PETRA PAVAJE: Investitii in dezvoltare si orientarea catre game de produse premium |
Producatori & Furnizori Publicat de Ovidiu Stefanescu 23 Mai 2024 06:25 |
Cu un portofoliu diversificat de activitati in domeniul lucrarilor si materialelor de constructii, care include productia de prefabricate din beton, mixturi asfaltice, beton proaspat, precum si realizarea de lucrari de infrastructura rutiera, Florea Grup este recunoscut ca fiind un actor important in peisajul economic regional si national. Petra Pavaje este brandul sub care Florea Grup produce si distribuie prefabricate din beton de mici dimensiuni la nivelul intregii tari. Portofoliul companiei inglobeaza, in prezent, peste 800 de produse, printre care se afla pavaje premium si standard, dale, rigole, borduri, boltari si elemente de zidarie. Cele 4 platformele industriale Petra Pavaje sunt localizate in Alba Iulia, Ploiesti, Arad si Roman. In cele ce urmeaza, Ovidiu Seulean, director comercial al Petra Pavaje, face o analiza interesanta a pietei de profil si a perspectivelor acesteia.
- Cum au evoluat vanzarile de prefabricate mici din beton in 2023 si ce previziuni aveti pentru 2024-2025?
- Pe parcursul exercitiului financiar anterior (2023), vanzarile companiei au evoluat in sens pozitiv, tendinta de crestere fiind surprinsa mai ales in cazul produselor premium. Analizand dinamica din ultimii ani, am ajuns la concluzia ca preferintele clientilor nostri s-au modificat, acestia orientandu-se spre solutiile din gama premium, care se disting prin finisaje deosebite si care ofera plus-valoare fiecarui proiect. Prioritatea nu mai este pretul, ci calitatea si designul produsului. Conform previziunilor noastre, vanzarile in cazul produselor premium vor pastra aceeasi tendinta pana la finalul anului 2024, insa nu excludem posibilitatea aparitiei unei stagnari la inceputul lui 2025, pe fondul scaderii puterii de cumparare.
- Precizati nivelul vanzarilor inregistrate de companie in 2023 in raport cu exercitiul financiar anterior si estimati evolutia acestora in 2024.
- Cifra de afaceri inregistrata in anul 2023 a fost cu 20% mai mare in raport cu nivelul din 2022. Aceasta evolutie se datoreaza atat cresterii cererii pentru anumite categorii de produse, care a fost onorata de catre companie prin portofoliul diversificat, cat si prin maturizarea unitatilor de productie deschise in ultima perioada. Expansiunea pietei de prefabricate de beton a reprezentat, asadar, o conjunctura favorabila pentru dezvoltarea companiei. In ultimii ani, accesul la fondurile europene a permis demararea unor ample proiecte de infrastructura la nivel national, constructiile devenind, astfel, unul dintre motoarele economiei romanesti. Conform estimarilor noastre, in 2024 vanzarile vor creste, cel mai probabil, in acelasi ritm raportat cu anul 2023.
- Ce obiective aveti pentru anii urmatori?
- Petra Pavaje a ajuns la un numar impresionant de 800 de produse in portofoliu, devenind unul dintre cei mai mari producatori de pavaje premium din Romania. Oferta companiei continua sa se diversifice prin lansarea de modele noi de pavaje si garduri. In plus, ne concentram pe dezvoltarea unor produse complementare, pentru a oferi clientilor solutii complete.
Recent, compania a intrat pe pietele din Ungaria si Bulgaria, pe care distribuie atat produse standard, cat si premium.
- Ce parere aveti despre implementarea programului ConstructPlus? Aveti in plan accesarea de finantare prin intermediul acestuia?
- Programul este o oportunitate excelenta pentru companiile care doresc sa-si infiinteze/ dezvolte capacitatile de productie pentru materialele de constructii sau sa-si imbunatateasca eficienta energetica. Recent, am realizat investitii considerabile in extinderea productiei, prin punerea in functiune a celei de-a patra unitati de productie Petra Pavaje. Cele 4 fabrici dispun de o capacitate zilnica de productie de pana la 24.000 mp.
In prima parte a anului 2022, am demarat un proiect important in asigurarea autonomiei energetice: 4 parcuri fotovoltaice care au fost montate pe platformele industriale Petra Pavaje din Alba Iulia, Ploiesti, Arad si Roman. Pentru a reduce consumul de energie electrica s-au realizat investitii semnificative in utilaje si echipamente tehnologice de ultima generatie. Aceste solutii detin o eficienta energetica extrem de ridicata, ceea ce favorizeaza reducerea amprentei de carbon a companiei. Mai mult, compania dispune de una dintre cele mai mari flote de autoturisme electrice din tara si realizam constant investitii in camioane si autoturisme conforme cu cele mai noi norme de mediu. In virtutea investitiilor recent realizate, nu vom accesa finantare prin intermediului editiei de anul acesta a programului ConstructPlus, insa nu excludem participarea la editiile viitoare ale acestui proiect sau la altele asemanatoare.
- Care sunt cele mai noi produse incluse in oferta si ce aduc acestea nou pe piata?
- Analizand tendintele din piata, departamentul de cercetare Petra Pavaje a dezvoltat noi modele care imita texturile naturale. Acestea pot fi integrate in orice amenajare, indiferent de stil. Printre produsele noi se afla Woodstone - pavajul care imita textura lemnului, Terranova - modelul de pavaj care reda aspectul solului format in urma unei eruptii vulcanice, in tonuri de culori multiple, Dacic - pavajul care evoca imaginea lanurilor inverzite, respectiv Gardul Modern - un produs elegant si minimalist.
Noile solutii imbina functionalitatea cu esteticul si sunt rezistente in timp. Aceasta diversificare a portofoliului cu modele de pavaj premium este o abordare fireasca, avand in vedere piata constructiilor la momentul actual.
- Care sunt principalele provocari si oportunitati pe care le intrevedeti in anul 2024?
- Principalele provocari sunt date de cresterea cheltuielilor salariale pe fondul eliminarii scutirii contributiei la sanatate. In plus, ne confruntam si cu o incetinire a cererii provenite in mare parte din erodarea puterii de cumparare prin mecanismul inflationist, segmentul rezidential devenind mult mai prudent in privinta achizitiilor. Cu toate acestea, consideram ca respectivele constrangeri ar putea fi contrabalansate de investitiile sustinute cu fonduri europene, in special in infrastructura.
|