Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - BuildGreen: Peste 300 de proiecte au fost certificate ca verzi in perioada 2010-2020
BuildGreen: Peste 300 de proiecte au fost certificate ca verzi in perioada 2010-2020
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 07 Iul 2021 11:49
Peste 300 proiecte imobiliare au fost certificate conform metodologiilor internationale de dezvoltare sustenabila in intervalul 2010-2020 in Romania, perioada care a marcat extinderea acestor practici in Europa Centrala si de Est. Romania este a 3-a tara dupa numarul de certificate, dupa Polonia (1232 certificate) si Cehia (422). Urmatoarele pozitii revin Ungariei (232) si Slovaciei (124). Tendinta va escalada in contextul Green Deal, deoarece dezvoltarea sustenabila devine un instrument cheie in strategiile companiilor imobiliare, pentru atingerea obiectivelor impuse de Comisia Europeana – conform raportului 2010-2020 SUSTAINABLE DEVELOPMENT REPORT realizat de BuildGreen.
Este interesant de observat cresterea accelerata a certificarilor “verzi” care a avut loc in Romania in ultimii doi ani: 2019 a inregistrat o evolutie impresionanta comparativ cu anii precedenti (62 de certificate, de 3 ori numarul realizat in 2018). 2020, in special, a depasit toate nivelurile - cu o ascensiune enorma: numarul certificatelor a fost mai mult decat dublu comparativ cu 2019 (154 de certificate in toata tara) si egal cu suma certificatelor semnate in toti cei 10 ani dinainte.
NIVELURI ISTORICE DE CERTIFICARE
Cresterea concurentei intre 2010-2020 a condus la obiective de calitate si performanta mai ridicate in randul dezvoltatorilor si investitorilor imobiliari in ceea ce priveste masurile durabile. Aceasta tendinta a fost foarte vizibila in ultimii doi ani, cand numarul certificatelor LEED Platinum si BREEAM Outstanding s-a dublat fata de totalul anilor precedenti. Proiecte ca cele dezvoltate de LIDL si Penny Market in Bucharest si Otopeni (prima certificare BREEAM Outstanding), Bucharest Business Garden (cel mai mare nivel de certificare LEED Platinum), Bucharest Renaul Connected certificat BREEAM si EDGE (prima certificare multipla realizata de un proiect imobiliar), MIRO (cel mai mare nivel de certificare WELL Building Standar din Romania), Luxuria Domenii Residence (primul proiect rezidential certificate verde) si, mai recent, Sky Tower (prima cladire de birouri care a obtinut certificarea LEED Platinum Operations and Maintenance).
Standarde mai inalte si obiective ambitioase de neutralizare a emisiilor de dioxid de carbon din partea UE sporesc acum nevoia de strategii indraznete de durabilitate in randul investitorilor si dezvoltatorilor imobiliari, dar si a ocupantilor. Prin urmare, se asteapta ca niveluri de performanta mai ridicate sa fie atinse in urmatorii ani, impreuna cu criterii de certificare mai stricte impuse de metodologiile internationale.
OUTLOOK
„2021 reprezinta un moment de tranzitie pentru dezvoltarea sustenabila - de la un instrument de afaceri la un pilon strategic in atingerea obiectivelor UE. Sanatatea si bunastarea, impreuna cu neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon, vor sta in centrul dezvoltarii imobiliare in urmatorul deceniu: multi dezvoltatori sustin ca acestea au fost deja in topul prioritatilor in anul 2020 si vor continua sa fie in urmatorii ani” – sustine Razvan Nica, Managing Director BuildGreen.
O alta crestere a practicilor de dezvoltare sustenabila va fi vizibila prin reinnoiri si renovari, care vor continua in urmatorul deceniu, ca urmare a standardelor si obiectivelor clare stabilite sub auspiciile Green Deal, in plus fata de proprietarii care doresc oricum sa isi mentina cladirile competitive. Peste 95% din cladirile publice din Romania, dezvoltate inainte de 2010, necesita renovari si imbunatatiri semnificative, care vor trebui implementate in urmatoarele decenii. Exista, de asemenea, o tendinta crescanda in randul proprietarilor de a reinnoi certificatele de durabilitate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
ness project
CONCEPT STRUCTURE
siniat
EDIT-Structural
leviatan
MAKITA
noark
theda mar
Acvatot 2019
rigips
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
strabag nivel 1
CDS
concelex
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander