Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Sustenabilitate - UE(LIFE): 280 milioane euro pentru sustinere proiecte de mediu /politici climatice
UE(LIFE): 280 milioane euro pentru sustinere proiecte de mediu /politici climatice
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 17 Nov 2020 12:08
Comisia Europeana a aprobat un pachet de investitii in valoare de peste 280 de milioane EUR din bugetul UE pentru peste 120 de noi proiecte in cadrul programului LIFE. Aceasta finantare din partea UE va atrage investitii totale de aproape 590 de milioane EUR pentru a contribui la indeplinirea obiectivelor ambitioase ale acestor proiecte in materie de mediu, natura si politici climatice. Aceasta suma reprezinta o crestere cu 37 % fata de anul trecut.
Printre altele, proiectele vor contribui la realizarea obiectivelor Pactului verde european, prin faptul ca vor sprijini Strategia UE in domeniul biodiversitatii si Planul de actiune pentru economia circulara si vor ajuta la redresarea ecologica in urma pandemiei de coronavirus si la transformarea Europei intr-un continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050. Dintre noile proiecte, multe sunt proiecte cu caracter transnational, care implica mai multe state membre.
Frans Timmermans, vicepresedintele executiv pentru Pactul verde european, a declarat: „Pactul verde european este foaia noastra de parcurs catre o Europa verde, favorabila incluziunii si rezilienta. Proiectele LIFE intruchipeaza aceste valori deoarece reunesc statele membre in scopul protejarii mediului, refacerii cadrului natural si sprijinirii biodiversitatii. Astept cu interes rezultatele acestor noi proiecte.”
Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, a adaugat: „Proiectele LIFE pot cu adevarat conduce la o schimbare concreta pe teren. Ele ofera solutii pentru unele dintre cele mai grave provocari ale epocii noastre, cum ar fi schimbarile climatice, distrugerea naturii si utilizarea nesustenabila a resurselor. Daca sunt reproduse rapid si pe scara larga la nivelul intregii UE, ele pot ajuta UE sa isi atinga obiectivele ambitioase cuprinse in Pactul verde european si pot contribui la construirea unei Europe mai ecologice si mai reziliente pentru noi toti, dar si pentru generatiile viitoare.”
Aproximativ 220 de milioane EUR sunt alocate unei game largi de proiecte ce vizeaza mediul si eficienta utilizarii resurselor, natura si biodiversitatea, guvernanta si informarea in domeniul mediului. Peste 60 de milioane EUR sunt destinate sprijinirii unor proiecte ce vizeaza combaterea efectelor schimbarilor climatice, adaptarea la acestea, precum si guvernanta si informarea in domeniu.
Sunt incluse aici investitii majore menite sa protejeze si sa consolideze biodiversitatea Europei. Proiecte precum restaurarea turbariilor - ecosisteme unice care adapostesc multe specii foarte adaptate, rare si amenintate - vor contribui la punerea in aplicare a Strategiei UE in domeniul biodiversitatii. Turbariile sunt, totodata, si un important absorbant de carbon si pot ajuta Europa sa atinga neutralitatea climatica pana in 2050.
Proiectele LIFE sprijina, de asemenea, reducerea consumului de energie in cladirile noi, in conformitate cu recent lansata Strategie a UE privind valul de renovari ale cladirilor. Fondurile vor fi utilizate pentru elaborarea unei solutii cu emisii scazute de dioxid de carbon universale si la un pret accesibil, care ar putea reduce consumul de energie in toate cladirile noi cu pana la 40 %.
Fondurile vor fi directionate, de asemenea, catre proiecte care sa impiedice risipa de alimente si sa conduca la imbunatatirea gestionarii deseurilor in conformitate cu noul Plan de actiune al UE pentru economia circulara.
De asemenea, se aloca resurse financiare pentru numeroase proiecte care vor ajuta industriile mari consumatoare de energie sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera, in conformitate cu ambitiosul Plan al Comisiei pentru atingerea obiectivului pentru 2030 privind clima si cu obiectivul nostru privind neutralitatea climatica.
Cifrele pe scurt
- Cele 34 de proiecte LIFE din domeniul naturii si biodiversitatii vor sprijini punerea in aplicare a Directivei UE privind pasarile si a Directivei privind habitatele, precum si a Strategiei UE in domeniul biodiversitatii pentru 2030. Acestea dispun de un buget total de 221 de milioane EUR, din care 133 de milioane EUR vor reprezenta contributia UE.
- Cele 47 de proiecte LIFE din domeniul mediului si al utilizarii eficiente a resurselor vor mobiliza 208 milioane EUR, din care UE va furniza 76 de milioane EUR. Aceste proiecte vizeaza intreprinderea de actiuni in cinci domenii: aer, mediu si sanatate, utilizarea eficienta a resurselor si economia circulara, deseuri si apa.
- Cele 8 proiecte LIFE in materie de guvernanta si informare in domeniul mediului, in valoare de aproape 17 milioane EUR, din care contributia UE este cu putin peste 9 milioane EUR, vor creste gradul de sensibilizare a publicului larg cu privire la problemele de mediu si vor ajuta autoritatile sa promoveze, sa monitorizeze si sa asigure respectarea legislatiei UE in materie de mediu.
- Cele 16 proiecte LIFE din domeniul atenuarii schimbarilor climatice vor avea un buget total de aproximativ 86 de milioane EUR, din care cu putin sub 32 de milioane EUR sunt furnizate de UE.
- Cele 15 proiecte LIFE din domeniul adaptarii la schimbarile climatice vor mobiliza 50 de milioane EUR, din care 26 de milioane EUR vor proveni din fonduri UE.
- Cele 3 proiecte LIFE in materie de guvernanta si de informare in domeniul climei, care vor imbunatati guvernanta si vor creste gradul de sensibilizare cu privire la schimbarile climatice, au un buget total de 7 milioane EUR, la care UE contribuie cu putin sub 4 milioane EUR.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulelmas_1octALLPLANAUTODESKCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
rigips
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
hidroplasto
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere