Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - MDRT: Noua lege privind performanta energetica intra in vigoare in 2013
MDRT: Noua lege privind performanta energetica intra in vigoare in 2013
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 09 Nov 2011 08:14
 
Eugen Curteanu (33 de ani)
Functia: secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT);
Experienta profesionala: 12 ani in functia de consilier juridic (7 ani in mediul privat si 5 in cel public).

 

Avand in vedere modificarile si completarile aduse Directivei 2002/91/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind performanta energetica a cladirilor prin noua Directiva 31/2010/UE, este necesara modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, aflata in vigoare in Romania. Pincipalele amendamente ce vor intra in vigoare incepand din anul 2013 au fost prezentate la Conferinta Nationala a Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), aflata la editia a V-a si intitulata "Eficienta Energetica a Cladirilor" (EEC), eveniment ce a avut loc, recent, in Bucuresti.
 
- Care sunt cele mai importante prevederi ce vor intra in vigoare potrivit noii legi?
- Unul dintre principalele amendamente impuse de necesitatea completarii legislatiei nationale vizeaza obligativitatea - prin certificatul de urbanism emis in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru cladiri - intocmirii unui studiu privind posibilitatea utilizarii sistemelor alternative de energie din surse regenerabile atat la constructia de imobile noi, cat si in cazul renovarii majore a celor existente, in functie de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic si al mediului inconjurator. Totodata, incepand din data de 31 decembrie 2020, cladirile nou-construite vor avea un consum de energie aproape egal cu zero, cu exceptia celor noi, aflate in proprietatea autoritatilor publice, pentru care prevederea se aplica dupa 31 decembrie 2018. De asemenea, noul act normativ instituie obligatia afisarii certificatelor de performanta energetica (CPE) la cladirile cu o suprafata utila de peste 500 mp, aflate in proprietatea autoritatilor/ institutiilor care presteaza servicii publice. Dupa 9 iulie 2015, obligativitatea afisarii CPE se aplica si imobilelor cu o suprafata utila de peste 250 mp.
- Cum se stabileste necesarul de energie al unei cladiri cu consum energetic aproape de zero?
- Nivelul cantitatii necesare de energie pentru cladirile al caror consum este aproape egal cu zero, inclusiv cel asigurat din surse regenerabile se stabilesc prin reglementari tehnice, in mod diferentiat, pe zone cu potential de energie din surse regenerabile si se actualizeaza periodic, in functie de progresul tehnic. Prevederile acestui articol din lege se aplica in masura in care investitiile respective se justifica din punct de vedere tehnico-economic, in baza analizei de rentabilitate pe durata normala de functionare a cladirii.
- Cine va acorda sanctiunile pentru nerespectarea legii?
- Printre cerintele ce vor fi incluse in normativul national se afla si obligativitatea prezentarii CPE la vanzarea, cumpararea sau inchirierea cladirilor/locuintelor existente, precum si la finalizarea lucrarilor celor noi. Certificatul cuprinde, anexat, atat recomandari de reducere a consumurilor de energie ale cladirii, cu exceptia cazurilor in care nu exista potential de reducere semnificativa, cat si estimarea economiei de energie. In caz contrar, se instituie, prin Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) - aflat in subordinea MDRT - controlul certificatelor de performanta energetica, al rapoartelor de audit energetic si a celor de inspectie a sistemelor de incalzire/climatizare, in ceea ce priveste modalitatea de elaborare si punerea acestora la dispozitia proprietarilor. Prin actul normativ, se precizeaza ca lipsa documentelor constituie contraventii, stabilindu-se si modalitatea de sanctionare a acestora.
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
BogArt
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
DRS
SIGM
CDS
konsent
Ubitech
ELECTROGRUP
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
noark
leviatan
MAKITA
Arduro
GEWISS
EDIT-Structural
rigips
concelex
quadratum
EURO BUILD
AED

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<