Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Crestere a consumului de otel, in pofida riscurilor comerciale
ANALIZA: Crestere a consumului de otel, in pofida riscurilor comerciale
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 02 Aug 2018 07:12
In anul 2017, pe piata europeana de otel s-au consemnat performante deosebite, livrarile fiind sustinute de o imbunatatire vizibila a contextului economic/de afaceri atat in tarile membre ale UE, cat si pe plan international. Factorii motori ai cresterii comenzilor au fost reprezentati de investitii si exporturi. In timp ce factorii macroeconomici, in general pozitivi, au avut un rol determinant in ceea ce priveste cresterea cererii de otel in UE, riscul referitor la implementarea unor politici de protectionism si al potentialelor masuri de retorsiune, ducand la un asa-numit „razboi comercial mondial” constituie principalul factor care ar putea destabiliza piata de otel - si nu numai, in pofida unor perspective pozitive. Acestea sunt doar cateva din concluziile unei cercetari elaborate de Asociatia Europeana a Industriei Otelului - The European Steel Association - EUROFER, in cadrul careia se analizeaza, in profunzime, principalele caracteristici ale economiei globale/europene, in general, si ale sectorului specific, in particular.
„Cele mai recente date arata ca, in final, industria europeana a otelului a marcat o etapa importanta - si anume aceea a stabilirii unui prag solid de dezvoltare a afacerilor. In mod ingrijorator, insa, acest fundament este periclitat de actiunile ce vor fi generate de aplicarea US Section 232 si de posibila rasturnare de situatie la nivelul economiei mondiale. Daca importurile aflate sub sanctiune in SUA se vor indrepta cu obstinatie catre Uniunea Europeana, atunci industria de otel din UE se va confrunta cu daune ireparabile, in lipsa unor masuri adecvate, fie de retorsiune, fie de protectie a fabricantilor europeni de otel”, a avertizat Axel Eggert, director general al EUROFER.
Din informatiile analizate in cadrul cercetarii elaborate de specialistii asociatiei, rezulta insa ca, la nivelul ultimului trimestru din 2017, consumul aparent de otel s-a micsorat cu -0,3% pe baze anuale de comparare, dar, in pofida acestui fapt, in cele 12 luni de referinta, s-a constatat o expansiune rapida a activitatilor ce presupun consumul final de otel si, pe fondul unor sincope de aprovizionare, s-a constatat un regres moderat al stocului. In consecinta, in 2017, consumul aparent de otel in UE-28 a crescut cu +1,3%, iar productia efectiva (output) s-a majorat cu 5%, performante notabile fiind remarcate in toate sectoarele (inclusiv la elementele din otel pentru constructii), cu unele din cele mai bune rezultate din 2011 pana in prezent. Singura exceptie a avut loc in ceea ce priveste otelul pentru industria auto, deoarece estimarea privind cresterea numarului de unitati fabricate nu a fost realista si, astfel, cererea de otel in ramura s-a diminuat usor atat in UE-28, cat si pe plan international, la export.
In ceea ce priveste previziunile, raportul EUROFER indica faptul ca, in primul trimestru din 2018, productia efectiva de otel s-ar fi majorat cu +2,7%, majorarea nefiind substantiala din cauza unor probleme legate de fabricarea tubulaturii din otel (unde se remarca un trend negativ). Insa, productia in sectoarele industriale in care se foloseste otel ar putea spori cu +2,8% in 2018 si 1,9% in 2019, totul fiind legat, pana la urma, de faptul ca, in 2017, economia UE a crescut cu +2,5%, denotand cea mai buna performanta a sa din 2007 pana in prezent. De asemenea, datele provizorii indica faptul ca, in primul trimestru din 2018, PIB al UE s-a majorat cu +0,4% de la un trimestru la altul. Pentru informatii suplimentare, www.eurofer.org
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
siniat
strabag nivel 1
CDS
rigips
Ubitech
MAKITA
ness project
leviatan
noark
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
quadratum
viarom
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander