STUDIU: 58% dintre romani au incredere in ce spun oamenii de stiinta despre mediu |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 30 Ian 2020 10:16 |
World Economic Forum (WEF), una dintre cele mai puternice organizatii nonguvernamentale din lume, a utilizat tehnologiile SAP si Qualtrics pentru a identifica opiniile populatiei la nivel global despre teme sociale precum protejarea mediului inconjurator si importanta informatiei si coeziunii globale. Studiul arata ca 58% dintre romani au incredere in ce spun oamenii de stiinta despre mediu. Rezultatele sondajului au fost mentionate in cadul celei de a 50-a editii a intalnirii traditionale a WEF, ce a avut loc la Davos, Elvetia, intre 21 si 24 ianuarie 2020.
Potrivit studiului, cei chestionati (10.500 de persoane din 30 de tari care cuprind aproximativ 76% din populatia globala) considera ca activitatile umane sunt cauza incalzirii globale, chiar daca in unele regiuni s-a observat un scepticism ridicat in privinta cercetarilor stiintifice asupra subiectului.
Romania se afla printre cele 30 de tari incluse in studiu, respectiv una dintre cele trei tari din zona CEE, pe langa Polonia si Ucraina, sondajul oferind o perspectiva concreta asupra opiniei romanilor referitor la acest subiect.
Romania este a doua tara europeana din clasament cu un procentaj atat de ridicat, dupa Italia, cu 61%. In topul tarilor cu cel mai ridicat grad de incredere se numara India (86%), Bangladesh (78%) si Pakistan (70%), iar la capatul opus, cu cele mai scazute procente in acest sens, se situeaza Rusia (23%), Japonia (25%), Ucraina (33%).
De asemenea, conform aceluiasi sondaj, peste 42% dintre romani considera ca protejarea mediului ar trebui sa fie o prioritate, chiar daca incetineste cresterea economica, iar 50% afirma ca urmaresc indeaproape stirile si sunt la curent cu agenda publica.
"Concluziile sondajului de opinie de la World Economic Forum sunt teme care ar trebui sa ne preocupe si sa ne ghideze in toate actiunile desfasurate, fie ca ne referim la persoane fizice sau companii. SAP mizeaza atat la nivel local, cat si global pe aceste directii, iar utilizarea tehnologiilor noastre in realizarea acestui studiu responsabilizeaza", a declarat Cristian Popescu, Managing Director SAP Romania.
Rezultatele studiului WEF consolideaza nevoia urgenta a unei abordari colective din partea companiilor, a guvernelor si societatii civile pentru implementarea urgenta a unor politici si strategii de rezolvare a provocarilor societatii si de mediu, la nivel global. Astfel, sunt aduse in discutie subiecte precum recalificarea populatiei pentru job-urile viitorului, asumarea strategiilor de protejare a mediului si crearea unui sistem educational puternic in acest sens.
|