Agenda Constructiilor
Miercuri, 27 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - UTILBEN: Operatorul si utilajul nu mai trebuie sa fie in acelasi loc pentru a lucra
UTILBEN: Operatorul si utilajul nu mai trebuie sa fie in acelasi loc pentru a lucra
Utilaje & Echipamente Publicat de AG&F 27 Nov 2024 12:36
Excavatoarele compacte le-au luat demult fata excavatoarelor mari pentru ca sunt usor de manevrat si se pliaza pe o multitudine de proiecte, nu doar pe cele din zona constructiilor. Conform renumitei publicatii Off-Highway Research, anul trecut, 365.000 de miniexcavatoare au fost vandute la nivel global, in valoare totala de 12,5 miliarde de dolari. Aceasta statistica, mai departe de numerele reci, ne dezvaluie unul dintre principalele motive pentru care excavatoarele compacte noi se vand atat de bine: costa, in medie, 34.000 de dolari.
Analiza Off-Highway Research indica o crestere cu 133% a pietei de miniexcavatoare in ultimii 10 ani, in America de Nord. Totodata, gama de excavatoare cu o greutate operationala cuprinsa intre 6 si 12 tone reprezinta 33% din totalul pietei americane de utilaje de constructii. Este un procent impresionant, mai ales daca luam in calcul ca acesta era de doar 2,6% in urma cu un deceniu. Vanzarile de excavatoare compacte au crescut intr-un ritm similar in Europa si in China. Cu toate astea, excavatoarele de mare tonaj sunt indispensabile pentru proiectele de anvergura, asa ca despre ascensiunea lor vorbim in cele ce urmeaza.
 
Dimensiunea excavatorului conteaza
Miniexcavatoarele sunt facute pentru santierele urbane si pentru spatiile inguste si zonele greu accesibile unde un excavator de mare tonaj pur si simplu nu incape. Utilajele compacte au castigat teren in ultimii ani pe fondul investitiilor in infrastructura si construirii de locuinte. Totusi, excavatoarele de peste 10 tone stralucesc in mediile dure, cum ar fi santierele din zone izolate, mine, cariere si locuri unde clima si temperaturile sunt extreme. Exact la astfel de scenarii s-au gandit si britanicii de la JCB, cand au lansat modelul 370X. 
JCB 370X cantareste 40 de tone si este echipat cu un motor Cummins de 8,9 litri si 322 de cai putere. Inginerii britanici au creat acest excavator pentru a face fata unui climat dur si a fost testat in conformitate cu acest deziderat. JCB 370X a primit contragreutati masive pentru a-i imbunatati stabilitatea si se mandreste cu o constructie solida. Sistemul hidraulic japonez Kawasaki permite o presiune mare in conducte, ceea ce se traduce in putere ridicata de lucru. Pe langa toate aceste calitati incontestabile, reprezentantii JCB promit un nivel ridicat de productivitate si operare facila.
Excavatoarele electrice castiga si ele teren si vedem baterii montate pe utilaje tot mai mari. Gigantul suedez Volvo a lansat modelul EC230 ca raspuns la cererea tot mai ridicata de utilaje electrice. Da, numarul clientilor care vor sa protejeze mediul inconjurator si cauta solutii sustenabile este in crestere. Desigur, neajunsurile privind utilajele electrice de constructii nu au fost rezolvate si va mai dura pana cand acestea se vor bate de la egal la egal cu fratii lor cu alimentare diesel. Lipsa unei infrastructuri unitare de incarcare a bateriilor, o autonomie de lucru de peste 8 ore, timpul mare necesar reumplerii cu energie si pretul mare de vanzare sunt printre principalele piedici in calea ascensiunii utilajelor verzi.
Ruben Marian, CEO si fondator al companiei UTILBEN:
"Excavatoarele, asemenea celorlalte utilaje mari de constructii, cunosc o evolutie accelerata si puncteaza la capitolele tehnologie de varf si confort. Operatorul este acum in prim-plan si producatorii de excavatoare fac tot posibilul pentru a-i face pe plac. Isi poate petrece o zi intreaga in cabina, asa ca spatiul interior a devenit mai primitor, mai confortabil si mai tehnologizat. In urma cu un deceniu, ne uitam la greutatea operationala, la caii putere si la adancimea maxima de sapare atunci cand cumparam un excavator. Astazi, poate primul lucru pe care il facem inainte de achizitie este sa ne punem pe scaunul operatorului si sa analizam dotarile interioare.
UTILBEN este unic importator al produselor Sunward Intelligent Equipment Group in Romania de 7 ani si am vandut peste 1.000 de astfel de utilaje in toata aceasta perioada. Clientii nostri apreciaza imbunatatirile constante care le-au fost aduse excavatoarelor Sunward atat la nivel de performante, cat si la interior. Printre acestea, scaun ergonomic, comenzi intuitive, aer conditionat, joystick-uri electrohidraulice, sistem audio multimedia, spatii de depozitare, camere video, display tactil si alte dotari premium in varianta standard. Confortul este la loc de cinste si inovatia este la ea acasa atunci cand vorbim despre excavatoarele Sunward".
 
 
Tehnologia la putere
Solutiile de automatizare a utilajelor au devenit uzuale la majoritatea excavatoarelor noi. Printre acestea, monitorizare video la 360°, cantarirea incarcaturii din cupa si sisteme telematice. Iar viitorul suna la fel de bine: reglaj fin al sistemului electrohidraulic, functii complexe de automatizare si manevrare de la distanta. Toate acestea le vor face viata si munca mult mai usoare operatorilor si le vor permite sa vina la serviciu imbracati la costum. Sistemul Caterpillar Command de operare de la distanta este un exemplu elocvent in acest sens.
Caterpillar Command insemna ca operatorul si utilajul nu mai trebuie sa se afle in acelasi loc pentru a-si face treaba. Totul se rezolva de la distanta, din confortul unui birou, de exemplu. Acest mod de lucru este cu adevarat util atunci cand se lucreaza in zone periculoase, cum ar fi in subteran. Caterpillar Command inseamna, totodata, ca puteti controla excavatorul cu ajutorul unei console, ca si cum v-ati juca pe PlayStation. Puteti sta la 10 metri de utilaj si sa obtineti o perspectiva cu totul diferita de cea pe care o are operatorul pentru ca, uneori, lucrurile se vad mai clar din exterior decat daca v-ati afla in cabina. Aveti o imagine mai clara asupra lucrarii, departe de zgomotul si de vibratiile pe care trebuie sa le suporte un operator.
Inovarea se manifesta si in cautarea de energie alternativa pentru alimentarea excavatoarelor. Renumita companie germana Liebherr experimenteaza cu motoare care au combustie interna, alimentare cu hidrogen, electrice, celule de combustibil, baterii sau hibrid. Fiecare tehnologie are puncte forte si puncte slabe, necesita o infrastructura specifica si are utilitate intr-un anumit domeniu. Totul tine de preferintele clientilor, de deschiderea catre nou si, desigur, de costuri. Cel putin in ceea ce priveste viitorul apropiat, inginerii germani sustin ca nu va exista o solutie general valabila. 
Producatorul chinez XCMG are o abordare inedita cand vine vorba de excavatoare. Modelul XE690DK exceleaza la capitolele monitorizare, siguranta si eficienta. XCMG XE690DK este dotat cu un sistem inteligent de reglare a temperaturii, care optimizeaza fluxul hidraulic, reduce nivelul de zgomot si imbunatateste eficacitatea in munca. In plus, cu ajutorul unei aplicatii, puteti monitoriza parametrii utilajului pentru a obtine un grad ridicat de siguranta si eficienta.
 
 
Cabina, un spatiu confortabil de locuit
Acest subtitlu nu este deloc o exagerare pentru ca, la interior, s-a produs o evolutie notabila atunci cand vorbim despre excavatoarele ultimilor 10 ani. Confortul este la putere, alaturi de placerea in operare si atenuarea zgomotului si vibratiilor. Excavatoarele sunt manevrate acum prin intermediul joystick-urilor hidraulice, scaunul este un adevarat fotoliu si climatizarea nu mai lipseste din lista de dotari standard. Daca acum 10 ani, existenta aerului conditionat intr-un excavator era considerata un lux, absenta acestei echipari in ziua de azi este de neconceput.
Unul dintre motivele pentru care confortul pentru operator primeaza este lipsa personalului in constructii. Sunt tot mai putini tineri interesati de industrie, asa ca acestia trebuie sa gaseasca un mediu primitor de munca si asta se reflecta si in dotarile care se gasesc in cabina unui excavator. Un sistem audio multimedia, iluminat LED sau spatii multiple de depozitare par insignifiante, insa conteaza enorm in viziunea operatorilor de utilaje care petrec o zi intreaga in cabina. Asadar, cabina excavatoarelor de ultima generatie chiar a devenit un spatiu confortabil de locuit.
* Articol preluat de pe site-ul UTILBEN.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAMhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
DRS
concelex
theda mar
BogArt
VEGO
strabag nivel 1
CDS
noark
ELECTROGRUP
Ubitech
rigips
MAKITA
EDIT-Structural
konsent
leviatan
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
viarom
Acvatot 2019
AED
quadratum
SIGM
Arduro
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<