Consiliul Patronatelor ESG si CONAF: Parteneriat pentru un viitor sustenabil |
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 18 Apr 2024 11:07 |
Consiliul Patronatelor ESG din Romania (CPESGR), asociatie patronala si comunitate de business, constituita cu scopul sprijinirii dezvoltarii afacerilor pe baze sustenabile, a aderat la Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), stabilind astfel un parteneriat care conduce la intarirea vocii patronatelor in dialog cu autoritatile si revitalizarea mecanismelor de dialog social.
Cele doua organizatii, prin calendarul comun, vor pune fata in fata decidentii politici, mediul de afaceri si alte parti interesate, pentru a stabili solutii concrete dedicate dezvoltarii sustenabile a economiei, mai ales in conditiile in care, din 2025, companiile cu o cifra de afaceri de peste 40 de milioane de euro vor trebui sa elaboreze rapoarte de sustenabilitate, potrivit CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive / Directiva UE 2022/2464).
Treptat, in urmatorii ani, obligativitatea de raportare se va extinde la toate companiile, mai intai la cele cu peste 500 de angajati, pana la cele mai mici intreprinderi din Uniunea Europeana, sub 250 de angajati. De la 1 ianuarie 2026, IMM-urile listate si alte intreprinderi trebuie sa aiba in vedere ca, incepand de anul urmator (2027), vor fi obligate sa prezinte rapoarte pentru activitatea din anul anterior. IMM-urile au si posibilitatea de a opta pentru excluderea de la raportare pana in 2028.
Totusi, asa cum a atras atentia CPESGR inca din luna februarie, criteriile de raportare sunt departe de a fi clarificate. Standardele ESRS (European Sustainability Reporting Standards, adoptate in iulie 2023), pentru aplicarea CSRD, impreuna cu noile standarde ESRS pentru IMM-uri, totalizeaza 568 de pagini, la care se adauga consultarea unor documente la care fac trimitere. Specialistii din diferite domenii care tin de mediu (Environment), relatii de munca si aspecte sociale (Social) si guvernanta corporativa (Governance) au nevoie de formare aprofundata si instrumente rapid implementabile, apoi este nevoie de eforturi sustinute pentru informarea mediului de afaceri.
"In demersurile noastre de a deveni cea mai relevanta voce in problematica ESG, am decis sa ne alaturam CONAF, una dintre cele mai active organizatii patronale din Romania, ale carei valori le impartasim. Sunt convinsa ca, odata ce vom avea o voce comuna, reprezentativa, mesajele noastre vor ajunge mai bine la publicul tinta: mai intai catre mediul de business, apoi la toate celelalte parti interesate. Companiile din Romania pot creste in mod sustenabil, dar intr-un mod adecvat resurselor si expertizei de care dispun, astfel incat criteriile ESG sa fie un motiv de crestere economica, nu un obstacol in calea dezvoltarii", a declarat Daniela Adriana Mariscu, Presedinte al Consiliul Patronatelor ESG din Romania (CPESGR).
"Avem nevoie de voci puternice in accelerarea atingerii tintelor de sustenabilitate pentru 2030 si mediul de afaceri trebuie sa asimileze dezvoltarea sustenabila ca sprijin in cresterea de business. Paradigma finantarilor, dinamica resurselor umane, profitul in general – toate vor fi conditionate de raportarile non-financiare. CONAF cauta parteneri cu agende solide si profund documentate, vectori cu energie pentru a misca comunitatile in directii pozitive.
Incluziunea, cu statutarea unor cote de gen, educatia vocationala, digitalizarea sunt temele carora CONAF le-a adresat proiecte legislative solide, determinand sinergii cu spectru extrem de larg, de la decidenti la beneficiari si avem credinta ca parteneriatul cu Consiliul Patronatelor ESG din Romania va aduce un plus valoare real comunitatilor de business locale, in eforturile lor de scalare si crestere a profitului. Intre cei pe care noi i-am identificat drept actori activi se numara Consiliul Patronatelor ESG din Romania si ne bucuram ca ni se alatura, pentru a contribui impreuna la cresterea gradului de informare privind sustenabilitatea business-urilor.
Ne dorim ca toate companiile din Romania sa stie exact ce au de raportat in privinta sustenabilitatii si ce masuri pot implementa pentru indeplinirea acelor criterii", a adaugat Cristina Chiriac, Presedinte al Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
In cadrul CONAF, CPESGR va aduce o expertiza diversa de la membri precum Institutul Bancar Roman, Institutul de Administrare a Afacerilor (ASEBUSS), asociatia European Mentoring and Coaching Council Romania (parte din EMCC Global), Asociatia NIA Neurodiversity Academy – care dezvolta proiectul CAMPUS NIA – un proiect unic in Romania pentru adolescentii si adultii cu autism, Asociatia Digital Innovation Zone – Hub European de Inovare Digitala din regiunea de Nord-Est a Romaniei, alaturi de editori ai publicatiilor: Revista Cariere si HR Manager, Club Antreprenor, Revista Patronatului Roman si Business Voice.
***
Consiliul Patronatelor ESG din Romania (CPESGR) este o comunitate de business care apara, reprezinta si promoveaza interesele companiilor din Romania, faciliteaza dezvoltarea afacerilor membrilor de patronat, care isi propun sa construiasca business-uri sustenabile. Organizatia actioneaza pentru eficacitatea dialogului social si consolidarea unei voci comune, vizand sa puna in lumina activitatea si performanta oamenilor de afaceri din Romania, contribuind, astfel, la generarea modelelor de bune practici si la recunoasterea contributiei afacerilor si a patronatului, ca suma a angajatorilor, la dezvoltarea comunitatilor. Conducerea CPESGR este formata din antreprenoarea Daniela Mariscu, secondata de Andrei Botis (Vicepresedinte) si Cezar Iulian Armasu (Director General).
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai importantă confederație din România care militeaza pentru eficientizarea dialogului cu autoritatile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care sa conduca la crestere economica sustenabila si sprijina antreprenorii, recunoscandu-le meritele. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atat pe plan intern cat și international. CONAF a luat fiintă ca urmare a necesitatii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru intregul mediu de business. CONAF are în componenta sa 2 federatii, 12 patronate, 20 asociatii, 27 sucursale și peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajati.
|