BUILDGREEN: Dublare a portofoliului de cladiri sustenabile |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Cosmin Dincu 10 Mar 2017 19:01 |
BuildGreen, liderul pietei de consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania, a incheiat anul 2016 cu o crestere de peste 100% a portofoliului, acesta depasind in prezent 2,7 milioane de metri patrati asistati pentru certificare. Pentru 2017, compania intentioneaza sa isi consolideze activitatea la nivel international si sa obtina o crestere de 30% a portofoliului de proiecte, dupa cum se arata in cel mai recent bilant al societatii. „Printre cele mai notabile proiecte demarate de BuildGreen in 2016, se afla certificarea portofoliului de cladiri al fondului de investitii New Europe Property Investments - NEPI in Europa Centrala si de Est - CEE. Faptul ca principala companie imobiliara din CEE alege sa implementeze principiile de dezvoltare sustenabila la nivelul tuturor cladirilor din portofoliu reprezinta un semnal pozitiv pentru intreaga piata imobiliara si o recunoastere fara precedent a sustenabilitatii ca instrument strategic in dezvoltarea si administrarea cu succes a proprietatilor comerciale. Cel de-al doilea semnal pozitiv de pe piata consta in cresterea cererii din partea utilizatorilor finali, considerata a fi un punct de turnura major, care anunta adoptarea practicilor de dezvoltare sustenabila la nivel larg. Anul trecut, am primit tot mai multe solicitari pentru certificarea cladirilor detinute si ocupate de companii al caror obiect principal de activitate difera de dezvoltarea imobiliara - si avem deja in derulare trei astfel de proiecte”, a declarat Razvan Nica, Managing Director al BuildGreen.
In 2016, BuildGreen a semnat contracte de consultanta pentru 33 de noi proiecte, atat din Romania, cat si din alte tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Cehia, Slovacia sau Croatia, ceea ce da startul unei noi etape in extinderea companiei pe pietele externe. „Noile contracte reprezinta o crestere cu 67% a numarului de proiecte din portofoliul BuildGreen. In ceea ce priveste suprafata cumulata a proiectelor certificate sau asistate pentru obtinerea de certificari «verzi», aceasta a inregistrat o crestere de peste 100% fata de sfarsitul anului 2015. Astfel, daca la finele anului 2015 suprafata cumulata a proprietatilor asistate pentru certificare de catre BuildGreen era de circa 1,2 milioane metri patrati, la 31 decembrie 2016 acest indicator a ajuns la 2,7 milioane de metri patrati, ceea ce demonstreaza cresterea importantei pe care dezvoltatorii, investitorii imobiliari si ocupantii cladirilor, deopotriva, incep sa o aloce sustenabilitatii si principiilor de dezvoltare pe principii ecologice”, se arata in bilantul companiei.
Implicatii pozitive asupra pietei de constructii
Pentru firmele implicate pe piata de constructii, precum si pentru specialistii bransei (antreprenori de constructii, furnizori de materiale, arhitecti, proiectanti etc.), aceste date reflecta faptul ca, in continuare, o mare parte a segmentului constructiilor de cladiri (mai ales cu functiuni nerezidentiale) se va axa pe edificarea imobilelor sustenabile, «verzi», cu un consum energetic apropiat de zero, care pot fi certificate cu succes. In general, acestea au o valoare adaugata mare si la constructia lor se folosesc materiale si tehnologii performante, cu preturi pe masura. Astfel, in domeniul constructiilor «verzi», potrivit raportului, expertii BuildGreen au identificat, anul trecut, noi tendinte ce se vor perpetua si in 2017, cum ar fi „o crestere spectaculoasa a interesului din partea dezvoltatorilor de retail si semnale pozitive din partea segmentelor industrial si rezidential, extinderea practicilor «verzi» in afara Capitalei si aparitia unui nou tip de client, respectiv utilizatorul final”. In acest sens, se constata o majorare clara a interesului pentru realizarea de case pasive si alte asemenea constructii cu functiuni rezidentiale, precum si pentru certificarea acestora. „Schimbarea majora a anului 2016 o reprezinta, insa, cresterea ponderii proiectelor de retail in totalul cererii pentru certificarea cladirilor sustenabile, segmentul de retail devenind un al doilea motor important de promovare a practicilor sustenabile, alaturi de cladirile de birouri. In cazul BuildGreen, retailul reprezinta 29% din numarul total de proiecte asistate pentru certificare, respectiv 46% din suprafata totala din portofoliu. Spre comparatie, cladirile de birouri domina din punct de vedere numeric (62% din numarul total de proiecte), dar totalizeaza o suprafata mai mica (41% din portofoliul exprimat in metri patrati). Segmentele de constructii industriale si rezidentiale denota la randul lor o crestere, atingand, in 2016, o pondere de aproximativ 13% in suprafata totala certificata”, subliniaza specialistii BuildGreen.
Tendinta anului in curs: construirea unor proiecte de inalta calitate
In raportul-bilant al BuildGreen se mai precizeaza ca, in 2016, compania a obtinut cu succes 20 certificate de sustenabilitate pentru clientii sai. „Ca structura, daca municipiul Bucuresti ramane orasul fruntas in ceea ce priveste numarul de proprietati certificate (peste jumatate dintre proiectele asistate de la infiintarea companiei), in 2016 realizarile notabile si premierele la nivel de piata au venit din partea altor orase mari din tara, cum ar fi Cluj-Napoca, Iasi, Brasov si Timisoara. Din punct de vedere al tendintelor anului in curs, estimam ca, in 2017, atentia operatorilor pietei (investitori, proprietari de imobile, dezvoltatori etc.) se va muta si mai mult de la obtinerea de beneficii economice imediate (prin actiuni de marketing sau atragerea de chiriasi) la construirea unor proiecte de calitate foarte buna, capabile sa remodeleze deopotriva peisajul urban si atitudinea fata de sustenabilitate. Potrivit datelor publice, in 2016, peste 30 de mari proprietati comerciale (birouri, retail si industrial) din Romania au obtinut un certificat international de sustenabilitate. Pentru 2017, compania noastra estimeaza o crestere de 25% a numarului de proiecte certificate la nivelul intregii tari, respectiv o majorare de 30% a intregului portofoliu de proprietati asistate”, precizeaza oficialii BuildGreen. Pentru informatii suplimentare, www.buildgreen.ro
|