Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ROCA Industry: Sectorul constructiilor va creste cu 5,9% in 2025 si 4.8% in 2026
ROCA Industry: Sectorul constructiilor va creste cu 5,9% in 2025 si 4.8% in 2026
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 31 Iul 2024 12:50
Fondurile de investitii cu capital privat isi reafirma rolul in sustinerea si dezvoltarea sectoarelor strategice, in special in perioade de incertitudine economica. In 2023, desi investitiile private equity (PE) din Europa Centrala si de Est (CEE) au avut un trend in scadere, ajungand la un volum total de 1,71 miliarde euro, de la 2,1 miliarde euro cat au fost in 2022, Romania a inregistrat o crestere semnificativa pozitionandu-ne pe locul 4 la nivel CEE, cu un total de 130 milioane euro in 2023, comparativ cu 80 milioane euro in anul precedent. De asemenea, dupa tipurile de investitii realizate la nivelul CEE, Romania se afla pe un loc fruntas pe segmentul de Buyout, ocupand locul 3, cu 76 milioane euro, dupa Republica Ceha si Polonia.
Peisajul investitiilor PE din 2023 a reflectat tendintele economice globale si regionale, precum si necesitatea de a sustine inovatia si dezvoltarea durabila. Potrivit studiului Invest Europe*, din totalul investitiilor de 1,71 miliarde euro, sectoarele care au atras cele mai mari valori de investitii PE au fost produsele si serviciile business (29%), IT&C (25,3%), biotehnologia si sanatatea (14,5%) si bunurile si serviciile de larg consum (13,5%). Astfel, aceste patru sectoare au reprezentat cumulat 82% din valoarea totala a investitiilor PE in CEE, in timp ce sectoare cheie precum cel agricol sau cel al materialelor de constructii nu au reprezentat un interes major pentru investitorii de capital privat. Ultimele doua sectoare sunt esentiale pentru dezvoltarea economica a Romaniei si, totodata, reprezinta arii prioritare pentru investitiile ROCA Investments.
Datorita celor sase ani de activitate in zona de PE locala, ROCA Investments are o intelegere profunda a dinamicii pietei si nevoilor specifice ale sectoarelor cheie agricol si industrial, prin intermediul celor doi piloni strategici prin care compania investeste in economia romaneasca: ROCA Industry si ROCA Agri RDF.
„Investim in sectoare strategice prin preluarea si transformarea companiilor antreprenoriale, cu scopul de a le oferi perspective de crestere la nivel european in sectoarele in care activeaza, aplicand know-how-ul nostru de PE, prin intermediul celor doua holdinguri specializate. ROCA Investments fiind un fond evergreen, de tipul buy & build, cu specific de actionar majoritar, cu rezultate deja vizibile mai ales in industria materialelor de constructii, ne dorim sa consolidam si sa detinem companii pe termen lung, pentru a le transforma in lideri de piata,” a declarat Rudi Vizental, CEO ROCA Investments, cea mai dinamica companie de private equity din Romania.
 
Evolutia si perspectivele sectorului constructiilor
In 2023, investitiile fondurilor PE in sectorul constructiilor au crescut semnificativ in regiunea CEE, ajungand la 55 milioane euro, reprezentand 3,2% din totalul investitiilor PE, comparativ cu 38 milioane euro in 2022. Aceasta reprezinta o crestere cu 45% in suma investita a investitiilor PE, reflectand increderea investitorilor in potentialul de crestere si dezvoltare al acestui sector.
Sectorul constructiilor a contribuit cu 8,2% la PIB-ul Romaniei in 2023, subliniind impactul semnificativ al sectorului asupra economiei.
Totusi, trebuie avut in vedere ca, potrivit unui studiu Neomar**, valoarea totala a pietei constructiilor din Romania a inregistrat o scadere in 2023 (-3,5%), urmand trendul negativ din ultimii ani, 2022 (-1,2%) si 2021 (-1,4%). Aceasta fluctuatie reflecta adaptarea sectorului la conditiile economice in schimbare, la inflatia, la criza fortei de munca, la conditiile stricte de finantare si la cresterea costurilor pe intregul lant de productie. Cu toate acestea, sunt prognozate recuperari in anii urmatori: 5,2% in 2024, 5,9% in 2025 si 4,8% in 2026.
 
Provocarile sectorului agri-business
Investitiile fondurilor de PE din CEE in sectorul agricol au scazut cu 26% in 2023, de la 7,7 milioane euro in 2022 la 5,7 milioane euro, mentinandu-se la 0,3% din totalul investitiilor. Aceasta scadere semnificativa conduce la concluzia necesitatii unei interventii strategice pentru revitalizarea acestui sector la nivel european. Contributia agriculturii la PIB-ul Romaniei a fost de 4,1% in 2023, subliniind, de asemenea, importanta sa economica.
In pofida rolului strategic, investitiile in acest sector au scazut cu 26%, fiind influentate de mai multi factori. Cresterea preturilor la ingrasaminte chimice, cauzata de sanctiunile impotriva Rusiei, a avut un impact semnificativ. Scaderea preturilor la cereale a facut ca costurile de productie sa depaseasca veniturile, iar culturile afectate de seceta si sprijinul guvernamental insuficient au agravat situatia. Incertitudinea fiscala creata de noile masuri anuntate in toamna anului 2023, impreuna cu cheltuielile indirecte legate de dobanzi si amortizari, au afectat profitabilitatea fermierilor.
In acest context, Rudi Vizental, CEO ROCA Investments, subliniaza necesitatea investitiilor in sectoare cheie pentru a stimula cresterea economica: „Companiile romanesti au nevoie de investitii indiferent de domeniul de activitate pentru a-si continua planurile de dezvoltare. Acest sprijin poate veni prin cresterea investitiilor private equity ca pondere in PIB, asa cum se intampla in zona CEE unde, in 2023, media a ajuns la 0,072% vs. Romania 0,041%. Capitalul pe care ROCA Investments il investeste in afacerile locale acopera pe deoparte o parte din nevoile acestor doua sectoare cheie, iar pe de alta parte genereaza performanta pentru investitori, avand un randament anualizat al portofoliului de 29,11% de la infiintare,” a declarat reprezentantul companiei.
Pentru 2023, compania a anuntat o evaluare curenta inainte de distribuirea dividendelor de 81,64 milioane euro. Valoarea de piata a capitalurilor proprii ale ROCA Investments a crescut de 3,7 ori de la infiintare pana la finalul anului 2023. Cifra de afaceri cumulata a companiilor din portofoliu a atins 345 milioane euro in 2023, generand un profit operational de 12 milioane euro si oferind peste 2.000 de locuri de munca la nivel national. De-a lungul celor sase ani de activitate, ROCA Investments a finalizat 25 de tranzactii si a realizat doua exit-uri semnificative.
ROCA Investments, cea mai dinamica companie de private equity din Romania, detine, ca actionar majoritar, doua holdinguri specializate pe industrii strategice (materiale de constructii si agricultura) si un portofoliu de participatii minoritare in cinci companii romanesti.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
Ubitech
rigips
SIGM
ness project
MAKITA
DRS
CDS
konsent
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
viarom
EDIT-Structural
theda mar
Arduro
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
leviatan
quadratum
BogArt
noark
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander