, fara ca acest lucru sa pericliteze fondul forestier din Romania. Din cei circa 20 milioane mc de lemn recoltat anual, industria mobilei utilizeaza aproximativ 2-3 milioane mc. Trebuie mentionat, insa, faptul ca in 2023 volumul de lemn recoltat a fost mai mic, de circa 17 milioane mc. Cantitatile mai mici de lemn disponibile pe piata duc automat la cresterea pretului. Mai precis, avem preturi mari ale lemnului generate de perturbarile induse pe piata lemnului de diversele crize internationale - de cea geopolitica, in principal - dar avem preturi mari ale lemnului si din cauza politicilor de scoatere la licitatie a lemnului din padurile proprietate publica a statului. Chiar daca, in total, volumul de lemn recoltat ar putea fi indestulator, faptul ca se scot punctual la licitatie, in fiecare runda de licitare, volume mici de lemn conduce automat la cresterea artificiala a pretului, cererea depasind cu mult oferta punctuala de fiecare data.

- Cati oameni sunt angajati pe piata de prelucrare, transport si montaj de mobila din Romania?
- La sfarsitul lui 2023, forta de munca direct angajata in industria mobilei se ridica la 49.300 de persoane. Pe langa acestea, estimam un numar de 150.000 de angajati in sectoarele conexe (furnizori de produse si servicii pentru industria mobilei, inclusiv arhitecti si designeri). 

- Ce evolutie au avut importurile si exporturile de mobila in/din Romania in ultimii doi ani si ce estimari aveti pentru urmatoarea perioada?
- Datele disponibile indica pentru 2023 un export in valoare de 2,542 miliarde euro si un import de 1,312 miliarde euro, fata de nivelurile din precedentul an fiscal, care se situau la 2,61 miliarde euro, respectiv 1,29 miliarde euro. Un calcul simplu arata pentru export o scadere de 2,6%, iar in cazul importului un avans de 1,5%. 

- Care sunt principalele dificultati pe care le intampina producatorii de mobila din Romania si care sunt riscurile/ provocarile pe care le intrevedeti pentru 2024 si in perspectiva?
- La acest capitol pot fi amintite lipsa de predictibilitate a pietei de mobila in UE, principala destinatie a exporturilor romanesti de mobilier, si scaderea comenzilor pe piata internationala, pe fondul diverselor crize geopolitice. De asemenea, mentionam aici concurenta acerba din partea industriilor de mobila din Asia, ale caror exporturi sunt adesea subventionate de stat, agravata de cresterea costurilor de productie in UE, datorate necesitatii de aliniere la cerinte de mediu mult mai stricte in Uniune decat in celelalte tari ale lumii, taxe vamale la importurile de materii prime si produse semifinite aduse din China pentru productia de mobilier in UE, dar niciun fel de taxe vamale la produsele finite de mobilier care vin din aceasta tara. Totodata, industria de profil se mai confrunta cu cresterea salariului minim fara acoperire in cresterea productivitatii muncii, fiscalitatea mare care apasa asupra producatorilor, criza fortei de munca, proasta definire a IMM-urilor la nivel UE si, ca rezultat, lipsa finantarilor pentru firmele cu capitalizare medie (firme cu peste 249 de angajati, dar ale caror active si/sau cifre de afaceri sunt cu mult sub pragul fixat de Comisia Europeana pentru incadrarea acestora ca firme mari), lipsa unei politici industriale la nivel de UE, dublata de lipsa unor politici industriale coerente si competente la nivel national care sa sprijine investitiile si dezvoltarea firmelor autohtone. 

- In ce actiuni este implicata asociatia si ce proiecte si obiective are stabilite pentru anul 2024?
- Suntem implicati in activitati de sustinere a intereselor industriei mobilei in fata autoritatilor atat in ceea ce priveste orientarea legislatiei de interes si a politicilor industriale - legislatie privind valorificarea superioara a masei lemnoase, actiunile de promovare a exportului, legislatie si monitorizarea progreselor privind pregatirea profesionala specifica, initiala sau cea pe tot parcursul vietii, participarea la consultarile publice privind programele de finantare adresate industriei etc. -, cat si in organizarea participarii firmelor romanesti de mobila la 5 targuri internationale importante (Köln, Birmingham, Milano, New York si Dubai).
Totodata, ne ocupam de organizarea editiei 2024 a Concursului National de Design de Mobilier, organizarea targului Mobila Expo, expozitie cu vanzare adresata consumatorilor finali din Romania, dar si de organizarea celui mai important eveniment al industriei de profil din Romania - BIFE-SIM 2024. Acesta va avea loc intre 19 si 22 septembrie, la Bucuresti. Pana la data scrierii acestui articol sunt inscrise la eveniment 150 de companii, de la producatori de mobila si decoratiuni, la vanzatori de accesorii si echipamente pentru industria mobilei. Din acest punct de vedere, putem afirma ca promovam cu mandrie produsul romanesc. Ne reunim la Bucuresti nu doar ca sa ne prezentam colectiile ori produsele noi, sa ne facem cunoscute capacitatile de productie, sa ne aratam potentialul, dar si sa organizam evenimente de lucru, intalniri cu factori responsabili, cu oameni reprezentativi din sectorul nostru de activitate. Trebuie sa convingem guvernantii, parlamentarii, politicienii despre importanta noastra in economia nationala.
Suntem determinati sa ne demonstram talentul in prelucrarea superioara a lemnului, sa ne aratam curajul in a cuceri noi piete de desfacere cu produse autentice. Vom face tot ceea ce se poate pentru ca din lemnul romanesc sa producem mobila de calitate aici, acasa, in Romania! Iar scopul nostru principal este ca lumea sa afle: atat conationalii nostri, cat si marii revanzatori din Europa si din lume.
BIFE-SIM este o vitrina importanta pentru inovatia si traditia prelucrarii superioare a lemnului, un eveniment cheie in promovarea industriei romanesti la nivel international, cel mai bun spatiu de networking intre profesionistii din industria mobilei si a produselor din lemn, dupa cum arata si sloganul celei de-a 32-a editii a BIFE-SIM - Crafting enduring connections. Prin prezentarea gamei diversificate de produse, intr-un spatiu dedicat mediului de business, expozantii BIFE-SIM contribuie la consolidarea si dezvoltarea continua a reputatiei industriei romanesti de mobila. Desfasurat sub mottoul "Brings together the entire furniture industry community", evenimentul este organizat de Romexpo in parteneriat strategic cu Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania - APMR si Camerele de Comert si Industrie din Romania si are loc in perioada 19-22 septembrie 2024, in Pavilionul B2, Romexpo, Bucuresti.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMSISECAMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
concelex
GEWISS
Ubitech
AED
konsent
leviatan
strabag nivel 1
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
CDS
EURO BUILD
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
noark
Arduro
quadratum
rigips
MAKITA
SIGM
BogArt
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<