Agenda Constructiilor
Luni, 23 Decembrie 2024
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - Saint-Gobain: Este necesar sa construim rapid, mai bine si eficient energetic
Saint-Gobain: Este necesar sa construim rapid, mai bine si eficient energetic
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 11 Nov 2022 12:26
„Construieste repede, mai bine si mai ieftin" a fost mantra arhitectului francez Fernand Pouillon (1912-1986) in timpul reconstructiei postbelice, de cand a fost luata in serios de majoritatea guvernelor din intreaga lume ca raspuns la urgenta demografica si la urbanizarea in crestere. Aceste probleme trebuie privite, de asemenea, prin prisma imperativului climatic. Asadar, intrebarea care se pune acum este cum sa construim rapid, mai bine si mai ecologic?
 
In cautarea unor noi solutii de constructie
28 de ore si 45 de minute. Atat i-a luat unui constructor chinez sa construiasca o cladire de apartamente cu 10 etaje. A fost o premiera mondiala care a "revolutionat" tehnicile traditionale de constructie. Pentru a stabili acest nou record, antreprenorul a folosit structuri prefabricate asemanatoare unor containere mari si le-a stivuit una peste alta. Trei macarale, cateva suruburi si racorduri la apa si energie electrica... Iar cladirea a fost gata sa isi intampine noii locatari in mai putin de doua zile. Intr-o tara cu o populatie de peste un miliard de locuitori, este usor de inteles de ce "a construi rapid" este un imperativ esential. Dar este cu adevarat necesar in alte parti? Deci nu este acesta un record pe cat de util, pe atat de inutil? Sincer?... Nu. Construirea rapida si - daca este posibil - mai buna nu mai este doar o optiune. Pentru ca, daca ne uitam in jurul nostru, in lumea de astazi, exista o situatie limita.
Deficitul de locuinte evolueaza cu viteza luminii, afectand atat tarile emergente, cat si cele industrializate. Exista deja voci care prezic ca aceasta ar putea fi urmatoarea criza a acestui mileniu. Conform estimarilor, Statele Unite ale Americii vor trebui sa construiasca locuinte cat pentru trei ani intr-un singur an doar pentru a recupera decalajul. Dar situatia nu este diferita nici in Europa sau in Africa, unde contorul demografic scapa de sub control si este pe cale sa atinga 2,4 miliarde de oameni in 2050, conform celor mai recente proiectii.
Asadar, a construi repede inseamna cu adevarat a construi mai bine? Da! Si cu atat mai mult daca a construi rapid inseamna, de asemenea, a raspunde la problemele globale... in timp ce construim mai bine.
 
Sa construim rapid pentru a ne pregati pentru ziua de maine
Problemele care trebuie rezolvate construind rapid si mai bine includ urgenta demografica, urbanizarea galopanta si necesitatea urgenta de a eradica locuintele de calitate inferioara. Prin urmare, aceste schimbari sunt impulsionate si accelerate de un val de ingrijorare urbana, demografica si de mediu extrem de real. Nu mai construim asa cum am facut-o dintotdeauna, ci inventam noi solutii pentru prezent si pentru viitor... acestea sunt provocarile cu care se confrunta astazi industria constructiilor in timp ce exploreaza noi modalitati de a reduce termenele de finalizare.
Sa luam ca exemplu cladirea chineza: pentru a construi "contra cronometru", constructorul - Broad Group - a imbratisat principiile modularitatii. Cu alte cuvinte, intreaga cladire a fost prefabricata intr-o fabrica. Inclusiv sistemele de apa si circuitele electrice. Tot ce a ramas apoi a fost sa conecteze unitatea direct pe santier.
 
Lemnul si metalul: orientarea spre cladiri regenerabile
O alta optiune de economisire a timpului - constructiile usoare din lemn - pare sa ofere o alternativa serioasa pentru construirea rapida. Folosita pe scara larga in Japonia si in SUA, structura din lemn este o solutie atractiva, avand in vedere versatilitatea si viteza de constructie. Urmata indeaproape de tehnica similara, cea a cadrelor metalice, ambele solutii se bazeaza pe acelasi principiu de prefabricare in fabrica gata de instalare. Aceasta inseamna ca nu exista timp de uscare a materialului umed. Si mai bine, avand in vedere penuria actuala de materii prime, lemnul si metalul deschid usa catre o noua era a cladirilor regenerabile. Ambele sunt reciclabile si eficiente din punct de vedere energetic, deoarece nu implica nevoia de apa in constructia lor.
 
Imprimati-mi o casa!
In incercarea de a rezolva problemele actuale legate de locuinte, industria constructiilor testeaza, de asemenea, noi cai, inclusiv imprimarea 3D. Saint-Gobain Weber Beamix din Olanda a reusit deja acest lucru prin imprimarea unei intregi case de 94 mp intr-o suburbie a orasului Eindhoven. Proiecte similare apar in Belgia, El Salvador si California. O colectie de 15 case 3D a rasarit ca ciupercile pentru Festivalul de muzica si arta Coachella Valley din desertul Colorado. Proiectate de Mighty Buildings, aceste case ale viitorului imbratiseaza etosul de management al taylorismului, in care 80% din proces este automatizat intr-o fabrica. Asta inseamna ca poti deveni mandrul proprietar al unei case imprimate 3D de 3,765 de metri patrati, la cheie, in doar 24 de ore.
Deci, este imprimarea 3D un raspuns credibil pentru inlocuirea locuintelor precare? Ei bine, desi aceasta tehnologie poate reduce costurile si timpul de executie, ea nu are toate raspunsurile. Asa ca, deocamdata, este folosita in principal pentru constructia de case individuale. Nu si pentru cladiri mari. Apoi, mai este si problema amprentei sale de carbon. Adevarul este ca avem putine perspective asupra acestor probleme in acest moment, deoarece tehnologia este prea noua. Prin urmare, ar fi instructiv sa se efectueze o evaluare completa - de la fabrica la santierul de constructie - pentru a face o comparatie corecta cu tehnicile de constructie traditionale.
 
Explozia obiectelor BIM
Construirea rapida a cladirilor necesita proiectarea de produse si servicii inovatoare care sa nu compromita aspectele legate de durabilitate. De asemenea, este nevoie de o planificare riguroasa, pentru a evita pierderea de timp pe santier.
In acest context, santierele de constructii ar putea deveni mult mai rationalizate prin utilizarea obiectelor BIM. Sa intelegem "BIM" sau modelarea digitala. Poate ca aceasta nu este o solutie noua, dar continua sa demonstreze cat de mult timp pretios poate fi economisit atunci cand activitatile de constructie sunt programate si coordonate in mod eficient. Cu BIM, totul este modelat, verificat si analizat in avans. Aceasta inseamna ca nu exista surprize neplacute pe santier sau ajustari de ultim moment, deoarece totul a fost planificat in prealabil. Un alt mare punct forte al BIM este capacitatea de a partaja informatii in timp real. Toti cei implicati in proiect au acces la toate specificatiile tehnice, la programul general si la sarcinile individuale. Acest lucru economiseste in mod inevitabil timp, eficientizeaza fluxurile de forta de munca si materiale etc... si, prin urmare, construim mai repede! In unele tari, BIM merge mana in mana cu tehnica de "constructie accelerata", care permite suprapunerea sarcinilor si atributiilor. De exemplu, aceasta prevede ca lucrarile de terasament sa inceapa chiar inainte ca faza de proiectare sa fie finalizata.
Saint-Gobain Rigips Romania detine obiecte BIM pentru solutiile de pereti de compartimentare si tencuieli uscate cu placi din gips-carton Rigips® si placi speciale. Solutiile au fost transpuse in obiecte inteligente 3D de tip BIM, astfel incat utilizatorii acestor programe de proiectare sa le implementeze cu usurinta in proiecte.
Obiectele BIM ilustreaza cele mai recente tendinte de constructie de pe piata, reprezentand un real suport pentru arhitecti, constructori si ingineri, acestea avand rolul de a scurta procesul de proiectare, de a creste siguranta unui proiect, de a reduce la minimum riscul de erori si de a face orice proiect mult mai eficient si mai profitabil.
O alta solutie pentru accelerarea procesului de constructie la fata locului este pre-taierea materialelor la cerere. Astfel, de exemplu, Saint-Gobain Belgia ofera placi de gips-carton pre-taiate exact la dimensiunea potrivita, minimizand deseurile si economisind cat mai mult timp. Un alt exemplu este reprezentat de placile pentru plafon, care sunt tesite pe toate cele 4 laturi pentru a permite o ajustare usoara, precum si de peretii despartitori maxi de 3 metri lungime pentru a evita imbinarile multiple. Acestea si alte solutii sunt concepute nu numai pentru a economisi timp, ci si pentru a construi cladiri de inalta calitate, mai durabile si mai responsabile, amplificand astfel initiativele de constructie durabila.
 
SAM, noul mester de pe santier
Constructiile realizate rapid si calitativ pot beneficia, de asemenea, de avantajele digitalizarii si ale Industriei 4.0. Sa luam, de exemplu, dronele, care pot fi utilizate pentru a verifica progresul pe santierele de constructii mai eficient decat o simpla plimbare in jurul proiectului. Si apoi exista SAM, (Semi-Automatic Mason), un zidar robotizat capabil sa aseze 3.000 de caramizi pe zi. Dar, solutii ca acestea ridica intrebari cu privire la viitorul meseriilor specializate. Compania americana care produce modelul SAM se straduieste sa ii linisteasca pe meseriasi: SAM este doar un instrument de crestere a productivitatii si va avea intotdeauna nevoie de un om care sa il programeze si sa inspecteze lucrarile finalizate.
Digitalizata, ultramoderna sau bazata pe tehnici traditionale...In cele din urma, constructia rapida este in primul rand un raspuns practic si eficient la schimbarile care au loc in prezent in intreaga lume, de la urbanizarea tot mai mare la explozia demografica si la necesitatea unei mai mari eficiente energetice. Inseamna, de asemenea, sa invatam cum sa construim mai bine, mai convenabil si chiar mai ieftin, fara a face compromisuri in ceea ce priveste calitatea produselor.
 
*** Articol publicat de specialistii de la Saint-Gobain, lider pe piata globala de produse si tehnologii pentru constructii sustenabile.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
quadratum
konsent
BogArt
theda mar
DRS
rigips
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
AED
MAKITA
Ubitech
CDS
SSAB
EURO BUILD
Acvatot 2019
leviatan
noark
strabag nivel 1
Arduro
GEWISS
VEGO

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<