SERVELECT: Cemacon da in exploatare o centrala de cogenerare de inalta eficienta |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 07 Iul 2021 07:24 |
Cemacon, cel mai mare producator de blocuri ceramice cu capital romanesc si liderul pietei de blocuri ceramice din Transilvania, isi produce local o parte din energia electrica si aerul cald necesar in procesul industrial de uscare a caramizilor, cu ajutorul centralei de cogenerare implementata la cheie de catre Servelect.
Instalatia de cogenerare de inalta eficienta, cu o putere generata de 1.2 MW electric, este formata din doua module de turbine pe gaz Capstone C600 (2 x 600 kWel). Randamentul total net al instalatiei ajunge la 95%, dat fiind faptul ca intreaga cantitate de aer cald produsa de centrala de cogenerare este folosita util.
„Proiectul a inceput prin elaborarea studiului de fezabilitate in baza caruia s-a obtinut finantare nerambursabila pentru implementarea proiectului. Odata aprobat proiectul la finantare, prin licitatie publica deschisa, am fost desemnati castigatori si am continuat cu proiectarea instalatiilor, respectiv executia efectiva a lucrarilor si punerea in functiune a centralei de cogenerare, proces care s-a finalizat cu succes in luna Mai 2021.
Acum, turbinele functioneaza continuu 24/7, producand constant o mare parte din energia electrica si termica de care Cemacon are nevoie in procesul de productie a caramizilor. De asemenea, Servelect este si unic distribuitor in Romania al turbinelor de cogenerare Capstone, fabricate in SUA.
Solutiile de cogenerare cu turbine Capstone sunt surse de energie sigure, fiabile si curate care contribuie la reducerea amprentei de carbon, optimizarea consumurilor si a costurilor energetice, dar si la imbunatatirea proceselor tehnologice.
Turbinele de cogenerare Capstone folosesc tehnologia rulmentilor pe perna de aer, cu o singura piesa in miscare, fara uleiuri de lubrifiere si fara frecari in functionare. Astfel, uzura este minimala, iar costurile de operare sunt mai reduse fata de alte tehnologii.” a precizat Iulia Bargauan, Director General al SERVELECT.
Reducerea amprentei de carbon si cresterea eficientei energetice sunt principalele obiective ale Cemacon si ale proiectului. Astfel, in urma implementarii centralei de cogenerare, se estimeaza o reducere a emisiilor de CO2 cu minimum 2.700 tone CO2/an.
Reducerea amprentei de carbon cu 2.700 tone CO2/an reprezinta echivalentul emisiilor anuale a 900 de case din Salaj.
„In anul 2019 am demarat unul din cele mai importante proiecte pentru companie, care vizeaza optimizarea consumurilor de energie primara in fabrica de caramida de la Recea, judetul Salaj, prin instalarea unei centrale de cogenerare de inalta eficienta.
Scopul nostru a fost de a acorda o atentie suplimentara grijii pentru mediul inconjurator, reducand amprenta de carbon a locuintelor construite cu solutiile CEMACON.
Totodata, din dorinta de a ne perfectiona constant, dar si pentru un viitor verde si sustenabil, investim in tehnologii de productie de ultima generatie, prietenoase cu mediul/natura”, a declarant Liviu Stoleru, Director General CEMACON.
Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa 6, Obiectivul specific 4.
|