Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - CEMBUREAU/CIROM: Plan european de crestere ce include clima si competitivitatea
CEMBUREAU/CIROM: Plan european de crestere ce include clima si competitivitatea
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 03 Mar 2025 11:49
Comisia Europeana a publicat Clean Industrial Deal (CID) pe 26 februarie, insotit de Planul de actiune privind energia accesibila si de pachetul de simplificare Omnibus. CEMBUREAU sustine declaratia Comisiei potrivit careia Europa are nevoie de un plan de afaceri transformational care sa reuneasca clima si competitivitatea in cadrul unei strategii globale de crestere.
Pozitionarea industriei europene a cimentului a permis accelerarea implementarii de noi proiecte si procese de-a lungul lantului valoric al cimentului si betonului, in conformitate cu ambitiile stabilite in foaia de parcurs a CEMBUREAU. Cu toate acestea, finalizarea cu succes a fiecaruia dintre aceste proiecte depinde de punerea in aplicare urgenta a unui set adecvat de parghii politice. Initiativele publicate de Comisie stabilesc diagnosticul corect si includ mesaje linistitoare, in special cu privire la eficacitatea CBAM si la importanta pietelor-pilot. Cu toate acestea, in mai multe domenii-cheie, inclusiv infrastructura si finantarea CO2, actiunile propuse raman limitate la coordonare, orientare si facilitare.
 
CBAM: accent continuu pe eficacitate
CEMBUREAU saluta angajamentul continuu privind eficacitatea CBAM si anuntul unei strategii de abordare a posibilelor riscuri de eludare si de concepere a unei solutii eficiente pentru exporturi. "Sustinem cu fermitate eforturile de a ne asigura ca CBAM ramane etans si pe deplin eficace”, a declarat Ken McKnight, presedintele CEMBUREAU, la Summitul european al industriei de la Anvers. „In timp ce reducerea sarcinilor administrative este importanta, trebuie sa ne asiguram ca masurile de simplificare nu slabesc reflectarea CBAM a EU ETS sau nu intarzie punerea sa completa in aplicare la 1 ianuarie 2026”, a adaugat McKnight.
 
Finantare: Necesitatea unei abordari mai solide
Avand in vedere investitiile semnificative necesare pentru transformarea industriei noastre, CEMBUREAU a solicitat in permanenta o crestere semnificativa a sprijinului financiar pentru proiectele noastre de decarbonizare. „CID subliniaza pe buna dreptate importanta decarbonizarii industriale, insa lipsa unui sprijin financiar suplimentar robust care sa poata fi implementat rapid ramane o lacuna critica”, spune Koen Coppenholle, CEO al CEMBUREAU. „Avem nevoie de sprijin financiar care sa corespunda ambitiei industriei noastre de a investi in transformari la scara larga.” Un raspuns puternic la aceasta solicitare ar fi fost un nou impuls financiar pentru Fondul de Inovare, care pana in prezent a fost in mare parte suprasubscris, combinat cu orientarea acestuia catre implementare. Banca pentru decarbonizare industriala trebuie sa intensifice in mod semnificativ finantarea europeana si sa nu isi limiteze activitatile la coordonarea surselor de finantare existente sau sa se bazeze pe mobilizarea capitalului privat.
CEMBUREAU este incantat sa constate ca recomandarea sa de anticipare a viitoarelor venituri din ETS si de revenire la sectoarele mari consumatoare de energie pentru decarbonizarea acestora a fost ascultata si face parte din sursele din cadrul Bancii de decarbonizare industriala. Suntem nerabdatori sa contribuim la punerea in aplicare a acestei masuri si pledam pentru o abordare care sa ia in considerare curbele de reducere a emisiilor si structurile de costuri specifice fiecarui sector.
 
CO2 si infrastructura energetica: sa acceleram jocul
Industria noastra este ingrijorata de lipsa unor masuri concrete pentru dezvoltarea infrastructurii de transport si stocare a CO2. In timp ce Legea privind accelerarea decarbonizarii industriale va aborda blocajele de autorizare si retelele de carbon sunt mentionate pe scurt in cadrul Planului de energie accesibila, CID nu prezinta un plan clar pentru dezvoltarea rapida a conductelor de CO2 si a instalatiilor de stocare - un factor esential pentru decarbonizarea industriala profunda.
Fiind un sector energo-intensiv, productia de ciment este deja expusa unor costuri semnificativ mai ridicate ale pretului energiei. In Europa, acestea sunt de doua pana la trei ori mai mari decat in strainatate. In plus, decarbonizarea fabricilor de ciment vine la pachet cu o cerere mai mare de energie electrica. CID recunoaste pe buna dreptate ca interconectarile insuficiente si infrastructura de retea impiedica integrarea surselor de energie decarbonizate. Cu toate acestea, este nevoie urgenta de o reforma mai solida a conceptiei pietei, care sa includa o revizuire critica a mecanismului actual de stabilire a preturilor, pentru a asigura o energie accesibila si fiabila pentru decarbonizarea industriala.
 
Piete-pilot: stimularea cererii
CID subliniaza in mod corect faptul ca intreprinderile vor face investitiile necesare numai daca sunt increzatoare in cererea pentru produsele lor decarbonizate. Nu numai o reforma a normelor privind achizitiile publice, ci si Regulamentul privind produsele pentru constructii, revizuit recent, si Directiva privind performanta energetica a cladirilor joaca un rol in crearea stimulentelor si a masurilor de reglementare adecvate la nivelul cladirilor si al infrastructurii pentru a sprijini utilizarea pe scara larga a produselor pentru constructii circulare, cu emisii reduse de carbon. Asigurarea faptului ca aceste initiative conduc rapid la masuri concrete va fi esentiala pentru extinderea investitiilor cu emisii reduse de carbon in intreaga Europa.
Ne-am angajat sa colaboram cu factorii de decizie din UE pentru a ne asigura ca CID se traduce in politici concrete care sprijina decarbonizarea industriala. In lunile urmatoare, discutiile privind Legea privind acceleratorul de decarbonizare industriala, revizuirea CBAM si revizuirea EU ETS vor fi esentiale pentru acoperirea lacunelor in materie de finantare si infrastructura CO2.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
CDS
KADRA
Eco Garden Construct
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
GEWISS
quadratum
noark
Arduro
Acvatot 2019
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
strabag nivel 1
BogArt
Ubitech
MCA
SIGM
concelex
EURO BUILD
VEGO
theda mar
MAKITA
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<