Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - Peste 600 de sesizari legate de poluarea aerului in ultimele 24 de ore, in Bucuresti
Peste 600 de sesizari legate de poluarea aerului in ultimele 24 de ore, in Bucuresti
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 08 Apr 2020 10:50
In ultimele 24 de ore au fost trimise spre Garda de Mediu aproape 600 de sesizari legate de poluarea aerului, in Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov, cel mai mare numar de sesizari inregistrate de la inceputului anului 2020.
Sesizarile au fost transmise pe contul oficial de Facebook al Garzii Nationale de Mediu si prin intermediul platformei civice independente www.protectiamediului.org, prin care sesizarile trimise de cetateni ajung direct la Garda Nationala de Mediu si birourile judetene ale acestei institutii.
Majoritatea subiectelor sesizarilor au fost pe teme precum: poluarea aerului si arderi de deseuri, dar si cateva cu subiectul „incinerare de miristi si resturi din gospodarii”, „arderea cauciucurilor”. In continut oamenii semnalau ca aerul este irespirabil, ”miros puternic de deseuri arse”, ”miros de fum/cauciuc ars” si „sistemele independente de monitorizare inregistreaza valori foarte mari de poluare a aerului”.
La nivel national, judetele din care au provenit cel mai mare numar de sesizari in ultimele doua luni sunt: Ilfov, Suceava, Arad, Constanta, Timis, Brasov, Vrancea, Bacau, Giurgiu, Valcea, la care se adauga Municipiul Bucuresti.
Intr-un caz din Municipiul Bucuresti, cand membri ai Grupului Civic Kisseleff, au ales sa sune la 112, acestia au fost transferati catre Serviciul de Pompieri, unde li s-a precizat ca se incinereaza deseuri in comuna Peris - jud. Ilfov si ca vantul care ducea noxele inspre alte localitati reprezinta „o forta dumnezeiasca” pentru care pompierii nu au solutii.
De asemenea, in perioada 5-8 aprilie, in diferite cartiere din Bucuresti si periferia NE a Capitalei, Mogosoaia, Buciumeni, Rosu, Corbeanca, Buftea, cu precadere pe durata noptii, mirosul a fost dispersat pe durata zilei. Sesizarile privesc inclusiv cartiere sudice, precum Progresul, Vacaresti dar si Drumul Taberei.
Avand in vedere conditiile meteo din perioada semnalata de public, conform datelor de la statia meteo Baneasa, vantul a batut DOAR din directia NE si apoi, succesiv, dinspre N, NE si E. Avand in vedere varfurile concentratiilor inregistrate pe durata noptii precum si conditiile meteo, sursa poluarii in Capitala nu este doar incendiul de la Peris, asa cum au afirmat reprezentantii Garzii de Mediu, ci exista si alte surse neidentificate.
In contextul situatiei de urgenta declarate pentru infectia COVID-19, o analiza contextuala sesizata prin intermediul EcoMagazin.ro, aduce in atentia publicului faptul ca „un factor care explica distributia geografica si demografica a cazurilor grave si numarului total de cazuri este gradul de cronicitate al expunerii la poluare, in special la poluarea cu particule in suspensie PM 2.5”.
Particulele in suspensie PM 2.5 si PM 10 sunt generate de ”arderea de combustibili fosili de tip pacura, arderea incompleta a carburantilor auto (la statul in trafic, de pilda), dar mai ales arderea deseurilor de plastic de toate tipurile” .
In contextul situatiei Pandemiei declarata in 11 martie a.c. de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si a starii de urgenta in care Romania a intrat prin semnarea Decretului din data de 16 martie 2020 de catre Presedintele Statului, am solicitat unei serii de institutii avizate precum Administratia Prezidentiala, Guvernul Romaniei, Ministerului Mediului, Ministerului Administratiei Interne si Ministerului Apararii Nationale, sa efectueze investigatii utilizand mijloace tehnice adecvate, de ex. camere cu infrarosii aeropurtate, pe durata noptii (orele 22-24) pentru detectarea surselor de ardere, fie ele incinerare de deseuri, arderi de miristi, activitati ilicite de extragere a firelor metalice din pneuri si cabluri electrice, si sa opreasca orice activitate de incinerare si poluare a aerului pe suprafata teritoriului tarii cu sanctionarea drastica a autorilor.
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
Arduro
EDIT-Structural
rigips
GEWISS
MAKITA
concelex
Ubitech
DRS
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
AED
leviatan
theda mar
ELECTROGRUP
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
Acvatot 2019
quadratum
BogArt
noark
EURO BUILD
CDS
konsent

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<