Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - BEI: 20% deficit de investitii, echipamente uzate si imobile care pierd energie
BEI: 20% deficit de investitii, echipamente uzate si imobile care pierd energie
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 05 Dec 2018 07:47
Activitatea de investitii din Romania continua sa fie una dintre cele mai scazute din UE, in conditiile in care numai 68% dintre companii au efectuat investitii in cel mai recent exercitiu financiar, comparativ cu 87% la nivelul UE, potrivit sondajului anual privind investitiile Bancii Europene de Investitii (BEI), prezentat la data de 4 decembrie 2018, la Banca Nationala a Romaniei (BNR), de directorul departamentului pentru afaceri economice al BEI, Debora Revoltella.
In cadrul unei conferinte ad-hoc, Debora Revoltella a explicat ca sondajul anual privind investitiile BEI (denumit EIBIS) arata ca deficitul de investitii perceput - exprimand ponderea firmelor care nu au investit suficient in ultimii ani - se situeaza in Romania peste nivelul UE (20%, fata de 16%). Acest fapt confirma rata scazuta a investitiilor la nivel macroeconomic si o calitate semnificativ mai slaba a activelor. Ponderea medie a masinilor, utilajelor si echipamentelor bazate pe tehnologie de varf este una dintre cele mai scazute din UE, o pondere scazuta avand si sectorul imobilelor eficiente din punct de vedere energetic.
„Sondajul, care se desfasoara la nivelul Europei, incluzand si Romania, ofera BEI un instrument politic puternic pentru intelegerea planurilor de investitii si a nevoilor societatilor de stat si private, precum si pentru definirea modului in care BEI poate aduce in mod real valoare economiei si populatiei. Impreuna cu diversi reprezentanti locali, BEI este pregatita sa raspunda nevoilor existente prin finantarea investitiilor derulate de corporatii si entitati de stat din Romania”, a afirmat, la randul sau, Andrew McDowell, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii.
Referindu-se la activitatea BEI, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat ca Banca Europeana de Investitii a reprezentat – si continua sa fie - un stalp puternic pentru dezvoltarea economica strategica a Romaniei, dirijand investitiile catre sectoare critice precum transporturile, infrastructura digitala si noile tehnologii, educatie pentru forta de munca specializata, sanatate sau agricultura.
„Banca Europeana de Investitii contribuie la crearea mentalitatii potrivite si atitudinii responsabile necesare pentru asumarea unor riscuri calculate. Aceasta sustine comunicarea politicilor publice durabile si prioritatilor pentru dezvoltarea economica si sociala a Romaniei, pentru a continua si extinde integrarea europeana si convergenta economica”, a afirmat Mugur Isarescu.
Investitiile firmelor raman axate pe inlocuire
Potrivit rezultatelor sondajului, prezentate la conferinta, in urma unei perioade post-criza prelungite, cu investitii de capital public si privat situate cu 30% sub nivelul celor din 2008, cresterea investitiilor a inregistrat, totusi, un ritm relativ optim in 2017, prognozele fiind de asemenea imbunatatite. Conform reprezentantilor BEI, tendinta de a acorda prioritate consumului in ceea ce priveste cheltuiala publica si gradul de indatorare relativ ridicat al corporatiilor in plan privat au constituit principalii factori care au impiedicat redresarea investitiilor pana in 2017. Intelegerea motivelor care au stat la baza procesului lent si neuniform de redresare a investitiilor in ultimul deceniu reprezinta elementul-cheie pentru definirea unor interventii de politica adecvate, cu scopul de a confirma si a beneficia de o tendinta pozitiva.
In alta ordine de idei, dupa cum se explica in cercetarea BEI, investitiile firmelor raman axate pe inlocuire si orientate catre active corporale. Investitiile in active necorporale se situeaza in Romania mult sub nivelul mediu din UE, respectiv la 25%, fata de 36%. O analiza atenta a activitatii de inovare a firmelor din Romania arata ca majoritatea companiilor inovatoare se bazeaza mai degraba pe adoptarea de solutii decat pe dezvoltarea acestora.
„In ansamblu, aceasta situatie evidentiaza nevoia de a se intreprinde mai mult in acest domeniu si de a sprijini o tranzitie catre o crestere axata in mai mare masura pe inovare in Romania”, a avertizat Debora Revoltella.
Conform sondajului, circa 12% dintre firmele romanesti se confrunta cu constrangeri privind finantarea, iar dependenta de sursele de finantare interna ramane ridicata. Accesul la finantare constituie o problema mai mare in Romania decat in alte tari UE, iar firmele inovatoare, din domeniul tehnologiilor avansate, intampina dificultati si mai mari in obtinerea de finantare externa. Incertitudinea in ceea ce priveste viitorul, precum si reglementarile privind intreprinderile si piata muncii constituie principalele bariere pentru intreprinderile din tara noastra. In plus, lipsa infrastructurii de transport adecvate reprezinta un obstacol mai mare pentru firmele romanesti, comparativ cu intreprinderile similare din UE. Gasirea de forta de munca avand calificari adecvate este o alta problema cu care se confrunta in special intreprinderile inovatoare.
***
BEI a semnat la data de 3 decembrie 2018 un acord pentru un imprumut in valoare de 30 milioane euro catre BCR Leasing, pentru cofinantarea proiectelor de leasing care sprijina IMM-urile si intreprinderile de dimensiune intermediara din Romania. Contractul face parte dintr-o operatiune mai ampla, in valoare de 100 milioane de euro, aprobata de BEI, reconfirmand un parteneriat de succes cu unul din colaboratorii-cheie de pe piata autohtona de leasing financiar.
Prezentarea generala la nivel de tara, extrasa din sondajul BEI, contine date obtinute in urma interviurilor cu managerii a 475 de firme din Romania in perioada aprilie-august 2018 si face parte din sondajul anual al grupului BEI privind investitiile si finantarea investitiilor (EIBIS), un sondaj la nivelul UE in randul a 12.500 de firme, care culege informatii cantitative despre activitatile de investitii din IMM-uri si intreprinderi mai mari, despre cerintele de finantare si dificultatile pe care le intampina acestea.
Sondajul grupului BEI privind investitiile si finantarea investitiilor furnizeaza, in cazul Romaniei, date unice privind activitatea de investitii a firmelor romanesti, planurile acestora, precum si opinii cu privire la elementele care franeaza investitiile. Pentru a descarca raportul integral cu privire la investitii, click aici, iar pentru a vizualiza raportul complet EIBIS, respectiv pe cel specific Romaniei, click aici si aici!
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
rigips
CDS
strabag nivel 1
theda mar
viarom
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
MAKITA
Ubitech
Acvatot 2019
concelex
noark
CONCEPT STRUCTURE
siniat
ness project
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander