Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - QETICS sustine necesitatea certificarii unitare a sistemelor de termoizolare
QETICS sustine necesitatea certificarii unitare a sistemelor de termoizolare
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 18 Dec 2019 06:36
Pentru siguranta si calitatea mediului construit, dar si in contextul intrarii in vigoare a obligativitatii trecerii la constructia de cladiri cu consum aproape zero de energie (nZEB) sistemele utilizate pentru termoizolarea fatadelor cladirilor, cu toate materialele componente ale acestora, vor trebui certificate unitar, ca un singur produs unic, cu caracteristici unice. Conform regulamentului UE 305/ 2011, sistemul de termoizolare a fatadelor ETICS trebuie inteles, astfel, in totalitatea lui, si certificat ca atare.
"Fabricantul - proprietarul marcii, este obligat prin regulamentul UE 568/2014 sa faca verificarea tuturor componentelor sistemului, ceea ce in Romania in acest moment nu se intampla. Au aparut sisteme pe piata unde sunt trecute 60-70 de produse, in conditiile in care este evidenta imposibilitatea unui proprietar de marca sa faca atatea verificari. In acest context, foarte multe proiecte de reabilitare termica au fost realizate necorespunzator. Trebuie sa nu mai permitem fabricarea sistemelor de termoizolatii direct pe santiere. Aceasta este, actualmente, cea mai mare problema a QETICS. Sunt multi constructori care iau diverse produse, care detin certificare, dar care utilizate impreuna nu au rezultatele asteptate", a explicat Radu Grigorescu, directorul executiv al QETICS, cu prilejul unui workshop organizat la 12 decembrie 2019 in Bucuresti, alaturi de Pro nZEB si INCD URBAN INCERC, cu tema "Conformitatea sistemelor ETICS in contextul noilor reglementari nZEB".
Sistemele existente sub aceasta forma vor trebui modificate, inlocuite si evitate pe viitor, potrivit specialistilor.
"Este nevoie de o reglementare care sa prezinte o procedura cadru de certificare, comuna tuturor organismelor de certificare, conform Regulamentului (UE) Nr.305/2011, a Regulamentului Delegat (UE) Nr.568/2014 (adaptarea la progresul tehnologic si claritatea interpretarii), a Regulamentului Delegat (UE) Nr.574/2014 (etichetarea si codul unic de identificare), a prevederilor schemelor de certificare SR EN ISO CEI 17067/2014 si SR EN ISO/CEI 17050/2014 - schema de tip 2 (pentru produse cu clasificarea la foc B, precum sistemele ETICS", a precizat reprezentantul QETICS.
Potrivit specialistilor, cerintele pentru certificarea sistemelor ETICS includ denumirea kitului (data de fabricant/ proprietarul marcii), codul unui de identificare a kitului, dovezi ale incercarilor initiale pentru reactia la foc, rezistenta termica, rezistenta la impact, rezistenta la penetrare si absorbtia apei, precum si alte anexe.
"Fiecare dintre sistemele utilizate pe piata trebuie sa aiba aceste lucruri, ceea ce nu se intampla. In plus, in contextul in care se pune tot mai mult accent pe reciclarea produselor din constructii, regulamentele UE prevad inclusiv precizarea «virgin/ non virgin» pentru produse, respectiv precizarea daca in fabricarea sistemelor au fost utilizate materiale reciclate", a mai spus Radu Grigorescu.
Pentru o mai buna informare a partilor interesate si, mai ales, a beneficiarilor lucrarilor de reabilitare termica, s-a propus ca procesul de garantare a calitatii sistemelor ETICS aplicate sa beneficieze de o reglementare/ procedura unitara, care sa nu se suprapuna peste alte prevederi actuale (de exemplu: cartea constructiei), dar care sa fie transparenta, simpla si conforma cu reglementarile nationale si europene.
QETICS a anuntat ca anul viitor va derula mai multe programe de informare si pregatire, dintre care unul va fi in colaborare cu Liga Habitat, prin intermediul unor workshop-uri organizate pentru informarea beneficiarilor lucrarilor de reabilitare termica, in diverse regiuni ale tarii.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
concelex
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
MAKITA
siniat
Ubitech
noark
rigips
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
leviatan
ness project
CDS
Acvatot 2019
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander