Agenda Constructiilor
Sambata, 15 August 2020
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ASI: Situatia din domeniul securitatii la incendiu s-a imbunatatit usor in ultimii ani
ASI: Situatia din domeniul securitatii la incendiu s-a imbunatatit usor in ultimii ani
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 02 Nov 2018 08:40
In ultimii trei ani, respectiv de la incendiul de la clubul Colectiv, s-au inregistrat cresteri semnificative in activitatea proiectantilor si a verificatorilor, date de o explozie de lucrari de obtinere a avizului IGSU, ca urmare a noilor impuneri legislative. Totodata, beneficiarii au devenit mai "educati" in ceea ce priveste legislatia in domeniul securitatii la incendiu, datorita atat accesului la informatii mult mai facil in zilele noastre, cat si presiunii amenzilor date de Pompieri. Desi foarte sensibil, situatia din domeniu s-a imbunatatit, insa exista inca foarte multe probleme de rezolvat. Potrivit lui arh. Horia Mihai Nicolescu, presedintele Asociatiei pentru Securitatea la Incendiu (ASI), statul continua sa comita aceleasi erori, fara a parea sa inteleaga ca trebuie schimbate paradigmele fundamentale in acest domeniu.
Interviu cu arh. Horia Mihai Nicolescu (69 de ani), vicepresedinte al ASI si presedinte al grupului de firme Sigura, specialist cu o experienta de peste 45 de ani in arhitectura industriala, cercetare, proiectare si siguranta la incendiu.
 
- Care sunt aceste paradigmele fundamentale care trebuie schimbate?
- In primul rand, este necesara separarea clara a responsabilitatilor dintre cele doua zone: prevenirea (pana la aparitia incendiului) si interventia (dupa aparitia incendiului). In prezent, ISU acopera ambele zone, fiind intr-un evident conflict de interese, ceea ce ii altereaza grav performantele. Dupa Colectiv s-a imbunatatit vizibil doar partea de interventie dar IGSU tot nu a inteles inca ca mai important este sa nu apara incendii, accidente etc., care sa poata duce la victime! Mai importanta este prevenirea decat tratarea bolnavilor! Niciodata insa IGSU nu va putea gandi global, pentru ca este o structura conceputa pentru interventie si nu pentru prevenire. De asemenea, nici legislatia nu a inregistrat vreun progres; faptul ca se pun afise despre intrarea pe proprie raspundere in cladirile care nu au autorizatie de incendiu, indica cel mai clar limitarea de gandire a IGSU in aceasta problema. In Romania de azi, pentru a deveni competitivi cu bani putini, trebuie accentuate eforturile in domeniul masurilor operationale, fata de cele constructive si tehnice. Aceste masuri operationale sunt cele mai ieftine, se introduc numai dupa punerea in exploatare a cladirii si cer doar inteligenta si profesionalism din partea beneficiarului, toate acestea oferind maxima eficienta posibila a conceptului de securitate la incendiu aplicat in obiectiv.
 
- Cum a evoluat cererea de produse pentru protectia la incendiu, in acest context?
- Protectia la foc nu este o solutie "one size fits all", ci un cumul de solutii (instalatii/ protectii active si masuri organizatorice) care, daca sunt gandite si executate corect si coerent, pot asigura cel mai eficient grad de protectie la foc. Relevanta in acest sens este definitia NFPA data securitatii la incendiu, care marcheaza toti acesti factori: "Siguranta in caz de incendiu este perceputa astazi ca o serie de sanse si posibilitati care se ofera permanent celui care organizeaza aceste activitati, structurate intr-o tactica flexibila, cu abordare continua, pe toata durata de viata a unei cladiri, respectiv: proiectarea, executia, exploatarea si - in special - de-a lungul intregii perioade de timp in care un incendiu are loc". Desi in piata solicitarile pentru instalatii/ sisteme necesare pentru obtinerea autorizatiei ISU au crescut in ultimii ani, multe firme se gasesc in incapacitatea de a le implementa, dat fiind bugetul destul de mare necesar pentru acest tip de instalatii, cum sunt sprinklerele (care necesita rezervoare considerabile, grupuri de pompare, amenajari pentru camere ACS, grup electrogen) sau instalatiile de desfumare (cu ventilatoare si tubulatura rezistenta la foc, automatizari, grup electrogen). In plus, companiile se gasesc, de multe ori, chiar in imposibilitatea de a se alinia legislatiei datorita conditiilor imposibil de aplicat (recompartimentari complete, case de scari pentru evacuare improprii, distante insuficiente fata de cladirile alaturate etc.).
 
- La ce valoare aproximativa anuala estimati piata sistemelor de prevenire si securitate la incendiu?
- Este foarte greu de spus. In general, ...

Pentru a continua lectura articolului in format complet
va rugam sa optati pentru
AUTENTIFICARE sau ABONARE STIRI

Va multumim! 

 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19allbimVideoConfAC-iulAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
AUGUST 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
hilti
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
AHK 2018
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere