Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Iulie 2018
SAMSUNG 360
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - XELLA cumpara Macon si devine cel mai mare producator de BCA din Romania
XELLA cumpara Macon si devine cel mai mare producator de BCA din Romania
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 19 Dec 2017 21:07
Producatorul de materiale pentru constructii Xella a semnat un acord cu doua fonduri de capital privat din Polonia (Polish Enterprise Fund V si Polish Enterprise Fund VI), gestionate de Enterprise Investors (EI), privind achizitia grupului Macon, lider al pietei locale de BCA. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita, dar in urma incheierii acesteia, Xella va deveni cel mai mare producator de BCA din Romania.
Tranzactia este conditionata de obtinerea aprobarii Consiliului Concurentei.
"Cooperarea dintre Enterprise Investors si echipa de management condusa de Marius Marin s-a dovedit de succes pe parcursul investitiei noastre in Macon. Buna colaborare a fost importanta mai ales in vremurile tulburi ce au urmat crizei globale, cand, desi sectorul constructiilor a scazut dramatic, Macon a reusit sa isi creasca cota de piata printr-o continua adaptare la noile conditii si castigand noi piete", a declarat Dariusz Prończuk, Managing Partner al Enterprise Investors, care a coordonat aceasta investitie.
In 2006, Enterprise Investors a cumparat Macon de la angajatii si fostii manageri ai companiei. La momentul investitiei, compania era un important producator de materiale de constructii din Romania. Doi ani mai tarziu, EI a furnizat companiei Macon capital aditional pentru achizitia competitorului sau, Simcor Group, un producator de materiale de constructii cu activitate in Transilvania. Cu sprijinul fondurilor EI, managementul Macon a fuzionat cele doua entitati creand un jucator de top in Romania. In prezent, compania administreaza patru puncte de productie si este principalul producator de BCA si stalpi de electricitate din tara, dar si unul dintre cei mai importanti furnizori de var, elemente prefabricate si teracota.
In ultimii ani, Macon a avut performante financiare foarte bune, pentru 2017 conducerea societatii estimand venituri de aproximativ 150 milioane de lei (33 milioane de euro). Societatea are circa 800 de angajati.
Xella Group este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de BCA si domenii conexe, cu vanzari de 1,5 miliarde euro si 6.700 de angajati (incepand din 2016). Compania produce si comercializeaza in Romania zidarie premium din BCA sub marca Ytong, iar din 2013 si produse termoizolatoare minerale sub marca Multipor. In vara acestui an, grupul Xella a preluat si activele producatorului de materiale de izolatoare Ursa, de la fondul de investitii KKR.
Xella Ro detine in Romania cea mai mare fabrica Ytong din estul Europei, realizata in 2010 in urma unei investitii de 32 milioane de euro, la Paulesti (judetul Prahova). Conform datelor publice, compania a incheiat anul 2016 cu un rulaj total de 63,9 milioane de lei (+18,3%), avand circa 120 de angajati.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
Romeps

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 135 (Iunie-Iulie 2018)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
hospice 2%
EURO-Constructii 2019
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023