Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Sustenabilitate - RoGBC: Anul 2021 va fi provocator pentru piata de cladiri eficiente energetic
RoGBC: Anul 2021 va fi provocator pentru piata de cladiri eficiente energetic
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 12 Oct 2020 05:17
Anul 2021 va fi unul deosebit de provocator din perspectiva constructiei de cladiri cu un consum energetic cat mai apropiat de zero (nZEB), avand in vedere obligativitatea de construire la noi standarde, mai ridicate, de eficienta energetica. Noile cerinte vizeaza masuri si solutii mai complexe si mai costisitoare, potrivit datelor Romanian Green Building Council (RoGBC), cea mai importanta organizatie care promoveaza responsabilitatea fata de mediu si eficienta energetica a mediului construit. O mare parte a dezvoltatorilor s-au adaptat deja noilor exigente, mai ales in ceea ce priveste proiectele din orasele mari.
"In sistemul de certificare Green Homes, componenta de eficienta energetica are o cota parte de 25% din punctajul total. O cladire rezidentiala este eligibila pentru certificare daca in urma calculelor preliminare, realizate in etapa de proiectare, de catre auditori independenti, se incadreaza in nivelul superior al clasei A de performanta energetica. Masurile promovate de Green Homes faciliteaza tranzitia catre nZEB, prin urmare consideram ca cel putin dezvoltatorii imobiliari care proiecteaza si construiesc conform nivelului de performanta superior impus de sistemul de certificare sunt pregatiti pentru nZEB", arata reprezentantii RoGBC.
Green Homes include, deja, masuri pentru tranzitia la nZEB. Conform legii, nZEB este cladirea al carei consum de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit, in proportie de minimum 30% cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie produsa la fata locului sau in apropiere. "Green Homes are o abordare holistica in ceea ce priveste performanta din punct de vedere sustenabil a unei cladiri rezidentiale, si ia in calcul criterii cum ar fi testarea obligatorie a unitatilor locative inainte de ocupare, pentru a asigura calitatea aerului in interior, monitorizarea, controlul si reducerea expunerii la radon in toate zonele ocupate ale locuintei. Materialele durabile, non-toxice cu continut zero sau redus de formaldehida si compusii organici volatili (COV) toxici. Alte criterii impun obligatia de a separa pentru reciclare a minimum 30% din deseurile produse pe santiere in faza de constructie si obligatia de a implementa un sistem de colectare a deseurilor pe cinci tipuri de deseuri, inclusiv biodeseuri. De asemenea,  accesul la transport alternativ, optimizarea consumului de apa, regenerarea urbana, solutiile de design interior care includ vegetatie si materiale naturale, incurajarea productiei proprii de hrana - permacultura urbana, toate acestea sunt criterii importante in vederea obtinerii certificarii Green Homes", explica RoGBC.
 
Peste 10.000 de locuinte sunt certificate Green Homes in Romania
Potrivit organizatiei, in prezent, in Romania sunt peste 10.000 de locuinte certificate sau in stadiu de pre-certificare in sistemul Green Homes, care insumeaza o valoare totala de peste 1,5 miliarde euro. Aceste cifre demonstreaza un inceput foarte bun si o crestere rapida a concurentei in detrimentul calitatii. Anul 2050 este considerat, astfel, un orizont de timp suficient pentru transformarea stocului actual de cladiri intr-unul eficient energetic. "Datorita cerintelor impuse de legislatia in vigoare, orice cladire care se reabiliteaza necesita indeplinirea cerintelor nZEB. Asadar, consideram ca 30 de ani este un orizont de timp suficient pentru indeplinirea acestor tinte de performanta energetica. Implementand, in paralel, si alte reglementari legislative, acest proces va fi accelerat", sunt de parere specialistii de la RoGBC.
Organizatia incurajeaza, astfel, autoritatile publice sa sustina prin reduceri de TVA achizitia de locuinte nZEB si certificate ca locuinte sustenabile. Acestea ar trebui sa prioritizeze recompensarea eficientei energetice, a reducerii consumului, iar mai apoi, in plan secundar sa recompenseze productia de energie din surse regenerabile.
 
Initiative RoGBC
Incepand cu anul 2014, RoGBC a dezvoltat un produs inovator - “Green Homes & Green Mortgage” - adresat segmentului de locuinte. Certificarea “Green Homes” recompenseaza eficienta energetica si responsabilitatea fata de mediu. Locuintele certificate pot fi achizitionate prin credite preferentiale "Green Mortgage", cu dobanda preferentiala, prin doua banci internationale prezente in Romania. Initiativa dezvoltata este in prezent cunoscuta la nivelul UE prin "SMARTER Finance for Families", un proiect Orizont 2020 pentru implementarea “Green Homes & Green Mortgage” in alte 11 tari europene, intr-un consortiu european de 17 organizatii. Extinderea programului pe alte continente, cum ar fi America de Sud, Africa si Asia, este in topul prioritatilor WorldGBC, din care face parte si RoGBC.
Prin dezvoltarea platformei de training Green Building Professionals 4 Zero Carbon Buildings in parteneriat cu alte organizatii din Europa, organizatia ofera training specializat de la experti din domenii precum arhitectura sustenabila, proiectare BIM, sustainable site management, considerente financiare ale cladirilor verzi si alte directii complementare sectorului de cladiri verzi. 
Concomitent, RoGBC abordeaza provocarile sociale, economice si de mediu cu care se confrunta Romania, precum defrisarea ilegala, utilizarea excesiva a resurselor naturale finite, utilizarea materialelor toxice si practicile deficitare de gestionare a deseurilor in sectorul constructiilor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
FRONTALE
noark
rigips
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
ness project
quadratum
CDS
MAKITA
Ubitech
Acvatot 2019
strabag nivel 1
viarom
leviatan

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander