Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - Ingineria civila atrage numerosi studenti la Facultatea de Constructii
Ingineria civila atrage numerosi studenti la Facultatea de Constructii
Producatori & Furnizori 06 Feb 2008 11:41

Prof. univ. dr. Horia-Aurel Andreica (60 de ani)
Functia/firma: decan al Facultatii de Constructii din Cluj-Napoca;
Experienta profesionala: cadru didactic in Facultatea de Constructii din Cluj-Napoca (din 1991 pana in prezent);cercetator stiintific in cadrul Facultatii de Constructii din Cluj-Napoca (1980-1991); inginer in cadrul Trustului de Constructii Industriale Cluj (1970-1980);
Stare civila: casatorit, un copil;
Studii: Facultatea de Constructii din Cluj-Napoca, cursuri si stagii postuniversitare (in tara si strainatate), doctorat in cadrul Universitatii Tehnice din localitate.

Facultatea de Constructii din municipiul Cluj-Napoca va relua, anul acesta, Programul ''Leonardo da Vinci'', constand in cursuri de formare profesionala, cu participare internationala, destinate atat inginerilor specializati in domeniul cladirilor civile / instalatiilor in constructii, cat si absolventilor altor sectii cu profil compatibil. Acesta include 10 module: controlul structural al cladirilor; umiditatea in constructii; fizica cladirilor; instalatii de incalzire; instalatii sanitare si de alimentare cu apa; instalatii de ventilare; instalatii electrice; instalatii de gaz; accesibilitatea in cladiri si spatii publice; managementul si intretinerea cladirilor. Un sondaj realizat la nivelul Universitatii releva faptul ca absolventii Facultatii, isi gasesc, in majoritate, locuri de munca la nivelul pregatirii profesionale si retributii corespunzatoare.

- Care sunt obiectivele pentru 2008?
- In perioada urmatoare avem in vedere dezvoltarea spatiilor de invatamant pentru cei peste 2.700 de studenti ai facultatii, modernizarea / dotarea laboratoarelor cu aparatura performanta si asigurarea accesului studentilor la activitatea de santier, prin vizite tematice si practica. Ne propunem atat perfectionarea unor specializari infiintate in ultimii doi ani (cum ar fi domeniul geodezie cu profilul masuratori terestre si cadastru sau inginerie in limba engleza), cat si autorizarea unei noi specializari - constructii hidrotehnice. O preocupare importanta ramane si cresterea numarului de studenti, in corelatie directa cu cerintele pietei. In acest sens, se vor intesifica contactele cu liceele, pentru atragerea de noi studenti si mentinerea / crearea unor legaturi cu universitati si facultati similare din tara si strainatate. De asemenea, vizam introducerea unor metode moderne, interactive, de insusire a cunostintelor, astfel incat sa raspunda permanent noutatilor din domeniul constructiilor (legislatie, metode de calcul, materiale, tehnologii etc.).

- Care este cea mai bine cotata sectie a facultatii?
- Cel mai solicitat domeniu (in buna masura, datorita sistemului avantajos de retribuire in functie de performante) este ingineria civila, cu specializarea Constructii civile, industriale si agricole, toate cele 240 de locuri bugetate si cele 400 cu taxa scoase la concurs in anul 2007 fiind ocupate. Facultatea noastra ofera si alte specializari, in domenii precum: Cai ferate, drumuri si poduri (inginerie civila), Inginerie economica in constructii (inginerie si management), Masuratori terestre si cadastru (geodezie). Desfasuram si cursuri postuniversitare (cu durata de un an), in domeniile: reabilitarea structurala si hidrotermica a constructiilor, structuri speciale pentru constructii si proiectare asistata de calculator, managementul reabilitarii cailor de comunicatii, master (cu durata de doi ani) in managementul resurselor de apa, ca si studii doctorale pentru domeniul de inginerie civila.

- Ce programe de formare profesionala desfasurati?
- In perioada 2002-2007 am desfasurat programe interdisciplinare internationale si un curs-pilot (de 10 module) intitulat "Formare profesionala in monitorizarea si intretinerera cladirilor", ce se va relua in decursul acestui an universitar. Finantarea este asigurata, in continuare, atat de Uniunea Europeana, cat si de companii romanesti, precum: Hidroconstructia SA, Holcim (Romania) SA, Drumex s.a. Inca din anul al III-lea, studentii primesc burse private si sunt solicitati de firmele de constructii.

- Precizati valoarea investitiilor pentru modernizarea institutiei.
- In anul 2006, Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului a alocat suma de 5,7 milioane de lei, iar in 2007 – 2 milioane de lei, pentru reparatii / lucrari de reabilitare a corpurilor de cladiri ale Facultatii de Constructii si Instalatii (separata, din 2007, in Facultatea de Constructii si in cea de Instalatii). De asemenea, mentionam incheierea de parteneriate cu Inspectoratul de Stat in Constructii (care a dotat unitatea noastra de invatamant cu aparatura moderna) si cu firme de constructii zonale, care ofera studentilor posibilitatea de a efectua practica in productie, respectiv: Trustul de Constructii Industriale – Contractor General (TAGCInd), Antrepriza de Constructii Industriale (ACI), Trustul de Constructii Transilvania. Pentru informatii suplimentare, www.utcluj.ro (Agenda Constructiilor)

 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
leviatan
quadratum
ness project
siniat
rigips
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
concelex
CDS
MAKITA
noark
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
viarom
Ubitech
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander