CHRYSO: Consolidare a pozitiei competitive si extindere a ariei de management |
Producatori & Furnizori Publicat de Ovidiu Stefanescu 08 Nov 2023 06:25 |
Compania Chryso a fost infiintata in Franta in urma cu mai bine de opt decenii, desfasurandu-si in mod neintrerupt activitatea in domeniul produselor chimice pentru materialele de constructii, in principal aditivi pentru betoane si pentru ciment. De-a lungul istoriei sale, Chryso a facut parte din grupul Lafarge (pana la inceputul anilor 2000), fiind ulterior detinuta de mai multe fonduri de investitii, pentru ca apoi, in septembrie 2021, sa fie finalizata achizitia de catre grupul Saint-Gobain. In perioada care a urmat, concernul francez a achizitionat o alta societate din domeniul produselor chimice pentru constructii, respectiv GCP, astfel incat, incepand cu septembrie 2022, Chryso si GCP s-au reunit si au format o divizie noua in cadrul Saint-Gobain, denumita "Construction Chemicals". Noua entitate functioneaza in prezent sub conducerea lui Thierry Bernard, CEO al Saint-Gobain Construction Chemicals. Cele doua companii au peste 100 de ani de experienta in inovatie si servicii, sprijinind industria constructiilor cu o prezenta directa in peste 50 de tari, de pe intregul mapamond. Prin aceasta cooperare s-a constituit o structura cu o acoperire geografica completa, cumuland cele mai performante si inovative tehnologii din domeniu, ceea ce asigura pozitia secunda pe piata aditivilor pentru beton si cea de lider mondial in domeniul aditivilor pentru ciment. La aceasta se adauga si o serie de activitati noi, precum materialele speciale pentru constructii, reunite sub denumirea "SBM-Speciality Building Materials". In continuare, Costel Moise se refera la toate aceste aspecte, precum si la starea generala a pietei de profil din Romania.
- Cum au evoluat vanzarile de aditivi/produse chimice pentru constructii in 2022 si in primele 9 luni ale acestui an?
- In anul anterior, vanzarile de aditivi au evoluat pe un trend similar celui pe care s-a situat piata constructiilor din Romania, in ansamblul sau. Volumele comercializate au fost relativ constante, in schimb intregul sector a fost bulversat de costurile materiilor prime si energiei. In ceea ce priveste valoarea totala a operatiunilor pietei, aceasta a fost usor superioara celei din precedentele 12 luni. Conform evaluarilor noastre, in 2023 piata nu va creste, iar variatiile in ceea ce priveste volumele vor fi minime. Ne situam in continuare printre liderii activi pe segmentul solutiilor pentru prefabricate, iar in sectorul Ready Mix consemnam chiar o crestere. De asemenea, suntem angrenati in solutiile pentru infrastructura. Avem o pozitie importanta pe segmentul aditivilor pentru ciment, Chryso si GCP, cele doua branduri reunite in divizia Saint-Gobain Construction Chemicals Business Unit din Saint-Gobain fiind o referinta pe piata solutiilor sustenabile pentru ciment, cu aditivi destinati obiectivului comun de a reduce amprenta de dioxid de carbon.
- Ce evolutie valorica au avut afacerile companiei in primele noua luni ale anului in curs, comparativ cu aceeasi perioada din 2022?
- Afacerile Chryso din primele noua luni ale exercitiului financiar curent au fost in crestere moderata fata de anul trecut, ceea ce corespunde in mod relativ nivelului asteptarilor formulate initial de membrii echipei noastre de management.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Noi, in calitate de producatori, am fost afectati de cresterea abrupta a preturilor la materiile prime care au fost consemnate pe parcursul anului trecut.
- Ce alte probleme intampinati in derularea activitatii?
- In mod similar altor companii care activeaza in sectorul constructiilor si al materialelor destinate acestei industrii, ne confruntam cu o lipsa acuta de resurse umane calificate.
- Nominalizati cele mai importante proiecte pentru care ati livrat produse anul trecut?
- Cele mai reprezentative proiecte la care am participat prin livrarea solutiilor noastre inovatoare in ultimii ani au fost podul peste Dunare, de la Braila, doua loturi de pe autostrada A7 (unde am fost prezenti inclusiv prin producatori de prefabricate), reabilitarea caii ferate Brasov - Sighisoara, precum si alte obiective de referinta derulate la nivel national.
- Ce obiective aveti planificate pentru perioada urmatoare, referitoare mai ales la investitii si alte planuri de dezvoltare?
- Trebuie sa reamintim ca in luna octombrie a acestui an am inaugurat noua noastra fabrica, situata in acelasi perimetru din parcul industria PWP Bucuresti Nord. Procesul respectiv s-a concretizat printr-o dublare a capacitatii de productie, adaugarea de laboratoare noi si utilate conform celor mai recente standarde in domeniu. Avem astfel posibilitatea sa venim in intampinarea pietelor carora ne adresam cu solutii noi, unele adaptate special, precum si cu cercetare locala, servind astfel scopurilor comune de imbunatatire a productivitatii, calitatii betonului sau cimentului, precum si obiectivului mai general de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, in principal dioxid de carbon. De asemenea, cu aceasta ocazie ne-am extins aria de management a operatiunilor, Romania devenind responsabila de activitatea Saint-Gobain Construction Chemicals pentru intreaga regiune balcanica.
***
Dezvoltarea continua a pietei din Romania si cei 15 ani de prezenta a Chryso la nivel national, au generat necesitatea constructiei noii fabrici, mult mai bine adaptate din punct de vedere industrial la exigentele de productie, securitate in munca si mediu. Este vorba despre o extindere a capacitatii de productie, la care se adauga spatii de depozitare si birouri, laborator chimic si centru de cercetare/dezvoltare si de aplicatii. Unitatea a fost inaugurata la inceputul lunii octombrie a acestui an, in prezenta celor mai importanti factori de decizia aflati la conducerea Saint-Gobain Construction Chemicals, a clientilor producatori de ciment, betoane gata preparate si prefabricate, precum si a constructorilor din infrastructura. De asemenea, anul 2023 a mai adus o noutate, reprezentata de organizarea geografica a Diviziei Construction Chemicals. Astfel, subsidiara din Romania a devenit responsabila pentru dezvoltarea din intreaga regiune balcanica, fiind creat un cluster numit Romania & Balcani in cadrul Regiunii Europa de Nord si Est, sub managementul lui Charlotte Famy, Vice-Presedinte Construction Chemicals si a lui Costel Moise, Managing Director a Saint-Gobain Construction Chemicals Romania & Balcani. Noua entitate beneficiaza de aportul unei echipe formate din 25 de experti, caracterizata printr-un echilibru perfect de varsta si de gen - o veritabila referinta in domeniu in ceea ce priveste relationarea, R&D, oferta de servicii de logistica si de asistenta tehnica, precum si respectul pentru siguranta si mediu.
|