ANALIZA:Noi reglementari in domeniul eficientei energetice a cladirilor |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 10 Mar 2015 16:14 |
In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 574 din 1 august 2014 a fost publicata Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, pentru a transpune in dreptul national dispozitiile existente la nivelul Uniunii Europene in cadrul Directivei 2012/27/UE privind eficienta energetica. Normativul are ca principale obiective crearea unui cadru coerent in vederea elaborarii si aplicarii politicii nationale in domeniul eficientei energetice, imbunatatirea performantelor cu scopul garantarii unei dezvoltari durabile si a sigurantei alimentarii cu energie, precum si eliminarea barierelor in calea promovarii eficientei energetice etc. Potrivit documentului, politica de eficienta energetica stabileste obiectivele privind imbunatatirea eficientei energetice, tintele indicative de economisire a energiei, precum si masurile de imbunatatire a eficientei energetice aferente tuturor sectoarelor economiei nationale, cu prevederi specifice referitoare atat la introducerea tehnologiilor cu eficienta energetica ridicata, cat si la promovarea utilizarii la consumatorii finali a echipamentelor si aparaturii eficiente din punct de vedere energetic si la dezvoltarea pietei pentru serviciile energetice.
Mai mult, noua lege defineste eficienta energetica drept raportul dintre valoarea rezultatului performant obtinut, constand in servicii, bunuri sau energia rezultata si valoarea energiei utilizate in acest scop.
In ceea ce priveste infiintarea unui departament pentru eficienta energetica potrivit noilor norme, in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) se va constitui, printr-un ordin al presedintelui institutiei, Departamentul pentru Eficienta Energetica (DEE). Conform legii, acesta va fi abilitat sa elaboreze propuneri de politici si legislatie secundara in domeniul eficientei energetice, sa monitorizeze stadiul de implementare a planului national de actiune in domeniul eficientei energetice, precum si a programelor aferente, respectiv sa supravegheze piata de echipamente si aparate pentru care exista reglementari specifice privind eficienta energetica si proiectarea ecologica etc.
Normativul stabileste faptul ca operatorii economici au obligatia sa efectueze o data la patru ani un audit energetic, in cadrul caruia va fi identificat profilul consumului energetic al operatorului, precum si oportunitatiile rentabile de economisire a energiei. Mai mult, operatorii economici care consuma anual o cantitate de energie de peste 1.000 de tone echivalent petrol (tep) pe an vor trebui sa transmita anual departamentului pentru eficienta energetica din cadrul ANRE o declaratie despre consumul total anual de energie. De asemenea, normativul prevede faptul ca operatorii economici sunt obligati sa realizeze primul audit energetic, in cazul in care nu au mai contractat astfel de misiuni, pana la data de 5 decembrie 2015.
In cazul in care noile cerinte nu sunt respectate, legea introduce sanctiuni contraventionale in cazul savarsirii anumitor fapte de catre operatorii economici. De exemplu, nerespectarea obligatiei de efectuare a auditului energetic este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 200.000 de lei.
Sunt vizate economii de energie primara de 10 milioane tep, pana in 2020
Romania si-a propus realizarea ...
O analiza completa a Legii nr. 121/2014 si implicatiile acesteia poate fi lecturata in editia Martie-Aprilie 2015 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|