Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - CIROM: Industria cimentului este pregatita sa accelereze catre neutralitate climatica
CIROM: Industria cimentului este pregatita sa accelereze catre neutralitate climatica
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 21 Oct 2022 13:00
Cum se reinventeaza industria cimentului pentru a produce cu mai putine resurse si cu un impact scazut asupra mediului?

Betonul este esential pentru construirea unei societati durabile si este cel mai utilizat material de constructie - testat in timp de peste 2.000 de ani. Este fabricat si pus in opera la nivel local, 100% reciclabil, durabil, fonoabsorbant, usor de proiectat si versatil. Aceste calitati il fac imposibil de inlocuit la scara mare. In acelasi timp, fabricarea componentei sale cheie, cimentul, este energo-intensiva si responsabila pentru 7% din emisiile de CO2 la nivel global.
 
Europa isi propune sa devina neutra climatic pana in 2050, cu o economie sustenabila si circulara care utilizeaza eficient resursele si protejeaza mediul. Pentru a sustine aceasta viziune, industriile care stau la baza transformarii ei in realitate, precum industria cimentului, si-au asumat angajamentul de a reduce emisiile de carbon.
"Cimentul si betonul sunt materiale de constructie vitale pentru infrastructura de transport, energie regenerabila, cladiri durabile, solutii constructive eficiente energetic, influentand pozitiv calitatea vietii. O parte importanta a pilonilor de dezvoltare cuprinsi in Planul National de Redresare si Rezilienta implica infrastructura, constructiile, valul de renovari pentru care cele doua materiale sunt baza. Eficienta si capacitatea producatorilor de a livra aceste materiale cu amprenta redusa de carbon sunt importante nu numai pentru sustinerea economiei si a celor aproape 10.000 de oameni, angajati direct si indirect, ci si pentru asigurarea obiectivelor de sustenabilitate si dezvoltare ale industriei la nivel european", a declarat Marinela Dracea, Presedintele Patronatului din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania (CIROM).
Inca de la privatizare, industria de ciment a demarat proiecte si investitii importante de eficientizare a modului de a produce si a reduce emisiile de CO2. S-a investit in modernizarea si automatizarea instalatiilor, montarea de filtre performante, introducerea de noi proceduri de protectie pentru mediu si conservarea carierelor, precum si in cresterea eficientei energetice.
In continuare, industria cimentului este pregatita sa accelereze parcursul catre neutralitatea climatica astfel ca pana in 2030 emisiile de carbon sa fie reduse cu 30%, iar pana  in 2050 sa se atinga obiectivele asumate. Se actioneaza intervenind pe fiecare etapa a lantului valoric (clincher, ciment, beton, constructii, demolari) atat prin utilizarea tehnologiilor cunoscute, cat si prin dezvoltarea unor noi tehnologii si produse.
 
Resurse alternative de materii prime si energie – produse verzi – tehnologii inovatoare: caile prin care industria cimentului devine neutra climatic
O solutie centrala in strategia de reducere a emisiilor industriei de ciment este co-procesarea, tehnologia care permite valorificarea deseurilor pentru a recupera energia termica si a recicla continutul mineral, inlocuind astfel o parte din combustibilii fosili si din materiile prime naturale necesare fabricarii cimentului. Deseurile astfel reciclate si valorificate energetic devin resurse alternative pentru fabricarea cimentului si materiile astfel recuperate reintra in ciclul economic, transpunand in realitate principiile economiei circulare.
Co-procesarea permite atat reducerea emisiilor de carbon, cat si a resurselor naturale utilizate in productia de ciment, iar cantitati importante de deseuri care nu pot fi reciclate prin procesele de reciclare existente sunt deviate de la groapa de gunoi. Spre exemplu, prin co-procesare, peste 600.000 tone deseuri/an nu se mai depoziteaza, se salveaza aproximativ 350.000 tone/an de resurse naturale si se evita generarea a aproximativ 350.000 tone/an de CO2, in conditiile in care in Romania sunt valorificate doar 5% din deseurile municipale. Pentru a obtine o crestere a cantitatilor reciclate si valorificate in urmatorii ani, este necesara implementarea colectarii separate a deseurilor pe scara larga.
Producatorii de ciment si beton contribuie la reducerea amprentei de dioxid de carbon si prin largirea portofoliului cu produse care integreaza materiale reciclate, ceea ce le scade amprenta de CO2 cu peste 30%.  
Este necesara o abordare pe durata ciclului de viata a cladirii si stimularea consumului de produse cu continut scazut de carbon. Trebuie astfel sa maximizam utilizarea betonului cu amprenta scazuta de carbon, care prin proprietatile sale precum durabilitatea, performanta termica, potentialul de a fi reciclat in procent de 100%, este un material esential in constructiile sustenabile.
Una dintre cele mai interesante tehnologii noi, care va permite o scadere importanta a emisiilor de carbon in industria cimentului si fara de care neutralitatea climatica a cimentului, dar si a altor produse industriale nu poate fi atinsa, este cea de captare si stocare/utilizare a carbonului (CCUS). Cele mai multe dintre proiectele inovatoare din industrie, in acest moment, se concentreaza pe implementarea de proiecte „demonstrative” care utilizeaza tehnologia CCUS. In viitor, pentru a fi disponibila la scara larga, sunt necesare atat investitii mari, cat si o infrastructura de transport si stocare a carbonului sustinuta si promovata de autoritati atat la nivel national, cat si european.
 
Colaborarea – esentiala pentru implementarea noilor tehnologii de reducere a emisiilor
Pentru a ajunge la neutralitatea climatica, pe langa dezvoltarea tehnologiilor inovatoare, este necesar un cadru favorabil de reglementari care sa sustina eforturile industriei catre decarbonizare - aceasta fiind atat o prioritate, cat si o misiune strategica pentru industria cimentului.
Avand in vedere ca aproximativ 60% din emisiile de CO2 ale unei fabrici de ciment se datoreaza chimiei  procesului tehnologic, nu arderii combustibililor, este necesara investitia in tehnologii noi pentru reducerea  acestor emisii  precum cele de captare, transport si stocare a carbonului (CCS). Investitiile in astfel de proiecte ating costuri intre 300-500 de milioane de euro, astfel incat este esential sa existe atat cadrul legal, cat si mecanismele de finantare nationale, pentru dezvoltarea proiectelor CCS in Romania.
Implementarea acestor solutii va fi posibila doar dupa ce infrastructura de transport a dioxidului de carbon si siturile de stocare vor fi aprobate si implementate de autoritati, dupa ce vor fi realizate investitii aditionale care sa creasca independenta energetica a industriei, iar legislatia privind relocarea emisiilor de carbon, care pune in prezent presiune pe costurile operationale ale industriei, va fi aprobata si pusa in practica.
Crearea conditiilor de concurenta echitabila fata de tarile in care nu se impune plata emisiilor de dioxid de carbon, cum este cazul majoritatii tarilor din afara UE, este esentiala pentru atingerea tintei de decarbonizare. De aceea, este nevoie de un mecanism care sa uniformizeze conditiile, stimuland si in afara Uniunii Europene investitiile in tehnologii cu emisii scazute de carbon. Numai asa putem reduce emisiile de carbon la nivel mondial. Este necesara implementarea cat mai rapida a Mecanismului de Ajustare la Granita a Emisiilor de Carbon (CBAM).
Investitiile in tehnologii cu emisii scazute de dioxid de carbon pot fi initiate, asadar, doar daca va exista o certitudine de reglementare pana in 2030, prin care sa fie sustinuta implementarea proiectelor de decarbonizare.
***
CIROM este o organizatie patronala care reprezinta cei mai mari producatori de ciment si produse minerale din Romania. CIROM are 11 companii membre, care contribuie anual la bugetul de stat cu aproximativ 200 de milioane de euro si genereaza aproximativ 10.000 de locuri de munca pe tot lantul valoric.
Productia de ciment si a altor produse minerale pentru constructii are un profil capital intensiv, energo intensiv si un puternic caracter local. Principalele materiale utilizate in productia cimentului sunt de origine nationala, unitatile de productie se afla in apropierea carierelor de materii prime si angajeaza forta de munca locala. Distribuirea si utilizarea produselor, producerea betonului si a altor materiale de constructii au loc tot pe plan local. Avand in vedere specificul activitatii, industria are un rol important in consolidarea economiilor locale si in furnizarea unei surse stabile de locuri de munca.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
ness project
strabag nivel 1
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
MAKITA
leviatan
quadratum
rigips
CDS
CONCEPT STRUCTURE
viarom
concelex
noark
siniat
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander