CHIMCOMPLEX oferteaza proiectul de 2,2 miliarde euro, Combinat de Biochimie Iasi |
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 27 Aug 2024 11:36 |
Chimcomplex, lider al industriei chimice din Romania, a depus recent o oferta pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iasi ca parte a unui proiect amplu de dezvoltare industriala, denumit "Combinatul de Biochimie Iasi". Acest proiect, aflat in faza de studii preliminare, care prevede investitii de circa 2,2 miliarde de euro pe o perioada de 10 ani, face parte din strategia pe termen lung a grupului CRC de a sprijini reindustrializarea tarii, utilizand tehnologii moderne si sustenabile.
Stefan Vuza, Presedinte Chimcomplex a declarat: Participarea noastra la aceasta licitatie reprezinta un prim pas intr-un proiect mai amplu, dedicat dezvoltarii industriei chimice moderne la Iasi. Este important sa subliniem ca interesul nostru nu este in domeniul termoficarii per se, ci in sustinerea unui proiect industrial de anvergura. Acest proiect prevede constructia unei centrale de cogenerare de inalta eficienta la Holboca, care va deservi noul “Combinat de Biochimie Iasi”.
Centrala va produce energie electrica si termica pentru combinat, iar surplusul de agent termic va putea fi livrat catre sistemul de termoficare al orasului la un cost foarte mic, aproape de zero.
Cele 8 fabrici ale platformei industriale vor folosi doar tehnologii biochimice, de aici venind si denumirea. Platformele de productie la scara industriala raman cele de la Onesti si Valcea iar un Centru de Cercetari se va face si la Buzau. Cogenerarea va fi dedicata productiei de energie electrica si termica pentru noul combinat industrial, dar un procent acoperitor va fi destinat furnizarii de apa calda pentru oras. Acest procent ne va permite sa subventionam costurile pentru livrarea agentului termic catre oras. Desigur, pretul final pentru cetateni va avea si un cost de distributie, care nu este in controlul nostru. Totusi, pretul
final va fi cel mai mic pret din Romania, iar Primaria nu va mai trebui sa aloce bani pentru subventii. Este o veste buna pentru locuitorii din Iasi, insa trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca “diavolul sta in detalii”. Ne vom confrunta probabil cu provocari pe parcursul implementarii proiectului, fie din cauza unor interese divergente, fie din motive externe, dar suntem pregatiti sa le depasim.
In pregatirea acestui proiect, am avut intalniri consultative cu reprezentanti de seama din mediul academic si de afaceri din Iasi, respectiv cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, si Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni”, inclusiv cu academicianul Bogdan Simionescu, Vicepresedintele Academiei Romane. Toate aceste institutii sprijina acest proiect ambitios, care va contribui la renasterea industriei chimice in regiune. Estimam ca proiectul va beneficia de finantare din fonduri de la Bruxelles, alaturi de fonduri proprii ale Grupului. In spatele acestui proiect stau si argumente emotionale—el este dedicat tuturor chimistilor din Iasi si Moldova, inclusiv in memoria mamei mele, fosta chimista la CFS Iasi. Scopul nostru este sa oferim acestor profesionisti un loc modern, dotat cu cele mai recente tehnologii, unde sa-si poata desfasura pasiunea in beneficiul tarii.
Licitatia pentru concesiunea serviciului de termoficare este in prezent in faza de evaluare, iar detaliile suplimentare vor fi comunicate pe masura ce procesul avanseaza si se obtin aprobarile necesare.
|