AAEC: Organizatia se implica in promovarea performantei energetice |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Camelia Pantel 16 Nov 2011 10:43 |
Daniela Rotariu (44 de ani)
Functia/Firma: vicepresedinte, Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC);
Experienta profesionala: 5 ani in domeniul auditului pentru cladiri.
La nivel national, au fost atestati, pana la data de 1 septembrie 2011, circa 1.185 de auditori energetici pentru cladiri, potrivit listei auditorilor publicata pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Dintre acestia, 191 sunt membri ai Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), infiintata in 2004. Organizatia desfasoara numeroase activitati in raport cu autoritatile locale, centrale si clientii finali pentru promovarea eficientizarii energetice a cladirilor, in vederea reducerii consumului energetic si in scopul realizarii tintelor stabilite de Uniunea Europeana prin politicile de energie si mediu. Pentru a indeplini aceste deziderate, se impun masuri sustinute de reducere a consumului de energie si de utilizare a resurselor regenerabile.
-Ce presupune perfectionarea profesionala in domeniul auditului energetic?
-Acreditarea in acest domeniu este reglementata de „Regulamentul privind atestarea auditorilor energetici pentru cladiri”, aprobat prin Ordinul MDRT nr. 2237/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 683/08.10.2010, cu modificarile ulterioare. Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute in acest document si doresc sa devina auditori energetici pentru cladiri trebuie sa prezinte un certificat de absolvire a unui curs specializat in domeniul performantei energetice a cladirilor si a instalatiilor aferente sau, dupa caz, diploma de master/studii aprofundate/doctor in inginerie civila/mecanica/arhitectura. Totodata, exista la nivel national anumite centre universitare care au programe de masterat pentru aceasta specializare.
-Ce rol si-au asumat auditorii energetici in cadrul programului national de reabilitare a locuintelor multietajate, derulat de autoritatile centrale si locale?
-Programul national multianual privind cresterea performantei energetice la imobilele multietajate se desfasoara conform OUG 18/2009, cu completarile ulterioare. Interventia auditorului energetic pentru cladiri este foarte bine stabilita, derulandu-se in etapa privind proiectarea lucrarilor de interventii, cand se realizeaza auditul energetic, cu toate etapele necesare a fi parcurse pentru elaborarea acestuia. De asemenea, auditorul energetic intocmeste certificatul de performanta energetica pentru cladirea reabilitata, document necesar la receptia finala a acesteia.
-Cum se implica activ AAEC in demersul de promovare a conceptului de case pasive/active, inclus in noua strategie europeana 20-20-20?
-Ca urmare a colaborarii apropiate cu organizatii europene care au ca obiect de activitate domeniul caselor pasive, membrii AAEC sunt foarte bine informati in ceea ce priveste toate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o cladire pentru a putea intra in categoria caselor pasive. Astfel, s-a implicat in diseminarea informatiilor legate de conceptul de casa pasiva inca de la aparitia acestuia in Romania. De asemenea, in prezent, este un participant important la realizarea proiectului casei pasive din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. In acelasi timp, AAEC este unul dintre initiatorii conceptului de casa activa la nivel mondial. O asemenea constructie asigura un climat sanatos si confortabil pentru locuitorii sai si are un impact pozitiv asupra mediului, energia necesara functionarii fiind asigurata exclusiv din surse regenerabile.
|