Agenda Constructiilor
Sambata, 11 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - RoRec: Aproximativ 87% dintr-o scula electrica se poate recicla
RoRec: Aproximativ 87% dintr-o scula electrica se poate recicla
Producatori & Furnizori 19 Mar 2010 11:08
Raspunzand unor intrebari ale revistei Agenda Constructiilor referitoare la programele de reciclare a sculelor si uneltelor electrice uzate, Liviu Popeneciu, presedinte al Asociatiei RoRec, a precizat ca numeroase forme de constructii au implementat, in procedurile lor de lucru, sistemul de predare spre reciclare a echipamentelor uzate catre asociatii de profil sau firme autorizate. Rezultatul acestor actiuni arata faptul ca responsabilitatea fata de mediu incepe sa devina o strategie general acceptata.


Liviu Popeneciu, presedinte al Asociatiei RoRec:
“Colectarea selectiva si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) este de o reala importanta, dat fiind caracterul nociv al acestora: de 10 ori mai mare decat cel al deseurilor menajere. Gradul ridicat de poluare se datoreaza faptului ca acestea contin metale grele (Hg, Cd, Pb) ce polueaza apa si solul, gaze toxice (freon) care, eliminate in aer, au efecte dezastruoase si materiale non-biodegradabile (plastic, sticla, metale) ce pot fi eliminate nepoluant, doar prin tratarea conform standardelor de mediu.Aproximativ 87% dintr-o unealta electrica portabila se poate recicla. Prin urmare, alegand sa ne debarasam responsabil de echipamentele depasite, inutile sau nefunctionale si ducandu-le la centrele de colectare, prevenim consumul inutil de materii prime si risipa materialelor care sunt inca folositoare. Sculele electrice sunt de doua tipuri: fara si cu acumulator (primele alimentate la reteaua electrica, iar celelalte cu acumulatori de diferite tipuri, de la cei cu dimensiuni mici la acumulatori de 3.6 - 18- 24 V). Atat uneltele electrice defecte, cat si acumulatorii portabili, trebuie sa intre - in momentul in care devin nefolositoare - in procesul de reciclare, caci fiecare baterie contine in medie 20 g de metal ce poate fi reutilizat. Mai grav este faptul ca un acumulator uzat, aruncat la groapa de gunoi, polueaza un metru cub de sol si 10 litri de apa. Bateriile si acumulatorii portabili uzati pot fi depusi in containerele RoRec speciale, aflate in retelele Metro, Praktiker, Obi, Baumax si Ambient, iar reteaua continua sa se extinda. Prin inlocuirea echipamentelor vechi cu unele noi, ce au eficienta energetica ridicata, se contribuie activ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dintre care cel mai cunoscut este dioxidul de carbon, se reduc costurile de exploatare si beneficiem de performantele sporite ale noilor unelte.
In concluzie, colectarea corecta a DEEE nu este doar o dovada a responsabilitatii fata de mediu, ci si un mod de a ne eficientiza bugetul. O preocupare fundamentala si constanta a Asociatiei Romane pentru Reciclare o reprezinta informarea consumatorilor asupra efectelor nocive pe care deseurile de echipamente electrice si electronice le au asupra mediului, precum si responsabilizarea publicului in directia utilizarii rationale a resurselor, intrucat DEEE reprezinta o sursa de materii prime secundare. Raspunsul societatilor comerciale – cum ar fi companiile de constructii, care au implementat in procedurile lor de lucru sistemul de predare spre reciclare a echipamentelor uzate catre asociatii de profil sau firme autorizate - este imbucurator, iar rezultatul acestor actiuni arata faptul ca responsabilitatea fata de mediu incepe sa devina o strategie general acceptata”.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
siniat
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
noark
ness project
Ubitech
theda mar
strabag nivel 1
CDS
quadratum
viarom
EDIT-Structural
leviatan
rigips
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander