Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - APPA: Exploatarea ilegala si evaziunea fiscala afecteaza grav piata de agregate
APPA: Exploatarea ilegala si evaziunea fiscala afecteaza grav piata de agregate
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 23 Sep 2013 14:28
Piata locala a agregatelor s-a mentinut pe un trend descrescator constant in ultimii ani, majoritatea companiilor din domeniu inregistrand scaderi semnificative ale cifrelor de afaceri in 2013, potrivit datelor Asociatiei Patronale a Producatorilor de Agregate (APPA). Organizatia a fost fondata de patru societati importante din domeniu, respectiv de Lafarge, Strabag, HeidelbergCement si Grandemar, care, in momentul infiintarii asociatiei, detineau 60% din piata legala a agregatelor de cariera si balastiere din Romania. Ulterior, la APPA s-au afiliat firmele Geiger, Holcim, Readymix, Tarmac etc., in prezent avand, in total, 16 membri. Institutia s-a fondat din necesitatea de a crea un partener de dialog cu autoritatile ce reglementeaza activitatea din domeniu: Agentia Nationala de Resurse Minerale, Ministerul Finantelor, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor etc.
Interviu cu Ec. ing. Carmen Ionescu, presedintele APPA.
 
- Cum credeti ca va evolua piata locala de agregate in continuare?
- Pentru perioada urmatoare este prematur sa ne pronuntam, avand in vedere faptul ca inca nu a fost fundamentat niciun program concret pentru 2014-2020. Astfel, nu putem previziona, practic, nimic, nici macar pe termen scurt sau mediu. Putem sublinia, insa, ca in aceasta perioada de "criza" am remarcat o tendinta descendenta a pretului agregatelor minerale, ceea ce a dus la venituri mai mici si mai greu de realizat. Scaderea preturilor medii a fost de pana la 20%-25% fata de nivelul din 2007-2008. Mai mult, pe o piata incerta, cu multe decizii contrare, dominata de proiecte care astazi incep si maine sunt suspendate sau anulate, tendinta de crestere a evaziunii fiscale constituie o realitate. Apar tot mai multi "pirati" in acest domeniu de activitate, societati care nu contribuie cu nimic la bugetul statului sau la cele locale, dar isi permit, in aceste conditii, sa vanda la preturi de dumping. Astfel, sunt defavorizati producatorii care respecta legea si pierd in fata evazionistilor sustinuti politic.
 
- Ce alte dificultati impiedica desfasurarea in conditii optime a activitatii din acest domeniu?
- In prezent, extractia/ exploatarea ilegala a rocilor si practicarea preturilor de dumping reprezinta cele mai acute probleme din acest domeniu, fiind urmate de evaziunea fiscala imensa, care creeaza o imagine deformata asupra realitatii intregului sector, determinand Guvernul sa propuna cresteri nejustificate ale taxelor specifice suportate de companiile care activeaza legal pe piata agregatelor, fara a tine cont de cuantumul foarte mare de taxe si impozite ce nu se colecteaza de la firmele care lucreaza ilegal. Totodata, situatia devine tot mai dificila in lipsa unor organisme verticale, neimplicate politic, care sa controleze procesele de extractie si valorificare a resurselor minerale. Este greu de crezut ca nimeni nu observa pirateria de pe piata, evaziunea fiscala, transportul ilegal de agregate facut de anumite firme si nici dezastrul creat de exploatarile realizate "pompieristic", ilegal si haotic.
 
- Ce obiective ati conturat pentru viitor in aceste conditii?
- Prin activitatea noastra, am incercat sa intervenim constructiv in solutionarea tuturor problemelor membrilor asociatiei, dificultati comune care trebuie rezolvate cat mai rapid. In viitor, un prim proiect este reprezentat de colaborarea cu legislativul si alte organizatii nonguvernamentale sau uniuni patronale, inclusiv cu Uniunea Europeana a Producatorilor de Agregate (UEPG), pentru elaborarea unui nou proiect la Legea minelor, care va fi supus dezbaterii in Parlament.
 
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
Ubitech
rigips
strabag nivel 1
viarom
theda mar
ness project
CDS
concelex
konsent
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
noark
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
Arduro
quadratum
Acvatot 2019
EDIT-Structural
BogArt
SSAB

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander